Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sajgonka
50p
50p
Od: 4 wrz 2007, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Zrobione, woda dotyka keramzytu a torebka foliowa otacza całą roślinkę :) dziękuję i czekam na efekty :)
Pozdrawiam, Monika

Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47082" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to teraz Moniko tylko uzbrój się w dużą cierpliwość. ;:227
Żeby się żadna pleśń nie zrobiła to czasami go porządnie przewietrz.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

sylwiaN8 pisze:...Niestety problem jest z drugim. Dałam go mamie na imieniny jakieś 3 lata temu. Był młodziutki, ale kwitł dzielnie. Aż do momentu kiedy mama prawdopodobnie go przelała. Liście marszczyły się i traciły turgor. Postanowiłyśmy go przesadzić. Rzeczywiście okazało się, że korzenie w większości już gniły. Na szczęście zachowały się 2 korzenie jeszcze żywe. Już myślałam, że wszystko będzie - wypuszczał powoli listki i korzonki.
Ostatnio jednak zauważyłam niepokojące objawy widoczne na zdjęciach. Nowy listek jest biały i usycha, a na dwóch wcześniejszych widoczne są białe plamki. Jedna to może być efekt oparzenia, ale druga raczej nie.

Na domiar złego zauważyłam jakieś małe robaczki - to nie są skoczogonki, ale są ciemniejsze i niestety żywo się poruszają po podłożu.

Obrazek
Pomóżcie, bo ja już nie wiem jak go ratować :(
Sylwio, rzeczywiście storczyk nie wygląda najlepiej, ale to nie znaczy jednak, że nie ma nadziei na uratowanie.
Został uszkodzony liść sercowy. Ponadto grasują jakieś szkodniki. Najpierw trzeba pozbyć się intruzów.
Szkoda znów rozgrzebywać podłoże, skoro był niedawno przesadzany.
Kup preparat na szkodniki. U mnie wypróbowany jest Provado Plus AE w sprayu (to do spryskania części zielonych i ewent.powierzchni podłoża)
Natomiast do przelania podłoża przygotowuję roztwór, a właściwie zawiesinę z rozkruszonej pałeczki Provado (są w sprzedaży chyba po 10 sztuk).
Niestety preparat tak jak jest skuteczny, tak drogi. Wystarcza jednak na wiele interwencji, watro więc mieć go zawsze pod ręką.
po 7 - 10 dniach ponowny oprysk i przelanie podłoża.
Nie wiadomo co to za szkodniki u Ciebie, ale ten środek działa na większość nieproszonych gości.
Twój storczyk mając uszkodzony liść sercowy, może ratować się poprzez basal keiki - młoda roślina wyrastająca u podstawy trzonu.

Gdybyś nie mogła dostać Provado lub nie chcąc stosować chemii, należałoby roślinę wyciągnąć z podłoża, porządnie umyć całą
pod bieżącą letnią wodą (spłukując szkodniki). Podłoże należy wtedy wymienić na nowe i można zastosować naturalne preparaty
do zwalczania szkodników.
Wpisz hasło w wyszukiwarkę i zastosuj któryś z podanych np. na bazie z czosnku itp. Są różne.

Powodzenia w reanimacji :)
Awatar użytkownika
lirene21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 mar 2012, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Jakis czas temu dostałam pięknego Phalaenopsisa, ale kiedy zdjęłam kolorową folię pokazały się zgnite korzenie. Dodatkowo na korze jest biały nalot, takie cieniutkie niteczki. Boję się że może być to pleśń, a sama roślinka w kwiaciarni została "przelana". Co mam z nim zrobić jak ratować?
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Kupić nowe podłoże do storczyków i przesadzić delikwenta, wycinając wszystkie zgnite korzenie. Miejsce cięcia zasypać cynamonem lub węglem drzewnym , ewentualnie lekatskim. Wstrzymać się z podlewaniem po przesadzeniu kilka dni. Tak bym zrobiła , ale poczekaj może ktoś będzie miał jeszcze jakieś pomysły :)
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Witam, przepraszam że znów zawracam głowę ale moje Dendrobium ma zniekształcone liście i kolorowe paski (białe i różowawe). Czy to jakiś wirus/bakteria a może grzyb spowodował takie efekty? A może warunki uprawy...
Obrazek Obrazek Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Ja też mam problem ze storczykiem kupionym na promocji. Zmuszona byłam obciąć mu już kilka korzonków, bo były zgnite, teraz wyglądają tak jak na zdjęciach. Nie podlewałam go już przez tydzień. Nie wiem czy już powinnam. Poza tym żółkną mu dolne liski (zapewne roślina czerpie z nich składniki pokarmowe), opiekuję się nimi, owijając je mokrym papierem kuchennym. Zostawiłam nieprzekwitnięte 2 kwiatuszki (pewnie się z tym bardziej męczy, ale serce mi pęka jak pomyślę, że mam je ściąć).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Drugi z kolei też ma taką opiekę, pomimo że ma ładne i sprężyste listki. Kiedyś wyrwałam mu jednego, który rósł przy samej ziemi, zrobiła się w tym miejscu brązowa plamka widoczna na zdjęciu, czy coś mu przez to będzie?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ten z pierwszych fotek chyba nie ma zupełnie korzeni w doniczce , coś mi się wydaje że powinien trafić na intensywną reanimację i nie podoba mi się ten kawałek trzonu który widać pod korzeniami powietrznymi. Zrób może dokładniejsze zdjęcia korzeni i tego miejsca. Nie chce być złym prorokiem ale same okłady chyba nie wystarczą :(

