Kolory usychania iglaków Cz.1
- waniczek
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 8 maja 2006, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolory usychania iglaków
Oto kolory moich iglaków. Poradźcie jak je uratować?
http://imageshack.us/photo/my-images/43/imag0196m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/694/imag0197j.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/823/imag0198i.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/43/imag0196m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/694/imag0197j.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/823/imag0198i.jpg/
Witam! Proszę o pomoc w diagnozie problemu moich jałowców skalnych.
2 z 6 jałowców w większości są przebarwione (brązowawe) na niektórych pędach widać białe plamy (widoczne na zdjęciu).
Przebarwienie wystąpiło po lecie 2011 roku i dalej się utrzymuje. Na pozostałych 4 jałowcach wszystko wygląda OK.
Proszę o sugestie postępowania.
Dziękuję!

2 z 6 jałowców w większości są przebarwione (brązowawe) na niektórych pędach widać białe plamy (widoczne na zdjęciu).
Przebarwienie wystąpiło po lecie 2011 roku i dalej się utrzymuje. Na pozostałych 4 jałowcach wszystko wygląda OK.
Proszę o sugestie postępowania.
Dziękuję!

Mam wsadzoną w zeszłym roku sosnę ościstą. Coś zaczęło się dziać z niektórymi igłami:

I teraz mam pytania do specjalisty. Co to może być? Czy to może zwykły objaw po zimie?
Kupiłem sobie nawóz Bioton przeciwko brązowieniu igieł. Czy rozrobić go w wodzie i spryskać całe drzewko? Czy może podsypać nim tylko sosenkę i podlać?
Z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu przez producenta niezbyt wiele zrozumiałem. Czy takim nawozem przeciw brunatnieniu igieł można normalnie podsypywać iglaki (jego skład to kizeryt z dodatkiem siarczanu potasu) żeby lepiej rosły? Czy raczej kupić sobie zwykły nawóz do iglaków, uznane marki typu agrecol, substral?
Czy jeden i drugi nawóz można używać równocześnie?
Wiem, że sporo moich pytań, ale pewnie komuś bardziej "kumatemu" napisanie odpowiedzi zajmie 5 minut.
  napisanie odpowiedzi zajmie 5 minut.

I teraz mam pytania do specjalisty. Co to może być? Czy to może zwykły objaw po zimie?
Kupiłem sobie nawóz Bioton przeciwko brązowieniu igieł. Czy rozrobić go w wodzie i spryskać całe drzewko? Czy może podsypać nim tylko sosenkę i podlać?
Z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu przez producenta niezbyt wiele zrozumiałem. Czy takim nawozem przeciw brunatnieniu igieł można normalnie podsypywać iglaki (jego skład to kizeryt z dodatkiem siarczanu potasu) żeby lepiej rosły? Czy raczej kupić sobie zwykły nawóz do iglaków, uznane marki typu agrecol, substral?
Czy jeden i drugi nawóz można używać równocześnie?
Wiem, że sporo moich pytań, ale pewnie komuś bardziej "kumatemu"
 napisanie odpowiedzi zajmie 5 minut.
  napisanie odpowiedzi zajmie 5 minut.Re: Kolory usychania iglaków
Czy jeżeli nie umiem znależć przyczyny usychania tui to mogę profilaktycznie czymś opryskać . Jest coś uniwersalnego? , czy raczej skłaniać się w kierunku  środka na grzyby?

duduś

- 
				daffodil
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Duduś na pewno nie zaszkodzi spryskać Promanalem. Jest to środek, który zwalcza wiele szkodników (m.in. przędziorka) w różnych stadiach rozwoju. Poza tym zpobiega teraz nadmiernemu odparowywaniu wilgoci z igiełek. Ja już moje świerki spryskałam. Tylko, że ja żadnym fachowcem nie jestem  

gdzie indziej doczytałam żeby w ciemno nie pryskać a brązowienie może być skutkiem braku magnezu - czyli najpierw nawożenie  

