i naprawdę Cię nie zniechęcam, po prostu mi się wydaję, że to nie ma sensu, ale ja to ja, a praktyka czyni mistrzaReniak pisze:...zrobię taki worek 40x40 i wysoki powiedzmy 50cm -na jednego krzaka myślę że korzenie będą miała miejsca akurat....
Cylindry do pomidorów
Re: Cylindry do pomidorów
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To co zacytowałaś ,to podałam pi x drzwi,bo myślałam o jucie z metra która jest szeroka na 80 cm,więc policzyłam żę z szerokości wyjdzie dwa,ale potem znalazłam w płachtach(nie muszę ciąć)dlatego dalej pisałam już o rozmiarze 60x60 ,ja wiem ze Ty mi radząc masz dobre intencje,ale wiesz jak to z nami kobietami jest,jak się same nie przekonamy to nikt nas nie przekona. 

Ktoś będzie w tym sezonie pomidory w cylindry wsadzał?
Ciekaw jestem efektów i proszę o opinie...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 gru 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja od 5 lat uprawiam pomidory w cylindrach pod folią. Pierwsze rękawy miałam z toreb kurierskich. Obecnie mam kupiony czarny rękaw foliowy o szerokości 25 cm i pocięty na odcinki 40 cm. Ten rękaw mam od 2 lat i jak na razie nic się z nim nie dzieje.Slawgos pisze:Ktoś będzie w tym sezonie pomidory w cylindry wsadzał?
Co roku na jesieni ziemie z rękawów wysypywałam na zewnątrz tunelu i przekładam ją świeżym obornikiem. Leżakowanie zawartości cylindrów na zewnątrz ma za zadanie wymrożenie patogenów. Powiem szczerze nie sprawdzałam tego osobiście, a polegam na opinii mojej babci, która może od 20 lat uprawia pomidory w cylindrach. Taka pryzma leżała przez zimę, a na wiosnę, że względu, że mam piasek wkładając zawartość pryzmy do rękawów dorzucałam po dwie garści gliny. Uważam, że uprawa w cylindrach jest łatwiejsza, bo łatwiej podlać i cylindry mają mniejszą powierzchnię parowania - tylko od góry co powoduje, że zmniejsza się wilgotność w tunelu, a to ogranicza choroby grzybowe. W ubiegłym roku, który był bardzo wilgotny uprawa w cylindrach uratowała moje pomidory, bo jednak to kilka centymetrów wyżej niż w gruncie. Dodatkowo uprawa w cylindrach umożliwia wcześniejszy start w tunelu nie ogrzewanym, bo już w połowie kwietnia można posadzić pomidory w cylindrach, które można zestawić gęsto i nad pomidorami zbudować konstrukcję na okrycie agrowłókniną w razie przymrozków,a nawet w razie potrzeby grubszym kocem. W przypadku duzych przymrozków mozna się pokusić nawet o przeniesienie pomidorów w cieplejsze miejsce.
W tym roku także uprawa w cylindrach, ale startuje od zera ponieważ przeprowadziłam się i nie mam ziemi. W następnym tygodniu przesypię obornik koński ziemią i tak pozostawię, aż do maja. A w maju zacznę przygotowywać cylindry. Wcześniej muszę tylko Pana męża zaktywować do wybudowania tunelu. Ta wiosna będzie bardzo pracowita....
- insomnia
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 mar 2012, o 20:52
polecam niebieskie torby z IKEA, nie pamiętam ile kosztują, 3, może 4 zł, są duże, więc w jednej zmieszczą się 2-3 krzaczki,w piwnicy zgromadziłam ich kilka i z pewnością wykorzystam w tym roku,pozdrawiam wszystkich fanów pomidorów
A co powiecie na taki patent:
wsadzamy pomidory na miejsce, czekamy aż podrosną, następnie zakładamy osłonki, wsypujemy bardzo dobrą ziemię i czekamy aż wypuszczą nowe korzonki z łodygi którymi pobiorą sobie więcej składników pokarmowych.
Czy taka teoria ma szansę powodzenia, czy źle myślę?
wsadzamy pomidory na miejsce, czekamy aż podrosną, następnie zakładamy osłonki, wsypujemy bardzo dobrą ziemię i czekamy aż wypuszczą nowe korzonki z łodygi którymi pobiorą sobie więcej składników pokarmowych.
Czy taka teoria ma szansę powodzenia, czy źle myślę?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Radog, ale w takim przypadku korzeń "dolny" będzie miał zimno,
w tych cylindrach chodzi o to, żeby korzeń miał jak najcieplej, bo pomidor lubi ciepło także od dołu.
Ale spróbować możesz i wyrobić sobie własne zdanie, jeśli masz jakąś skalę porównawczą.
Bo jeśli pierwszy raz sadzisz pomidory, do czego porównasz???
A najlepiej mieć WŁASNĄ skalę porównawczą.
w tych cylindrach chodzi o to, żeby korzeń miał jak najcieplej, bo pomidor lubi ciepło także od dołu.
Ale spróbować możesz i wyrobić sobie własne zdanie, jeśli masz jakąś skalę porównawczą.
Bo jeśli pierwszy raz sadzisz pomidory, do czego porównasz???
A najlepiej mieć WŁASNĄ skalę porównawczą.
Pozdrawiam, Agata.
Jako-taką praktykę mam, chodzi mi głównie o poprawę plonów z krzaka.
Pewnie zrobię jak mówisz, na kilku krzakach przeprowadzę eksperyment i zobaczymy czy moja teoria jest słuszna
Pewnie zrobię jak mówisz, na kilku krzakach przeprowadzę eksperyment i zobaczymy czy moja teoria jest słuszna

