Zaczynam - rogalm1 cz.1
Witam moich gości, oglądnęłam w internecie nawłoć i z przykrością muszę stwierdzić że to nie to. Pytałam tamtejszych gospodarzy ale oni nie znają nazwy ale mówili, że jak kiedyś był tam jeden "pan z Krakowa", to mówił, że to roślina chroniona.
Bardzo dziękuję Beacie z Nowej Słupi za kwiatki, niestety nie umiem dopasować nazwiska do nicka z forum
znalazłam jeszcze 3 zdjęcia na których jest ta nienazwana roślina

naszym marzeniem jest tak zbudować dom, żeby to wszystko zostało jak najbardziej naturalne, zwłaszcza, że jesienią w tych wrzosach wyrastają cudowne grzyby!
Bardzo dziękuję Beacie z Nowej Słupi za kwiatki, niestety nie umiem dopasować nazwiska do nicka z forum

znalazłam jeszcze 3 zdjęcia na których jest ta nienazwana roślina

naszym marzeniem jest tak zbudować dom, żeby to wszystko zostało jak najbardziej naturalne, zwłaszcza, że jesienią w tych wrzosach wyrastają cudowne grzyby!
w tym linku to faktycznie wygląda tak jak moja, ja znalazłam taką i dlatego się nie zgadzałam http://www.dzialkowcy.info/phpBB2/viewt ... 2205#62205
Witam.
Odrobiłem dzisiaj zaległości w Twoim temacie, rozwijasz sie, zdobywasz wiedzę a to najważniejsze.
Trochę się uśmiałem przy dyskusji na temat nawłoci, dla mnie najważniejsze jest jak dana roślinka się
prezentuje i jakie ma wymagania a czy to pospolite czy unikalne jest na drugim miejscu.
Ważne, że okolice macie przepiękną i nie ma sensu karczować wszystkiego żeby później starać sie nadać
naturalności otoczeniu.
Ja zrobiłem ten błąd i później czekałem wiele lat żeby uzyskać efekt naturalnego środowiska.
Pozdrawiam, Krzysztof.
Odrobiłem dzisiaj zaległości w Twoim temacie, rozwijasz sie, zdobywasz wiedzę a to najważniejsze.
Trochę się uśmiałem przy dyskusji na temat nawłoci, dla mnie najważniejsze jest jak dana roślinka się
prezentuje i jakie ma wymagania a czy to pospolite czy unikalne jest na drugim miejscu.
Ważne, że okolice macie przepiękną i nie ma sensu karczować wszystkiego żeby później starać sie nadać
naturalności otoczeniu.
Ja zrobiłem ten błąd i później czekałem wiele lat żeby uzyskać efekt naturalnego środowiska.
Pozdrawiam, Krzysztof.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko życzę ci aby twoje marzenie o domku z gankiem jak najszybciej się spełniło.
Faktycznie w pięknym miejscu będziesz mieszkać.
Jak tam u was dzisiejsza pogoda?Znowu leje?
Ja byłam rano na rynku i trochę popieliłam w ogródku do ok.13.00,potem zaczęło lać i nawet zagrzmiało.
Teraz pada cały czas,a takie miałam dzisiaj plany

Faktycznie w pięknym miejscu będziesz mieszkać.
Jak tam u was dzisiejsza pogoda?Znowu leje?
Ja byłam rano na rynku i trochę popieliłam w ogródku do ok.13.00,potem zaczęło lać i nawet zagrzmiało.
Teraz pada cały czas,a takie miałam dzisiaj plany

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Miiriam gratuluję zdanego egzaminu! Dobrze, że będziesz miała teraz więcej czasu dla ogrodu!
KaeR dziękuję za odwiedziny, oczywiście najważniejsze jest to która roślinka nam się podoba, ale dobrze jest wiedzieć co się u siebie ma, zwłaszcza na tym forum każdy wie co ma nawet zna nazwy łacińskie a jak nawłoci pospolitej nie mogę zidentyfikować!
Isiu, niestety jeszcze nie dostałam przesyłki od Ciebie
, życzę udanego urlopu!
Raczku, tym razej było jeszcze gorzej, było przeraźliwie zimno i okropnie wiało, z naszych ogromnych planów niewiele zostało zrealizowane, dzieci nadal oglądają wszystko z okien samochodu....
KaeR dziękuję za odwiedziny, oczywiście najważniejsze jest to która roślinka nam się podoba, ale dobrze jest wiedzieć co się u siebie ma, zwłaszcza na tym forum każdy wie co ma nawet zna nazwy łacińskie a jak nawłoci pospolitej nie mogę zidentyfikować!
Isiu, niestety jeszcze nie dostałam przesyłki od Ciebie

Raczku, tym razej było jeszcze gorzej, było przeraźliwie zimno i okropnie wiało, z naszych ogromnych planów niewiele zostało zrealizowane, dzieci nadal oglądają wszystko z okien samochodu....
Zdążyłam w biegu zrobić kilka zdjęć, forsycja od Dorotki - moja ogromna radość
[/URL]
a tutaj kwiatki, które zaczynają pięknie się rozrastać na mojej rabatce i wypadałoby znać ich nazwy
przy okazji widać jaką mam ziemię!
1. już wiem - OMIEG WSCHODNI
2. ASTRY (?)

3. HYZOP
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1ffbccbd2461c79.html]
4. TRAWA OZDOBNA

5.SZAłWIA LEKARSKA

6. FUNKIA

7. WIESIOłEK

8. DZIELŻAN

[/URL]

a tutaj kwiatki, które zaczynają pięknie się rozrastać na mojej rabatce i wypadałoby znać ich nazwy

przy okazji widać jaką mam ziemię!
1. już wiem - OMIEG WSCHODNI

2. ASTRY (?)

3. HYZOP
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1ffbccbd2461c79.html]

4. TRAWA OZDOBNA

5.SZAłWIA LEKARSKA

6. FUNKIA

7. WIESIOłEK

8. DZIELŻAN

Kilka z Twoich roślin chyba znam ( czasem mogę się pomylić, bo są często podobne do siebie):
1. omieg wschodni
2.chyba jakaś margerytka
3.-
4.trawa ozdobna, zapomniałam nazwę(bardzo ekspansywna)
5.szałwia lekarska
6.funkia
7.chyba jakaś dąbrówka
8. może dzielżan albo firletka chalcedońska albo jeszcze coś innego
1. omieg wschodni
2.chyba jakaś margerytka
3.-
4.trawa ozdobna, zapomniałam nazwę(bardzo ekspansywna)
5.szałwia lekarska
6.funkia
7.chyba jakaś dąbrówka
8. może dzielżan albo firletka chalcedońska albo jeszcze coś innego