Wywal go z doniczki i zrób foty
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieję że widać coś niecoś lepiej.
Może powinnam te wszystkie korzenie potraktować jako ziemne i głębiej je do doniczki schować?? ;:174
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

adamanna co masz na myśli mówiąc: intensywną terapię ??
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niestety tak jak się spodziewałam - reanimacja się kłania czyli storczykowy ojom ale nie jest najgorzej bo storczyś ma kilka korzeni powietrznych które po wsadzeniu do podloża powinny podjąć pracę - mnie sie tak udało
Dwa żółknące w tej chwili liście odpadną, ale jeszcze ich nie urywaj (same spadną jak roślinka wyciągnie z nich wszystkie soki)

Popatrz w wątki o reanimacji - i wybierz najbardziej odpowiadającą Ci metodę ;:108

Ja osobiście zrobiłabym bym tak
- delikatnie wycięła wszystko co suche
- spryskała trzon i to co pozostało po korzeniach - prewikurem lub innym środkiem na grzyba
- poczekać aż dobrze wyschnie
- i wsadziłabym wszystko do nowego podłoża, zagłębiając korzenie powietrzne w podłożu
- dla zwiększenia wilgotności wokół storczyka postawić na podstawku z keramzytem (ale tak by doniczka nie stała w wodzie)
- ewentualnie wsadzić wszystko jeszcze do wora - ale nie zamykać szczelnie - żeby był dostęp powietrza
- podlać delikatnie za kilka dni

tu masz kilka wątków o reanimacji

http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj

ewentualnie jeszcze poczekaj może Jowanka zajrzy i coś podpowie :) lub inne dziewczyny z wiekszym niz ja doświadczeniem

ps. zajrzyj do mojego wątku - na 11 stronie pokazałam prywatny inkubator dla malenkiego keiki, którego musiałam oddzielić od mamusi - która tez wylądowała na ojomie - keik ma sie całkiem dobrze , puszcza juz nowe korzonki , mamusia niestety jeszcze nie doszła do siebie ale żyje , więc mam nadzieje ze i jej sie uda :)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obejrzałam jeszcze raz foty pokazanego przez Ciebie drugiego storczyka ;:108

- nie jestem pewna ale mam wrażenie że on jest posadzony w mchu (albo mech jest tylko na wierzchu) - ja bardzo nie lubię mchu w storczykach bo on bardzo dlugo trzyma wodę i latwo przelać roślinkę

Przesadziłabym go do normalego storczykowego podłoża :D
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

Bardzo dziękuję adamanna za odzew, poczytałam wszystko co mi podesłałaś, oczywiście Twój wątek też (nawiasem mówiąc masz wspaniałą kolekcję storczyków ;:oj ), trzymam kciuki za Twoje reanimowane bidusie :wink:

Ja postanowiłam odnośnie swojego:
- jutro przesadzam go do szklanej miseczki z piaskiem i kamyczkami,
- obetnę przesuszone reszki korzonków,
- będę co 2 dzień zraszała kamyczki i korzonki, a na dno miseczki naleję troszkę wody żeby parowała, podstawka z wodą również będzie zastosowana,
- w dalszym ciągu będę robiła okłady z mokrych ręczników na liski bo są strasznie oklapnięte,
- żółte listki zostają aż same odpadną,
Zastanawiam się czy przy takiej wilgoci potrzebna jest jeszcze osłonka z butelki żeby miła jej jeszcze więcej ;:218 .
Dokumentacja zdjęciowa będzie wklejona na forum.
Trzymajcie kciuki !!

2 storczyk będzie przesadzony do zwykłego podłoża dla storczyków jak tylko przekwitnie.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Metoda którą wybrałaś cieszy się na forum dużą popularnością - dzięki trzynastce - bo to na na niego wpadła :)
Niejeden storczyk odzyskał Dzięki temu urodę

A drugiego storczyka skoro jest w mchu podlewaj bardzo ostrożnie - dopiero jak mech będzie całkiem suchy
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

adamanna pisze: A drugiego storczyka skoro jest w mchu podlewaj bardzo ostrożnie - dopiero jak mech będzie całkiem suchy
A ja dodam tylko tyle, że chociaż przy doniczce mech wygląda jak suchy (i jest taki) to wcale nie znaczy, że od wewnątrz też pewnie jest już suchy, bo zazwyczaj w środku długo jeszcze trzyma się wilgoć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”