U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

Wandziu :wit

Przyszłam się przywitać i zobaczyć co w trawie piszczy ale widzę, że wiosna idzie, że hoho!

Pozdrawiam
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Witaj Oster. Siewy na całego ( pojemniki masz profesjonalne ). Biję się z myślami, czy to nie za wcześnie na wysiew..... ;:24 Chyba jeszcze poczekam. Wystarczy mi kłopot z mieczykami ( wyjęłam obrałam z łuski i zaczęły mi kiełkować ;:224 ). Co ja mam z nimi zrobić ?
Nie boisz się, że z braku odpowiedniej ilości światła roślinki wyciągną Ci się jak makaron ryżowy ?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Empuzko :wit
Wiosna chyba już wszędzie pokazała malutki pazurek ;:138 Teraz już tylko odważniejsze wychylenie się
łebków i wiosna buchnie pełnią swej mocy! U mnie listki tulipanów mają już nawet po 20 cm ;:138 Już za chwileczkę, już za momencik ... :lol:

Mariolu, oj, martwię się, martwię, bo obserwując, jak szybko popuszczały - myślałam o tym samym ;:14
Wiesz, jak to jest, na torebce jest napisane: siać w marcu, no to posiałam ;:223
Trudno, następną wiosną będę o te doświadczenia bogatsza ;:108
Pojemniki pokupowałam kiedyś w Kauflandzie na przetwory, a teraz przydały się.

Aha, zapomniałabym: wczoraj kupiłam i zaraz posadziłam: berberyska Thunberga 'Atropurpurea',
dwie tawuły Japońskie (jedna z pięknymi nakrapianymi bielą liśćmi), obie o białych tym razem
kwiatach, trzy porzeczki czerwone (bo wszyscy uwielbiamy jeść je prosto z krzaka :) ), a na
werandzie czekają piękne powojniki: Clematis "Jolanta", i "Rouge Cardinal".
Fajnie, że nie kwitną jednocześnie, choć pewnie nałożą się okresami kwitnienia w pewnym momencie.
Marzyłam o powojnikach, ale odkładałam ten zakup na potem. Jeśli zdobędę aparat na dzień, porobię zdjęcia.
Jeszcze marzy mi się berberys amurski. Ale to odleglejsza przyszłość.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

amba19 pisze:Osterku - ja myślę że Twoje trzmielinki dadzą radę. Odbiją od dołu. To dosyć żywotne roślinki i wytrzymują na naszej Kaszubskiej Syberii.
Ambuniu, miałaś rację! Jedna trzmielinka wypuściła już świeże listki, druga zieleni się od dołu.
Martwiłam się o nią, ale będzie dobrze.

Wczorajszy cały dzień od rana na ogrodzie porządki, porządki, porządki... i końca nie widać.
Przede mną masa roboty, za mną niewielkie zmiany. Ale dzisiaj postawiliśmy szkielet namiotu
w ogrodzie warzywnym. Zdjęcia wyszły kiepsko, bo wszędzie palą na działkach i było potworne
zadymienie. I wczoraj i dzisiaj było pięknie, słonecznie i co jakiś czas słychać i widać było przelatujące

No i jeszcze jedna niespodzianka: jesienią zeszłego roku zapomniałam zabezpieczyć cebulki hiacyntów:
zostały na werandzie i byłam pewna, że zmarzły. Wczoraj wpadły mi w oczy: a tu piękne zielone czubeczki ;:138

Nie wiem, czy nie za wcześnie posadziłam do doniczek paciorecznik i eukomisa ;:224 Nigdy wcześniej ich nie miałam,
więc i wiedzy na ten temat niet. ;:14
oster pisze: Aha, zapomniałabym: wczoraj kupiłam i zaraz posadziłam: berberyska Thunberga 'Atropurpurea',
dwie tawuły Japońskie (jedna z pięknymi nakrapianymi bielą liśćmi), obie o białych tym razem
kwiatach
Małe sprostowanko:
jeden to jaśmonowiec : Philadelphus lemoinei erectus,

Obrazek

drugi to rzeczywiście tawuła japońska "zielono-pstra" okropnie opisana po polsku: angielska nazwa: Anthony Water.

Na zdjęciu ma piękne nakrapiane listki, a gałązki soczyście różowe.
Obrazek

I posadzone; na razie w rogu zagrody. Nie wiem, czy jest to miejsce docelowe. Czas pokaże, czy
znajdę inne dla nich miejsce.

Obrazek Obrazek

Obrazek

No i efekt prac dnia: wykorzystałam sobotnią obecność meża w domu
Obrazek

Marzyła mi się szklarenka, okna czekają, tylko że sama niczego nie zrobię. Do tych prac potrzeba
przynajmniej dwóch par rąk, zwłaszcza przy trójce dzieci nie znoszących się nudzić ;:185
na razie musi wystarczyć likwidowany na mamy działce namiot, po lekkim liftingu ;:173 i
zmianie powłok :;230 ;:224
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Jak kupowałam roslinki w tych kartonikach to jakoś żaden się dobrze nie trzymał :( Mam nadzieję, że Tobie się przyjmną i ładnie ukorzenią :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witaj. Nie było mnie u Ciebie, a tu praca wiosenna na całego rozkręcona ;:131 oj dzieje się dzieje. Ciekawe jak będzie wyglądać ogródeczek, jak wszystkie tulipany zakwitną i w jakich kolorach będą? Szklarnię jeszcze zdążysz zrobić, ważne że materiał już czeka, a tym czasem tunel foliowy też jest dobry. Ja ma już kilka lat i nie narzekam. Wystarczy nałożyć na szkielet folię, dobrze naciągnąć i służyć Ci będzie kilka sezonów.
Ja przed wyjazdem wsadziłam do dużej donicy cebulki mieczyków i postawiłam w nieogrzewanym ganku.Jak wrócę z czystolandii to będę miała gotową kompozycję na taras :tan a resztę dokupię, jakieś jednoroczne.
Ja nie zdążyłam sezonu wiosenno-ogrodowego otworzyć, ale jestem tutaj z Wami i odwiedzam każdy ogród :D
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Witaj Osterku :) widzę porządków ciag dalszy, tulipanki już wznoszą się do góry, trzmielinki odbiją moje małe też ta wyglądają. zakupów widzę narobiłaś też będe sadził jaśmin w tym roku. Pozdrwiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Martuniu, co wejdę do Ciebie nadrabiać zaległości, to coś mnie odciągnie i wciąż nie mogę
dojść do ostatniej strony. Postaram się dziś, bo już pikować nie będę, aż dopiero jutro.
Mam nadzieję, że kupione przeze mnie roślinki dadzą radę. Jeśli nie, wciągnę je na listę
krzaczków zagrażających mojemu zdrowiu psychicznemu ;:oj A tym czasem niech siedzą i się nie wychylają.

