Dziękuję Aniu.D za wskazanie kilku odmian, wypróbuję i napiszę o ich możliwościach. Glebę mam niestety piaszczystą, dyniowate będą sadzone w dobrej jakości ziemi kompostowejAnia D. pisze:Zielonystok, ja bym radziła Hokkaido lub Solor i do tego Pyzę. Hokkaido można sadzić dość gęsto, przy urodzajnej glebie powinna ładnie rodzić. Pyza - ładnie owocuje, długo można ją przechowywać, jest smaczna.
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
-
zielonystok
- 10p - Początkujący

- Od: 26 lut 2012, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
-
wegetarianka
- 200p

- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tula, dzięki, w międzyczasie google podpowiedział, że polenta z mąki gryczanej to polenta nera ;) Poćwiczę jeszcze w sezonie z dodatkiem szpinaku lub szałwii
-
Alembik
Przeglądając sobie google image w poszukiwaniu zdjęć w powiększeniu znalazłem sobie takie oto zdjęcie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... en_024.jpg
Można się przez moment poczuć jak pszczoła. O ile ma ktoś duży ekran. Byłby niezły wkręt. Być takim małym owadem w świecie takich olbrzymich kwiatów. Tyle pyłku i nektaru XD
Można się przez moment poczuć jak pszczoła. O ile ma ktoś duży ekran. Byłby niezły wkręt. Być takim małym owadem w świecie takich olbrzymich kwiatów. Tyle pyłku i nektaru XD
-
konrad008d
- 100p

- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Kiedy wysiać dynię Kveta.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
konrad008d, wszystkie dynie się sieje do doniczek w połowie kwietnia. Można też do gruntu w maju po przymrozkach.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tak naprawdę to jest kabaczek a termin wysiewu zależy od tego czy chcesz sobie zrobić wcześniejszą rozsadę w domu ( wtedy wysiej po 15 kwietnia ) czy chcesz wsiać wprost do gruntu wtedy po 15 maja.konrad008d pisze:Kiedy wysiać dynię Kveta.
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Ja w tym roku z dyń olbrzymich będę uprawiał melonową i big max. Mam nadzieje ze big max mi się uda bo rośnie do 70kg. Melonowa tez rośnie duża niby jest napisane ze do 30kg ale myślę ze może i do 50kg urosnąć tylko musi mieć bardzo dobre warunki. Tak jak bambino niby ze do 15kg a wyczytałem ze gdzieś na farmie były okazy po 48kg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
Alembik
Kupiłem przez internet nasiona dyni melonowej żółtej, firmy torseed. Ale na opakowaniu jak byk jest zdjęcie dyni bambino. Na odwrocie zaś pisze, że owoce osiągają wagę 25 - 30 kg. Powiedzcie mi proszę, bo nic już nie rozumiem. Czy to są nasiona dyni melonowej, czy bambino?
Byłbym nierad, gdyby to były nasiona bambino, gdyż już mam własne.
Byłbym nierad, gdyby to były nasiona bambino, gdyż już mam własne.
- Tomek-Warszawa

To są nasiona dyni melonowej. Zdjęciem się nie należy sugerować
- Bronus
- 10p - Początkujący

- Od: 24 mar 2011, o 15:52
- Kontakt:
A moje dynie w zeszłym roku wybrały się na spacer poziomy a następnie wspinaczkę na uschnięte wiśnie

Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
- sylwana85
- 500p

- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Bronus, super wędrują Twoje dynie
Chyba mnie natchnąłeś, i postawię donice z dyniami pod drzewkami owocowymi, oczywiście tymi, co ten ciężar w razie "w" utrzymają. Fajnie, fajnie to wygląda 
-
Alembik
A po co hodować dynię w donicy? Ona lepiej sobie poradzi w gruncie posadzona pod drzewkami.
- Tomek-Warszawa

Korzenie dyni muszą mieć luz wtedy i dynia lepiej rośnie
- Bronus
- 10p - Początkujący

- Od: 24 mar 2011, o 15:52
- Kontakt:
Moje poletko dyniowe było oddalone jakieś 2-3 metry od drzewek. Atak przypuściły w czasie letnich deszczów (było ciepło i mokro).
I jak widać wystąpił klasyczny efekt "gruszek na wierzbie"
I jak widać wystąpił klasyczny efekt "gruszek na wierzbie"
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
-
pafcio
- 50p

- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie!
Wiem że rozsadę dyni należy robić w kwietniu, ale... są dynie które mają okres wegetacji 150 dni, 120 i np 90 i wszystkie siać razem w kwietniu, czy może siać w zależności od długości okresu wegetacji?
Pozdrawiam.
Paweł
Wiem że rozsadę dyni należy robić w kwietniu, ale... są dynie które mają okres wegetacji 150 dni, 120 i np 90 i wszystkie siać razem w kwietniu, czy może siać w zależności od długości okresu wegetacji?
Pozdrawiam.
Paweł