sylwiaN8 pisze:...Niestety problem jest z drugim. Dałam go mamie na imieniny jakieś 3 lata temu. Był młodziutki, ale kwitł dzielnie. Aż do momentu kiedy mama prawdopodobnie go przelała. Liście marszczyły się i traciły turgor. Postanowiłyśmy go przesadzić. Rzeczywiście okazało się, że korzenie w większości już gniły. Na szczęście zachowały się 2 korzenie jeszcze żywe. Już myślałam, że wszystko będzie - wypuszczał powoli listki i korzonki.
Ostatnio jednak zauważyłam niepokojące objawy widoczne na zdjęciach. Nowy listek jest biały i usycha, a na dwóch wcześniejszych widoczne są białe plamki. Jedna to może być efekt oparzenia, ale druga raczej nie.
Na domiar złego zauważyłam jakieś małe robaczki - to nie są skoczogonki, ale są ciemniejsze i niestety żywo się poruszają po podłożu.

Pomóżcie, bo ja już nie wiem jak go ratować

Sylwio, rzeczywiście storczyk nie wygląda najlepiej, ale to nie znaczy jednak, że nie ma nadziei na uratowanie.
Został uszkodzony liść sercowy. Ponadto grasują jakieś szkodniki. Najpierw trzeba pozbyć się intruzów.
Szkoda znów rozgrzebywać podłoże, skoro był niedawno przesadzany.
Kup preparat na szkodniki. U mnie wypróbowany jest
Provado Plus AE w sprayu (to do spryskania części zielonych i ewent.powierzchni podłoża)
Natomiast do przelania podłoża przygotowuję roztwór, a właściwie zawiesinę z rozkruszonej pałeczki Provado (są w sprzedaży chyba po 10 sztuk).
Niestety preparat tak jak jest skuteczny, tak drogi. Wystarcza jednak na wiele interwencji, watro więc mieć go zawsze pod ręką.
po 7 - 10 dniach ponowny oprysk i przelanie podłoża.
Nie wiadomo co to za szkodniki u Ciebie, ale ten środek działa na większość nieproszonych gości.
Twój storczyk mając uszkodzony liść sercowy, może ratować się poprzez basal keiki - młoda roślina wyrastająca u podstawy trzonu.
Gdybyś nie mogła dostać Provado lub nie chcąc stosować chemii, należałoby roślinę wyciągnąć z podłoża, porządnie umyć całą
pod bieżącą letnią wodą (spłukując szkodniki). Podłoże należy wtedy wymienić na nowe i można zastosować naturalne preparaty
do zwalczania szkodników.
Wpisz hasło w wyszukiwarkę i zastosuj któryś z podanych np. na bazie z czosnku itp. Są różne.
Powodzenia w reanimacji