Moje marzenia -maniusika część III
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część III
Janeczko bardzo dużo już u Ciebie zwiastunów wiosny
Dziwaczki ja mam jednoroczne ,czy są też byliny
Mówisz o dziwaczkach które przetrzymujesz w piwnicy 
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Roma można wykopywać dziwaczki jak dalie i przechowywać ich z nimi , Ja swoje mam posadzone w doniczce w torfie odkwaszonym za u mnie w piwnicy dla nich za wilgotno a tak torf pochłania wilgoć , tak samo przechowuję begonie szkoda że datury tak nie mogę zakopcować bo mi w piwnicy wygniwa ..
- Francesca

- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Niedługo już Ci mnóstwo kwiatów zakwitnie, oby tylko ciepło było (lekko się wkurzyłam kiedy znowu szron na trawie dziś rano zobaczyłam).
Janeczko, Ty na pewno mi powiesz czy dobrze zrobiłam wysiewając dwa dni temu sałatę, żeby ja potem w malutkim tunelu posadzić? Nie za wcześnie?
Janeczko, Ty na pewno mi powiesz czy dobrze zrobiłam wysiewając dwa dni temu sałatę, żeby ja potem w malutkim tunelu posadzić? Nie za wcześnie?
- maniusika

Jak chcesz mieć wcześnie to nie za wcześnie , myślę że w kwietniu już nie będzie mrozów i będziesz ją mogła posadzić w tunelu .. W razie czego możesz jeszcze gdy będą nadawać przymrozki przykryć włókniną . Ja tez mam przygotowanych kilka kawałków na chłodniejsze dni gdy trzeba będzie przykrywać siewki ..
- lemka77

- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Janeczko wiosenne kwiatki bardzo optymistycznie nastrajają.
Czy cyklamen masz jakiś specjalny ogrodowy czy to z tych kwiaciarnianych?
Ja też teraz kupuję lilie- bardzo mi sie podobają ale niestety u mnie sporo cebul wyjadają nornice
Te które kupiłam teraz posadzę do ziemi w doniczkach, bo koszyczki ze skepu są zbyt delikatne i w tamtym roku przegryzły je.
Czy cyklamen masz jakiś specjalny ogrodowy czy to z tych kwiaciarnianych?
Ja też teraz kupuję lilie- bardzo mi sie podobają ale niestety u mnie sporo cebul wyjadają nornice
Te które kupiłam teraz posadzę do ziemi w doniczkach, bo koszyczki ze skepu są zbyt delikatne i w tamtym roku przegryzły je.
Pozdrawiam Ida
- Francesca

- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Bardzo dziękuję za odpowiedź
. Kupiłam sałatę odmiany Justyna, ona jest właśnie z tych wczesnych; agrowłókninę mam, w razie czego nakryję 
- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Janeczko a w piasku nie próbowałaś przechowywać. Ja wszystkie mieczyki, dalie,begonie wkładam do skrzynek
wysłanych czarną folią i zasypuję suchym piaskiem wiślanym. Nic więcej nie robię, przechowują się w ciepłej piwnicy w bloku.
Dopiero w kwietniu niektóre pokazują kły. Dziwaczki te w piwnicy przetrwają Ci na pewno.
wysłanych czarną folią i zasypuję suchym piaskiem wiślanym. Nic więcej nie robię, przechowują się w ciepłej piwnicy w bloku.
Dopiero w kwietniu niektóre pokazują kły. Dziwaczki te w piwnicy przetrwają Ci na pewno.
- maniusika

Marylko tez tak przechowuję tylko ja mam piwnicę z kamienia i zawsze lato-zima jest jednakowa temperatura około 10 stopni ale bardzo wilgotno i muszę uważać aby mi kwiaty nie zgniły bo za dużo wilgoci a w zimę jak wiesz nie mogę wietrzyć jej bo mróz zaraz by dopadł kwiaty .. W takiej temperaturze to ja bym kiełków nie widziała pewnie do czerwca .. dlatego gdy robi się cieplej przenoszę to wszystko do szklarni ..
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podpinam się pod zapytanie...po liściach tak patrzę, tak jak by taki jak mój.lemka77 pisze: Czy cyklamen masz jakiś specjalny ogrodowy czy to z tych kwiaciarnianych?
- maniusika

Cyklamen jest ogrodowy , ładnie przezimował i czekam aż pokaże swoje pierwsze kwiaty ..Ten o drobniejszych liściach też pokazuje swoje listki .. Tylko jeszcze przylaszczek nie widzę .. U mnie też zimno i pochmurno ale mrozu nie było .. Na oknie wschodzą już gazanie i niecierpki ale nie mogę zrobić zdjęcia bo mi aparat się zepsół .. Pewnie na początku kwietnia muszę ich flancować .. Ciekawe gdzie ja to wszystko pomieszczę jak nie będzie można wejść do szklarni .. A miały kiełkować za trzy tygodnie a one w trzecim już są spore ..
- lemka77

- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Ja w tym roku pierwszy raz posiałam niecierpki i nastawiłam się na miesiąc czekania a u Ciebie tak szybko wzeszły. Super bo nie lubię ak długo czekać, zawsze się martwię, ze nasionka były złe.
Pozdrawiam Ida
- maniusika

Ale pięknie i cieplutko , miło było popracować w ogrodzie .. Usunęłam już okrycie i stare badyle , zebrałam liście które okrywały rabatki , kopać jednak nie można bo za mokro , nawet kretowisk nie mogłam zebrać bo za mokro .. ale i tak porządnie się narobiłam bo człowiek nie zwyczajny takiej gimnastyki ogrodowej po zimie ..
-
magnolia15

- Od: 26 sty 2009, o 14:53
Witaj .
To ja podobnie tak jak Ty narobiłam się dzisiaj . Ale sama przyznasz że taka praca to czysta przyjemność,tym bardziej że dzisiaj pogoda cudna.
To ja podobnie tak jak Ty narobiłam się dzisiaj . Ale sama przyznasz że taka praca to czysta przyjemność,tym bardziej że dzisiaj pogoda cudna.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Ja też dzisiaj napracowałam się przy porządkach ale też jeszcze mokro.
Janeczko a jak krokusy u Ciebie? Bo u mnie wcale ich nie widać.
Czytałam, że więcej osób ma ten sam problem ( nie widzą krokusów).
Janeczko a jak krokusy u Ciebie? Bo u mnie wcale ich nie widać.
Czytałam, że więcej osób ma ten sam problem ( nie widzą krokusów).
- klamber
- 100p

- Od: 29 sie 2011, o 06:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janinko, krokosmie sadzi się takm jak mieczyki ? Jeśli chcesz tego mojego zdechłego RH to przyślij swoją rodzinkę i tak chyba przejeżdżają koło mnie gdy jadę do Ciebie. Może jeszcze dokładnie go obejżę czy jest po co.