PALMA - Proszę o Pomoc

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
jabol_ek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2011, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

PALMA - Proszę o Pomoc

Post »

Witam, bardzo proszę o pomoc w uratowaniu mojej rośliny, szczerze mówiąc nie wiem co jej jest. Z tego co zauważyłem od momentu zakupu (ok. 2,5 roku temu) już miała takie ślady na łodydze, ale poinformowano mnie że tak się dzieje i jest to norma.

Tak wyglądała roślina zaraz po zakupie :
Obrazek

A tak wygląda teraz :
Obrazek

Zdjęcia z bliska :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o radę jak dbać o niego, jak często go podlewać, jakie odżywki itp... PROSZĘ O POMOC

ps. jestem nowy na forum, niedawno zakupiliśmy z żoną działeczkę rekreacyjną więc za niedługo (jak przestanie tak intensywnie padać) zabiera się za przekopanie oraz sadzenie kwiatów itp. Tak więc na pewno będę się bardzo udzielał i prosił o pomoc. Pozdrawiam
Justynka2602
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2011, o 09:30

Re: PALMA - Proszę o Pomoc

Post »

Witaj,od marca do października zasilamy palmy co 2-tyg. nawozami wieloskładnikowymi do roślin o ozdobnych liściach.Lubi zraszanie liści.Robimy to rano...jeśli masz jeszcze jakieś pytania to ok..Maqm w domu taką samą. :wit
Justyna:0
montever
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2012, o 15:53

Post »

O właśnie! Mam dokładnie taki sam problem z tą palmą... Samo nawożenie załatwi sprawę?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jabol_ek plamy na łodygach to normalne, zafundowane palma miała nieprawidłowe warunki i dlatego teraz tak wyglada, podstawa to wywal ją z tej glinianej doniczki i przesadź w plastik z dziurami w dnie i drenażem z grubego żwiru lub keramzytu, minimum 2 cm warstwa na dnie doniczki, opisz jakie warunki zapewniasz, jak podlewasz, jaką wodą, jak często, jak z nawożeniem, kiedy była przesadzana i w jaką ziemię, gdzie stoi latem i zimą. Plama jest do uratowania ale potrzebuję więcej informacji z twojej strony. :wink:

montever takie samo info od ciebie jak kolega ma podać i zdjęcia palmy i coś poradzimy. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”