duduś

Witam
Mam prośbę o pomoc forumowiczów. I mam nadzieję, że jak zwykle - nie zawiodę się.
Jesienią ponad 200 moich iglaczków (głównie szmaragdy, ale też tuje- kule, tuje złote) - mieszkających sobie na mojej działce od 3 lat zaczęło wypuszczać szyszki. Całe mnóstwo szyszek. Brzydkich i szpecących. Złote tuje w zasadzie zmieniły kolor niemal na brązowy. Zamiast przyrostów - szyszki. Wygląda to szkaradnie i nie wiem jaki jest powód bo to dopiero pierwsza jesień kiedy tak zbrzydły. Nie wiem czy można temu na wiosnę zaradzić. A jeśli tak - to jak.
 Całe mnóstwo szyszek. Brzydkich i szpecących. Złote tuje w zasadzie zmieniły kolor niemal na brązowy. Zamiast przyrostów - szyszki. Wygląda to szkaradnie i nie wiem jaki jest powód bo to dopiero pierwsza jesień kiedy tak zbrzydły. Nie wiem czy można temu na wiosnę zaradzić. A jeśli tak - to jak.
Złote są przez te szyszki tak brzydkie że poświęciłam się i wyskubałam ( nie wiem ile godzin przy nich spędziłam), wykruszyłam to cholerstwo. Ale mam ich tylko 10 więc jakoś poszło. Z resztą iglaków nie dam rady . Iglaki zasilałam 1 raz na wiosnę azofoską.
. Iglaki zasilałam 1 raz na wiosnę azofoską.
wygląd to tak:

I co Wy na to ? Pomóżcie, proszę.

Mam prośbę o pomoc forumowiczów. I mam nadzieję, że jak zwykle - nie zawiodę się.
Jesienią ponad 200 moich iglaczków (głównie szmaragdy, ale też tuje- kule, tuje złote) - mieszkających sobie na mojej działce od 3 lat zaczęło wypuszczać szyszki.
 Całe mnóstwo szyszek. Brzydkich i szpecących. Złote tuje w zasadzie zmieniły kolor niemal na brązowy. Zamiast przyrostów - szyszki. Wygląda to szkaradnie i nie wiem jaki jest powód bo to dopiero pierwsza jesień kiedy tak zbrzydły. Nie wiem czy można temu na wiosnę zaradzić. A jeśli tak - to jak.
 Całe mnóstwo szyszek. Brzydkich i szpecących. Złote tuje w zasadzie zmieniły kolor niemal na brązowy. Zamiast przyrostów - szyszki. Wygląda to szkaradnie i nie wiem jaki jest powód bo to dopiero pierwsza jesień kiedy tak zbrzydły. Nie wiem czy można temu na wiosnę zaradzić. A jeśli tak - to jak.Złote są przez te szyszki tak brzydkie że poświęciłam się i wyskubałam ( nie wiem ile godzin przy nich spędziłam), wykruszyłam to cholerstwo. Ale mam ich tylko 10 więc jakoś poszło. Z resztą iglaków nie dam rady
 . Iglaki zasilałam 1 raz na wiosnę azofoską.
. Iglaki zasilałam 1 raz na wiosnę azofoską.wygląd to tak:

I co Wy na to ? Pomóżcie, proszę.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum 
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie jestem specjalistą - to zaznaczam na wstępie! 
Niemniej chciałabym Wam jakoś pomóc i mogę napisać jakie są moje podejrzenia ( ale za wyrocznie proszę tego nie przyjmować )
 )
Manda - efekt wysuszajacych wiatrow i słońca - czy zbrązowienia są po stronie południowej? Wyciąć co się da, reszta zostanie zasłonięta przez młode przyrosty.
IM - Licinek jałowcowaczek
gleameil - efekt pozimowy. Żadne nawozy przeciw brązowieniu nie pomogą. Można opryskać Florovitem. Żółte opadnie...
renia7 - intensywne wytwarzanie szyszek moze być efektem jakiegoś szoku - np: rośliny przesuszone. Czy podlewałaś je gdy była susza? Nie wolno też nawozić podczas suszy, jeśli nie ma możliwosci zapewnienia stałego nawadniania.

