Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemo Pochwała od Ciebie to dla mnie jak dobra premia w pracy. Bardzo dziękuję.
Jagoda :P
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

@ miluck
Znam i bardzo lubię Police. Moja ciocia mieszka na Mieszka I-go. Ja na Gumieńcach.
Jednak kolorystyka troszeczkę inna niż na opakowaniu. Bardziej pastelowy jest

Obrazek

tak w całości
Obrazek

Jestem bardzo ciekawa Twojego. Pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mój czerwony którego pokazałem w swoim temacie w doniczkowych wybija trzeci pęd kwiatowy - bardzo silna cebula. Wieczorkiem wkleję zdjęcie. :D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Graszko Jak będziesz u Cioci to zapraszam na kawkę.Cudny Twój kwiatuszek!
Mam nadzieje ,że mój rozkwitnie i będzie podobnie piękny jak Twój!!Mój będzie "chyba" różowy, przynajmniej tak jest napisane (pink).
Jagoda

Przemo Czekam na zdjęcie wieczorem , czerwonego widziałam u Ciebie na stronkach i bez trzeciego pąka był godzien wszystkich achów zachwytu, a teraz to już nie wiem! :D :D :D
Jasny w paseczki tez cudny.Pocieszam się,że mój jak zakwitnie może będzie też taki dorodny po etykietce poznałam ,że cebula pochodzi z tej samej firmy co Twoja.

Jagoda
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

A oto i fotka czerwonego który wybija trzeci pęd kwiatowy, i drugi którego już wcześniej pokazywałem w swoim temacie jeden z pasiastych też wybił dwa pędy i na jednym z nich również będzie sześć kwiatów(na drugim jednak tylko cztery) podobnie jak na tym który wybił jeden kwiatostan(taki sam kolor). :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

dzisiejsza faza
Obrazek

@miluck
dziękuję. Moję ewentualnie przytargać Ci kwiatka, jeśli go nie masz :D
ObrazekObrazek
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy to nie glorioza? Wow... piękny widok :D Sama nie wiem, która roślinka u Ciebie ładniejsza, Graszko - gratuluję dobrej ręki do kwiatów.
A u mnie Apple Blossom otwiera nowe pąki, podczas gdy Afrodytka już ostatniego:

Obrazek Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Kari to nie glorioza - to Aeschynanthus ;)
Dawid
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Graszko Kwiat Cudny i takiego nie mam ,więc targaj Kobietko! :D :D :D
Do kawy upiekę nawet ciasto ;:137 Czekam na Ciebie
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

kari , tengel 27
Bardzo dziękuję za podanie nazwy.Do tej pory jej nie znałam.Poszukałam i jest to ten
http://www.mob-zabrze.pl/flora/aeschynanthus.html
trzeci obrazek, czyli Aeschynanthus speciosus, syn. A. splendens
liście całe zielone, kwiat w rzeczywistości jest pomarańczowy i o jeden ton jaśniejszy . Kwitnie latem i długo.Bardzo łatwo ukorzeniają się gałązki w wodzie i jest bezproblemowy.

Zastanawiałam się wczoraj dlaczego ten mój rózowy tak różni się od dwóch pozostałych , które juz kwitły. Inaczej ułożone kwiaty, bardzo blisko siebie, wchodzą na siebie. W końcu zmierzyłam go dzisiaj.Łodyga ma wysokość 16, 5 cm a płatek ma 8,5 cm długości. Łodygi takie masywne. Jest zwarty i proporcjonalny.Wyglada uroczo. To chyba miniaturka.
z paczką zapałek i papierosów:D
ObrazekObrazek

gdy nie widać środka wygląda bardzo pastelowo, mały kameleon
Obrazek
jagodas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2008, o 10:23

Post »

niestety mój kwiatek w tym roku nie zakwitnie :( pomimo podlewania pęd kwiatowy zasechłJest jednak dobra nowina z boku cebuli wybija nowa roslinka będę miec w przyszlym roku 2 :)
mój króliczek-tequila
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Graszko Cudowna ta miniaturaka!!!Bardzo ładnie wykonane zdjęcia a to sztuka!
Pochwalę się przy okazji ,że z tej chorej cebulki pęd pnie się w górę i ma już 19 cm.
Mam nadzieje ,że jak zakwitnie będzie tak piękny jak Twój
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Ten artykuł dotyczy fotografowania psów , ale sądzę , że pomoże przy robieniu zdjęć roślinek w domku.

W czterech ścianach

Fotografowanie zwierząt w domu może się okazać łatwiejsze niż na dworze

Gdy za oknem plucha, a spacery przestają sprawiać radość, nasze zwierzaki przyjemniej fotografować w domu. Ponieważ zdecydowana większość polskich mieszkań to, niestety, nie wielkie apartamentowce, z przeszklonymi ścianami, głównym zmartwieniem fotografujących jest zapewnienie odpowiedniej ilości światła. W zamkniętych pomieszczeniach zazwyczaj jest go zbyt mało.