Radog, to co opisałeś znacznie opóźni owocowanie. Ale robi się tak np. po zalaniu, kiedy korzenie się duszą. Wtedy ratujemy krzaki i plon. Poczytaj wątki pomidorowe tam jest wszystko.
A jeśli chodzi o poprawę plonowania to lepiej poeksperymentować z odmianami i popracować nad nawożeniem i pielęgnacją.
A jeśli chodzi o poprawę plonowania to lepiej poeksperymentować z odmianami i popracować nad nawożeniem i pielęgnacją.
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
a ja zamierzam kupić rury pcv, tylko zastanawia mnie czy średnica rury 25cm nie będzie za mała,
nie lepiej będzie zainwestować kilka złotych więcej i kupić 30cm?
nie lepiej będzie zainwestować kilka złotych więcej i kupić 30cm?
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
a co myślicie o tym:
Cylindry
tylko te akurat są małe szukam o średnicy 25-30cm
o i znalazłam większe o średnicy 20cm, wychodzi za sztukę z wysyłką 0,79gr to prawie nic
Cylindry średnica 20cm
tylko 100szt to trochę za dużo
Cylindry
tylko te akurat są małe szukam o średnicy 25-30cm
o i znalazłam większe o średnicy 20cm, wychodzi za sztukę z wysyłką 0,79gr to prawie nic

Cylindry średnica 20cm
tylko 100szt to trochę za dużo

Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2013, o 18:58
Popytajcie w ogrodniczych, czy nie mają cylindrów do złożenia (ciemne grube sztuczne tworzywo). Od trzech lat używam i wiem, że przy nich zostanę. Ale widziałem różne sposoby np stare dziurawe wiadra, wiaderka po farbach.
Polecam również angielski patent, czyli ziemia w worku i na to cylinder. Szczytem marzeń byłby jeszcze tamtejszy cylinder, do którego można wlać wodę, która powoli nawadnia worek. Aby go obejrzeć - nie chcę uprawiać reklamy sklepów - można w wyszukiwarkę wpisać: RING CULTURE POTS lub GROWPOTS FOR TOMATOES albo TOMATO GROWPOTS.
Polecam również angielski patent, czyli ziemia w worku i na to cylinder. Szczytem marzeń byłby jeszcze tamtejszy cylinder, do którego można wlać wodę, która powoli nawadnia worek. Aby go obejrzeć - nie chcę uprawiać reklamy sklepów - można w wyszukiwarkę wpisać: RING CULTURE POTS lub GROWPOTS FOR TOMATOES albo TOMATO GROWPOTS.
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
WIADRA PO FARBACH!
Tj POMYSŁ! DZIĘKI STARY!
Tj POMYSŁ! DZIĘKI STARY!

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Słuchajcie, to nie muszą być nieładne wiaderka po farbach,
w castoramie są wiaderka większe i mniejsze, odpowiednio po niecałe 5, i niecałe 7 zł
są to ceny niższe od cen większych doniczek, i są na prawdę praktyczne do pomidorków.
Sprawdzałam w ubiegłym sezonie, po za tym ładniej to wygląda od używanego wiadra,
którego nie można doszorować, bo jest uwalane farbą, i innym elementem remontu.
w castoramie są wiaderka większe i mniejsze, odpowiednio po niecałe 5, i niecałe 7 zł
są to ceny niższe od cen większych doniczek, i są na prawdę praktyczne do pomidorków.
Sprawdzałam w ubiegłym sezonie, po za tym ładniej to wygląda od używanego wiadra,
którego nie można doszorować, bo jest uwalane farbą, i innym elementem remontu.
Pozdrawiam, Agata.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
pomidorzanka jeśli chodzi o mnie to 5zł za sztukę wiaderka to trochę dużo
co prawda to niejednorazowa sprawa ale mi potrzebnych by było z 30 to wychodzi 150zł a za 2,5zł można już kupić doniczki plastikowe 10l o średnicy 27cm, właśnie jeszcze pytanie ile te wiaderko ma litrów?

Pozdrawiam