Niemniej chciałabym Wam jakoś pomóc i mogę napisać jakie są moje podejrzenia ( ale za wyrocznie proszę tego nie przyjmować
 )
 )Manda - efekt wysuszajacych wiatrow i słońca - czy zbrązowienia są po stronie południowej? Wyciąć co się da, reszta zostanie zasłonięta przez młode przyrosty.
IM - Licinek jałowcowaczek
gleameil - efekt pozimowy. Żadne nawozy przeciw brązowieniu nie pomogą. Można opryskać Florovitem. Żółte opadnie...
renia7 - intensywne wytwarzanie szyszek moze być efektem jakiegoś szoku - np: rośliny przesuszone. Czy podlewałaś je gdy była susza? Nie wolno też nawozić podczas suszy, jeśli nie ma możliwosci zapewnienia stałego nawadniania.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

Co do nawożenia to robiłam je wiosną więc to raczej odpada.
Chyba faktycznie typowania suszy są słuszne. Najpierw równo 7 dni i nocy silnych opadów deszczu w ostatnim tygodniu lipca, a potem 3 miesiące bez deszczu zrobiły swoje.
Podlewane były 2x na tydzień. Widocznie za rzadko lub za mała dawka. Nie mam nawadniania ( póki co ) bo nie mam jeszcze studni. Jest w planach tej wiosny. 

Czy teraz będą mieć normalne przyrosty ? Niektóre (złote) po wykruszeniu szyszek prawie wyłysiały

Chyba faktycznie typowania suszy są słuszne. Najpierw równo 7 dni i nocy silnych opadów deszczu w ostatnim tygodniu lipca, a potem 3 miesiące bez deszczu zrobiły swoje.
Podlewane były 2x na tydzień. Widocznie za rzadko lub za mała dawka. Nie mam nawadniania ( póki co ) bo nie mam jeszcze studni. Jest w planach tej wiosny.

Czy teraz będą mieć normalne przyrosty ? Niektóre (złote) po wykruszeniu szyszek prawie wyłysiały

Aniawoj - bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie.

- aniawoj
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Nie za rzadko. Raczej za mało. Podlewamy rzadziej, ale głęboko.renia7 pisze: Podlewane były 2x na tydzień. Widocznie za rzadko lub za mała dawka.
Oczywiście, że będą miały przyrosty. Jak duże są te krzewy? Jeśli u Ciebie teraz jest susza ( u nas jest!) to muszą być podlane również teraz.renia7 pisze:Czy teraz będą mieć normalne przyrosty ? Niektóre (złote) po wykruszeniu szyszek prawie wyłysiały

- Manda
- 10p - Początkujący 
- Od: 12 mar 2012, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
AniaDziękuję za odpowiedz, czyli potwierdziły się moje podejrzenia!  cieszę się że nie umierają
 cieszę się że nie umierają 

- 
				daffodil
Aniu a odnośnie moich świerków nie masz jakiegoś pomysłu? I tak tego uschniętego już wyrzuciłam, ale cały czas boję się o resztę...

- aniawoj
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Asiu - ja Ci tylko tyle powiem, że wygląda mi to na chorobę grzybowa odkorzenną. Takie właśnie objawy całkowitego wypadania drzew spowodowane mogą być atakiem grzybów. Sprawa może być poważna, ale ja nie umiem w 100% tego zdiagnozować  

Wiem, że bardzo zależy Ci na tych świerkach. Janusz z pogotowiaogrodniczego ( to on założył ten wątek ) jest specjalistą w  dziedzinie chorób roślin. Świadczy odpłatne usługi, jeśli boisz się o swoje rośliny skontaktuj się z nim...
 ) jest specjalistą w  dziedzinie chorób roślin. Świadczy odpłatne usługi, jeśli boisz się o swoje rośliny skontaktuj się z nim...
http://pogotowieogrodnicze.pl/
On z braku czasu mało zagląda na forum, wiec tu raczej nie uzyskasz od niego odpowiedzi....

Wiem, że bardzo zależy Ci na tych świerkach. Janusz z pogotowiaogrodniczego ( to on założył ten wątek
 ) jest specjalistą w  dziedzinie chorób roślin. Świadczy odpłatne usługi, jeśli boisz się o swoje rośliny skontaktuj się z nim...
 ) jest specjalistą w  dziedzinie chorób roślin. Świadczy odpłatne usługi, jeśli boisz się o swoje rośliny skontaktuj się z nim...http://pogotowieogrodnicze.pl/
On z braku czasu mało zagląda na forum, wiec tu raczej nie uzyskasz od niego odpowiedzi....

- 
				daffodil
Aniu bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie i pomoc. No i oczywiście za radę. Sama też już o tym myślałam,..... Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. Jak coś się wyjaśni to na pewno dam znać. Zależy mi bardzo na tych świerkach...