Witaj, Boguniu! Ja w zeszłym roku tak miałam, bo moje rabaty nie były planowane w żadnym wypadku.
Jakoś tak się stało i poleciało. Ale jesienią sobie obiecałam, że spróbuję już choć jedną część podwórza zaplanować
i wykonać zgodnie z tym planem. Zrobiłam małą wizualizację, spodobało mi się i stąd poroniony pomysł wysiania
sporej ilości kwiatuszków. Po czasie dotarło do mnie, że spora część zmarnuje się, bo zwyczajnie zabraknie miejsc na sadzonki.
Ale to naprawdę nie majątek, a doświadczenie jakże cenne i przydatne ;:333

Martinez, witaj :wit
Jaśmin posadziłam w zeszłym roku, pięknie kwitł i ślicznie pachniał. Teraz kupiłam jaśminowiec, krzew, dorastający podobno do 1,5 metra. Zaraz i do Ciebie zajrzę, dobrze, że się przypomniałeś.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Wandziu ;:196 teraz masz już miejsce do sadzenia.Siewki też przygotowałaś profesjonalnie.Będzie mnóstwo kolorków ;:138 ;:4
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

No ładnie jak mogłaś zapomnieć o mnie :;230
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Wandziu, dziękuję ;:196
Chyba tego mi trzeba było...
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Osterku - fajny namiocik będzie ;:138 A co w nim planujesz posadzić?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Gosiu, mam nadzieję, że nie przesadziłam z tym wysiewem nasion. na razie popikowałam
najbardziej wybujałe roślinki: pomidorki, zatrwian, kapustę ozdobną i coś tam jeszcze. Reszta czeka w kolejce.
Mam nadzieję, że będę mogła w sobotę wyrzucić pierwsze popikowane roślinki do namiotu.
Oczywiście do odpowiednio zabezpieczonej Części namiotu. :uszy

Martinez, już naprawiłam wtopę ;:180 ;:180
Ale, jak już Ci napisałam, trudno mi podnieść się z załamania po obejrzeniu
Twojej działeczki ;:202 Zazdroszczę, ale to zasługa wcześniejszych Twoich działań.
Przede mną daleka jeszcze droga do takiego porządku.

Empuzko, cała przyjemność po mojej stronie ;:168 ;:196 . To takie działanie trochę egoistyczne,
bo mam w tym przecież swój własny interes, by odwiedzać Cię, prawda? :oops:
Teraz już tylko czekam na ścieżkę :uszy

Ambuniu, w tym "fajnym" namiociku mają być pomidory wysokie i ogórki zwykłe, gruntowe,
tylko wcześniej niż w gruncie. Kiedyś, jakieś 15 lat temu tak robiłam. Może paprykę - kilka krzaczków.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

[/quote]
Ambuniu, w tym "fajnym" namiociku mają być pomidory wysokie i ogórki zwykłe, gruntowe,
tylko wcześniej niż w gruncie. Kiedyś, jakieś 15 lat temu tak robiłam. Może paprykę - kilka krzaczków.[/quote]

Ja też kiedyś miałam gruntowe ogórki w tunelu. Prowadziłam je po sznurkach do góry. Tylko trzeba je ręcznie owijać dookoła sznurka. Czy też tak robisz?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Robiłam tak samo; na roślince przy samej ziemi przymocowany sznurek
prowadziłam do "sufitu" namiotu, a potem oplatałam pędy. Ogórki są znacznie wcześniej
i zauważyłam, że są też bardziej plenne. Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu, bo deszczyk ich
nie zasili ;:185

Moja mamunia już trzyma pod folią swoje roślinki: okazuje się, że robi tak co roku od lat:a ja o tym
dowiedziałam się dopiero wczoraj ;:oj

Obrazek Obrazek

Okazało się, że w połowie marca można już śmiało pozostawić rozsady pomidorów czy papryki, jeśli
odpowiednio zabezpieczy się je w namiocie. Mama wbija pręty w ziemię, wokół których wykonuje
z podwójnej warstwy folii ściankę, na niej układa listewki utrzymujące prymitywnie "sufit"
wykonany z dwóch, trzech warstw folii z "zapasem". W tak utworzonym "inspekcie ustawia
kilka sporej wielkości pojemników z wodą, która nagrzewa się w ciągu dnia oddając ciepło
nocą, utrzymuje znośną dla roślin temperaturę otoczenia. Do wczoraj byłam przekonana,
że robi to od końca kwietnia, a to ma miejsce już od mniej więcej połowy marca. No, i nie stawia
pojemników z rozsadami bezpośrednio na ziemi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”