Krowie placki

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Krowie placki

Post »

Dostałam od sąsiadki 5kg suchych krowich placków. Moje pytanie: co dalej z nimi robić, że zalać wodą to chyba raczej pewne :D , ale w jakich proporcjach, ile czasu powinny być namoczone, czy jak będę chciała już nimi nawozić, to rozcieńczyć, czy nie? Pytanie może nie wygląda na poważne, ale krowie placki to poważna sprawa :D . Hania (hanka55)pisała już wielokrotnie o naturalnych metodach nawożenia, może mógłby powstać osobny temat np nawożenie naturalne . Pisalibyśmy tam o krowich plackach, gnojowicach, oborniku , kurzaku, co ile i pod co. Wiem , że są takie tematy w oddzielnych wątkach, a może w jednym wątku łatwiej byłoby znaleźć info o naturalnych nawozach i ich zastosowaniu a może jest taki temat, a ja słabo szukam :oops:
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

"Krowieniec

1. - kał bydlęcy wymieszany z wodą i poddany procesowi fermentacji. Jest szczególnie korzystny w nawożeniu upraw ogrodniczych.
Wysuszony krowieniec można rozkładać cienką warstwą na powierzchni gleby między niektórymi roślinami, np. ogórkami.
Zalany wodą w ilości 4 wiadra wody na 1 wiadro krowieńca i przefermentowany można stosować do dokarmiania roślin.
Przed użyciem należy go rozcieńczyć 10-krotnie – w wypadku podlewania młodych roślin, lub 5-krotnie – jeśli podlewa się rośliny starsze.

2. - preparat biodynamiczny stosowany w rolnictwie ekologicznym sporządzony z kału krowiego, umieszczonego w rogach krowich i przechowany przez okres zimy w dole z kompostem lub urodzajną glebą. "

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krowieniec

Hohoho Moni, ależ będziesz miała wzrosty !
:lol:
Gratuluję Słoneczko!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

By zrobić płynny krowieniec do beczki dajemy 1 części suchego krowieńca i 4 części wody. Fermentacja trwa przez dwa tygodnie. Mieszamy. Do podlewania młodych roślin rozcieńczamy go 10-krotnie, a do podlewania starszych - 5-krotnie.
Używamy go do zasilania roślin w maju i czerwcu w odstępach dwutygodniowych i nie więcej niż 2-3 razy.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Dzięki kochani. Wiem już dlaczego nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania, nie wiedziałam, że fachowo nazywa się krowieniec , ale wstyd :oops: . Mam już zamówiony następny transport tego rarytasu :D
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Re: Krowie placki

Post »

A ja mam pytanko w sprawie tego krowieńca. Zalałam go w zalecanych proporcjach tydzień temu, bardzo niewiele śmierdzi, czy na pewno 2 tygodnie wystarczy na to by był gotowy do użycia? Czy powinien się pienic podobnie jak gnojówka z pokrzywy?
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krowie placki

Post »

Obrazek

Obrazek

ogród biodynamiczny
Krafft von Heynitz ,Georg Merckens
ODPOWIEDZ