I o ten tydzień wcześniej gra się toczy u mnie - przeważnie wyjeżdżam na miesiąc od ok. 12 lipca i sadzę duzo ogórków i wcześnie aby przed wyjazdem pokisićgienia1230 pisze:Też tak robię jak Tadek, z siewu pierwsze ogórki są początkiem lipca a z rozsady około tygodnia wczesniej. (...)
Ogórek - polecane odmiany cz.1
- 
				ostatnia szansa
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek do gruntu - jaki wybrać
Moje nowe imię Szansa  
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Nakrywając ogórki włókniną naprawdę nie trzeba jej niczym podpierać. Należy ją położyć luźno, tak żeby rośliny mogły ją swobodnie unosić. Boki przycisnąć listwami lub czymś podobnym. W taki sposób można uprawiać prawie wszystkie warzywa, żadne podpórki nie są wskazane, to nie jest folia. W ten sposób robię np. wczesną marchew.
Z moich doświadczeń z ogórkami wynika, iż nie należy przesadzać z długim trzymaniem ich pod przykryciem, gdyż w miarę upływu czasu trudniej adoptują się do nowych warunków.
Zdjęcie włókniny trzeba wykonać przy odpowiedniej pogodzie, nie może być za zimno, gdyż zbieleją, zaś przy pełnym słońcu poparzenia gotowe.
Pozdrawiam.

Z moich doświadczeń z ogórkami wynika, iż nie należy przesadzać z długim trzymaniem ich pod przykryciem, gdyż w miarę upływu czasu trudniej adoptują się do nowych warunków.
Zdjęcie włókniny trzeba wykonać przy odpowiedniej pogodzie, nie może być za zimno, gdyż zbieleją, zaś przy pełnym słońcu poparzenia gotowe.
Pozdrawiam.
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43

Baron nie chcę ciebie rozczarować ale radze oprócz konserwowych wysiać jeszcze inną odmianę. W zeszłym roku miałam cztery odmiany w tym ogórek konserwowy. Wszystkie były ładne właśnie oprócz tego. Mało owoców, bardzo się wybrzuszały lub wykręcały się w kształt podkowy i krótko owocowały. Najlepiej owocowała "Anulka", nie nadążałam zbierać, owoce podłużne, bardzo kształtne. Jedyny minus to bardzo cienka skórka, przy płukaniu i wkładaniu do słoików łatwo można ją uszkodzić.

Przewertowałam caluśki wątek... no i sporo się nauczyłam!!!! 
 wiem jakie błedy popełniałam do tej pory w ogórkach 
 teraz się poprawię i mam nadzieję dłuuuuuugo cieszyć się plonami!!!!
forumowicz- pisałeśo oprysku florovitem- jakim konkretnie i w jakim stężeniu.... tego bynajmniej nie dopatrzyłam się

forumowicz- pisałeśo oprysku florovitem- jakim konkretnie i w jakim stężeniu.... tego bynajmniej nie dopatrzyłam się
Pozdrawiam, Ela

O taki Florovit chodzi :elissa pisze:pisałeśo oprysku florovitem- jakim konkretnie i w jakim stężeniu..
http://www.eogrod.com/image_func.php?im ... xwidth=200
lub Bioflorin:
http://www.tropical.com.pl/foto/929_580 ... in_new.jpg
Stężenia są podane na opakowaniu
Pozdrawiam
Jak dla mnie nic nie przebije śremskiego:) i pod otulinę na wczesne i potem do gruntu siejemy i jesteśmy zadowoleni. Ogórki zbieramy do końca sierpnia zazwyczaj. Czasem siejemy i póżniejsze, które są jeszcze we wrześniu.

Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
- 
				mousefishyork
 - 200p

- Od: 3 maja 2011, o 14:23

Witam:)
Ja już posiałam ziarenka do waty w pojemnikach, opatuliłam folią spożywczą, więc mają cieplutką saunę. Po dwóch nocach już mają spore korzonki a ze skorupek zaczynają wyglądać zielone listeczki. Na maj będę już miała gotowe śliczne sadzoneczki do gruntu
 Mam nadzieję że tym razem się uda  

Ja już posiałam ziarenka do waty w pojemnikach, opatuliłam folią spożywczą, więc mają cieplutką saunę. Po dwóch nocach już mają spore korzonki a ze skorupek zaczynają wyglądać zielone listeczki. Na maj będę już miała gotowe śliczne sadzoneczki do gruntu
- 
				ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14

Wata jest niebezpieczna - możesz zniszczyć korzonki ogórkom. Bezpieczniejsza jest lignina (ręcznik papierowy, papier toaletowy, grube serwetki...). Wyciągnij jak najszybciej z waty delikatnie.

Moje nowe imię Szansa  

Nie za wcześniemousefishyork pisze:Witam:)
Ja już posiałam ziarenka do waty w pojemnikach, opatuliłam folią spożywczą, więc mają cieplutką saunę. Po dwóch nocach już mają spore korzonki a ze skorupek zaczynają wyglądać zielone listeczki. Na maj będę już miała gotowe śliczne sadzoneczki do gruntuMam nadzieję że tym razem się uda
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nie utrzymasz tych sadzonek do maja.

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić" 
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
- danutka66
 - 500p

- Od: 11 sie 2006, o 15:59

zastanawiam się kiedy wobec tego najlepiej siać ogórki w domu tak,by nie było za wcześnie ani za późno.Ja kiedyś zasiałam właśnie na początku marca,wybujały okropniście a potem w ogrodzie  te siane do gruntu niewiele od nich odstawały

- gieru96
 - 200p

- Od: 26 mar 2011, o 10:37
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

wydaje mi się, że najlepiej wysiać do doniczek w ostatnim tygodniu kwietnia 

Rozsada ogórka, im mniej wyrośnięta ,tym łatwiej i szybciej się  przyjmuje. Trzeba wziąć pod uwagę, że do gruntu wysadza się  po 15 maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. A ogórek rośnie szybko.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- 
				Alembik

I dlatego najlepiej zacząć już zbierać skorupki z jajek 
Ja robię to tak, że biorę jakiś gwóźdź, czy coś i stukam w jajko naokoło czubka. Jak mam szczęście to nie pęka przez całość. Później wydzieram ze środka osnówkę i wybijam u dołu dziurkę. Tylko ciekawi mnie w jaki sposób najrozsądniej przytwierdzić to jajko do plastikowej tacki...

Ja robię to tak, że biorę jakiś gwóźdź, czy coś i stukam w jajko naokoło czubka. Jak mam szczęście to nie pęka przez całość. Później wydzieram ze środka osnówkę i wybijam u dołu dziurkę. Tylko ciekawi mnie w jaki sposób najrozsądniej przytwierdzić to jajko do plastikowej tacki...
- gieru96
 - 200p

- Od: 26 mar 2011, o 10:37
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

ciekawy sposób 
 po co do plastikowej tacki?, włóż do wytłaczanki na jajka :d