KORZYSTAJ Z NATURY...
Aby fotografować przy świetle dziennym, należy wykorzystać światło padające przez okno lub balkon. W tym celu najlepiej się ustawić obok okna lub przykucnąć pod parapetem. Gdy świeci ostre słońce, uważajmy na firanki, które mogą rzucać ciekawy, ale nie zawsze pożądany cień. Warto też pamiętać, że światło zza okna nie oświetla równomiernie całego pokoju, toteż trzeba zwrócić uwagę, w której części pomieszczenia znajduje się nasz model.
Stosunkowo rzadko zdarza się, że pokój jest oświetlany bezpośrednio przez promienie słoneczne. Zazwyczaj w mieszkaniach fotografujemy w delikatnym, rozproszonym świetle. Dzięki temu na zdjęciach otrzymujemy niewielkie kontrasty, co pozwala na lepsze pokazanie detali czy odcieni np. jednokolorowego futra zwierzęcia.
Mniej światła oznacza zazwyczaj dlugi czas naświetlania. Nie musi on jednak być przeszkodą. Śpiące zwierzaki można fotografować nawet z bardzo długim czasem naświetlania , trzeba tylko zadbać o zapewnienie stabilnego oparcia. Jeśli nie mamy statywu, może to być dowolny domowy sprzęt, na którym da się postawić aparat
.

...LUB PRĄDU
Jeśli światła dziennego jest zbyt mało, by w ogóle zrobić zdjęcie, możemy użyć filmu o wyższej czułości (ryzykujemy wtedy gorsze odwzorowanie barw i zwiększenie tzw. ziarna) lub wykorzystać światło elektryczne. Jednak zarówno światło żarówek, jak i lamp halogenowych ma inny kolor niż światło dzienne , toteż fotografie będą kolorowo zabarwione. Aby zabarwienia uniknąć, należy stosować filtry lub korzystać ze specjalnych filmów do tego rodzaju oświetlenia. Właściciele aparatów cyfrowych powinni wyregulować tzw. balans bieli.
O fotografowaniu z lampą błyskową pisaliśmy szerzej w nr. 11/2004 "Mojego Psa". Przypomnijmy tylko, że lepiej odbić światło od podłogi lub je rozproszyć, niż kierować błysk bezpośrednio na fotografowany obiekt. Uważajmy też na odblaski. Błysk lampy na zdjęciu wygląda zazwyczaj brzydko, a spowodować go mogą nie tylko lustro czy szyba, ale także np. metalowa miska psa.
Przydatna jest tzw. blenda fotograficzna, czyli specjalna powierzchnia odbijająca światło (można ją zastąpić dużym arkuszem białego papieru) Za jej pomocą możemy doświetlić zacienione fragmenty kadru. Używanie blendy przypomina nieco zabawę w puszczanie lusterkiem zajączków.

NA KOLANACH
Fotografując w domu, mamy zazwyczaj do dyspozycji niewielką przestrzeń, dlatego przydatne będą obiektywy z krótkimi ogniskowymi. W większości przypadków będziemy musieli także - ze względu na niewielką odległość od modela - usiąść lub położyć się na podłodze, aby fotografować z bardziej naturalnej perspektywy. Fotografując w miejscu, które zwierzę zna, jesteśmy w stanie przewidzieć jego zachowanie. Możemy więc zaplanować, co i kiedy sfotografujemy. Pozwoli nam to przygotować odpowiednio mieszkanie (warto sprawdzić, czy np. w kadrze nie znajdą się niepożądane elementy) i rozstawić wcześniej sprzęt, by zwierzę zdążyło się z nim oswoić.

Tekst i zdjęcia:
Tomasz Jastrzębowski
"Mój Pies" luty 2005 nr 2 (161)

czyli
1. zawsze najwazniejsze jest światło
2. fotografujemy pod róznym kątem roślinę , z boku ,z góry , z dołu
3. pokazujemy charakterystyczną cechę tej rośliny w danej chwili.
4. istotne jest tło
i szereg innych spraw jak wiemy :D
podoba mi się zdjęcie wstawione przez Katarzynkę w tym temacie
Obrazek
tam za oknem konary bezlistnego drzewa a w domku egzotyczny kwiat.
Dwa różne światy oddzielone szybą , na której jest odbicie tego wewnętrznego dodatkowo.
To zdjęcie coś nam opowiada.
to samo zdjęcie ale inaczej
Obrazek
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ciekawe ,skopiowałam i będę korzystać.
Dziękuję
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Piękne amarylki :D A u mnie właśnie rozkwita Susan i mam niespodziankę... a mianowicie - w zeszłym roku jak kwitła to była cała różowa a teraz jest ... biała z różowym lekkim nalotem :?: :?: :roll: Na pędzie są dwa kwiaty i są większe niż w zeszłym roku. Przyglądam się im uważnie i mam wrażenie, że od rana nabrały więcej koloru - może jednak będą całe różowe :?: Szkoda, że nie mam aktualnie aparatu więc nie zrobie fotek :cry: Czy komuś z forumowiczów amarylki robiły takie numery :?:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”