No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał
Siew, rosada,pikowanie cz.1
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Nitka 2 drewienka połączone ze sobą i zakończone blaszką wklepaną w te drewienka i to się sprawdza .No inaczej nie potrafię wytłumaczyć .Wiesz kobiety są atechniczne
No u Nas to się sprawdza .
,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe
i straciłam San marzano 3 i odmiana z 19 wieku od Mirzana
.Zwalono 40 odmian -odzyskałam 38 ,a nad tymi 2 płaczę
,bo mi naprawdę zależało eee szkoda gadać 
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Kasia, jeśli się złamały, to spróbuj wsadzić je mimo wszystko do lekko wilgotnej ziemi. Ja tak w zeszłym roku zreanimowałam jedną zieloną zeberkę, po paru dniach puściła korzonki. Chyba, że to masakra na amen, to współczuję.
Co do opisu, to zrozumiałam, tylko powiedz mi jeszcze, czy masz taką dziurę w ścianie tunelu, tak na stałe, czy wystawiasz ją przez okienko na przykład, czy jeszcze jakoś inaczej..
Co do opisu, to zrozumiałam, tylko powiedz mi jeszcze, czy masz taką dziurę w ścianie tunelu, tak na stałe, czy wystawiasz ją przez okienko na przykład, czy jeszcze jakoś inaczej..
pozdrawiam, Anita
To może jakiś fan klub założymy ??.....forumowicz,ale ja naprawdę Cię uwielbiam i nie ma w tym żadnej ironii
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kolego nie męcz roślin i siebie. Przerabiałem to parę dni temu z Suppą, a wcześniej z forumowicz w temacie ziemi. Też myślałem że z zimna są fioletowe. Na szczęście wcześniej je popikowałem. Wystarczy że miały zaczątki liścia właściwego i hoops do ziemi Kronen. Efekt niemal natychmiastowy. Po dwóch dniach rośliny odzyskały zieleń a liście wystartowały jak z rakiety. Szacuję że tydzień jestem do tyłu. Po drugie . Wysiałem do ziemi Kronena tydzień póżniej inne pomidory. Siewki są z dużymi liścieniami i piękną zielenią. SUBSTRAL ziemia do siewu i pikowania to kicha jak w tamtym roku ziemia z Biedronki. Pikuj co się da bo w tym szmelcu i tak nic nie urośnie. Owszem dla podpuchy wzejdzie. Póżniej to stoi, nie rośnie, robi się sine. Ja nawet nie będę zasilał niczym bo w ziemi z Kronena rosną w oczach. To niesamowity wstyd dla firmy substral (celowo z małej litery) że tak oszukuje klientów. Jak panom z substrala coś nie pasi to zapraszam do mnie i niech się popałują o co chodzi. Fachowcy jak z koziej d...y klarnet. Niejeden klient straci nasiona i sezon, zastanawiając się co jest nie tak.treborx pisze:Nie pryskam zimną wodą. Woda w spryskiwaczu stoi w pokoju. Nie jest to woda prosto z kranu. Staram się pryskać na ziemię, ale fakt, na pomidorki też coś poleci. Spróbuję więc to robić inaczej.ida74 pisze:Treborx przestań pryskać swoje rośliny spryskiwaczem z zimną wodą,a zacznij je podlewać choćby łyżeczką od herbaty .
One nie rosną ,bo dostają zimny prysznic codziennie .Nawet jak pryskasz ziemię to mgiełka leci na malutkie listki.
Termometr już postawiony. Jutro zobaczę co i jak... może faktycznie marzną...
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo

edit: Z Rusałką a nie z Suppą.
Jak pikowałem to starałem się zostawiać jak najmniej ziemi z substrala. Nic nie przeszkodziło to roślinom we wzroście pomimo że uszkadzałem w ten sposób korzenie.Wręcz przeciwnie zaczęły rosnąć i odzyskiwać zielony kolor.
Jak pikowałem to starałem się zostawiać jak najmniej ziemi z substrala. Nic nie przeszkodziło to roślinom we wzroście pomimo że uszkadzałem w ten sposób korzenie.Wręcz przeciwnie zaczęły rosnąć i odzyskiwać zielony kolor.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Od czterech lat używam tylko ziemi Kronen. Wschody prawie 100%. Sadzonki są zdrowe.
Kasia
- aska73
- 100p

- Od: 2 lip 2011, o 19:32
[quote="ida74"]Nitka 2 drewienka połączone ze sobą i zakończone blaszką wklepaną w te drewienka i to się sprawdza .No inaczej nie potrafię wytłumaczyć .
A mogłabyś wkleić zdjęcia, bo ja z opisu nie skumałam a też się zastanawiam jak to zrobić.
A mogłabyś wkleić zdjęcia, bo ja z opisu nie skumałam a też się zastanawiam jak to zrobić.
Pozdrawiam
Asia
Asia
-
Kasencja
Wyobrażam sobie co czujesz. Może ktoś się podzieli nasionami tych pomidorków z Tobąida74 pisze:No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe
![]()
![]()
-
ida74
- ---
Ziemia Substral to dziadostwo .Sadzonki padają po tym jak muchy .Najlepsza ziemia z Pasłęka .(nie jestem pracownikiem tej firmy)
póki nie ma zdjęć to postaram się wytłumaczyć co z tym otworem.
Bierzemy kawałek płyty mdf wielkości np okienka w folii wycinamy koło o średnicy rury od kozy .Brzegi otworu zabezpieczamy np blaszką od puszki po piwie .Zaczepiamy zawiasy i zaiast okienka wstawiamy takiego cudaka
Nitka to były dopiero nasionka ,a nie sadzonki
darbo czy u Ciebie to było lokowanie produktu

Bierzemy kawałek płyty mdf wielkości np okienka w folii wycinamy koło o średnicy rury od kozy .Brzegi otworu zabezpieczamy np blaszką od puszki po piwie .Zaczepiamy zawiasy i zaiast okienka wstawiamy takiego cudaka
Nitka to były dopiero nasionka ,a nie sadzonki
darbo czy u Ciebie to było lokowanie produktu
-
konrad008d
- 100p

- Od: 29 sty 2012, o 19:26
-
ida74
- ---
Konradzie piękne sadzonki
Część już przepikuj .
Część już przepikuj .
- darbo

No, prawie. Sam żdziwiony byłem, że udało mi się uratować moje siewki. Ziemia z Pasłęka i Kronena to pewniaki ogólnodostępne. I tego należy się trzymać. Jeszcze forumowicz polecał jakąś firmę.ida74 pisze:Ziemia Substral to dziadostwo .Sadzonki padają po tym jak muchy .Najlepsza ziemia z Pasłęka .(nie jestem pracownikiem tej firmy)
Bierzemy kawałek płyty mdf wielkości np okienka w folii wycinamy koło o średnicy rury od kozy .Brzegi otworu zabezpieczamy np blaszką od puszki po piwie .Zaczepiamy zawiasy i zaiast okienka wstawiamy takiego cudaka![]()
Nitka to były dopiero nasionka ,a nie sadzonki![]()
darbo czy u Ciebie to było lokowanie produktu![]()
Twoje pierwsze zdanie. Sam, bym lepiej tego nie określił iduś.
Siewka z 6 lutego miała listek właściwy wielkości 1 cm w kolorze fioletu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
konrad008d
- 100p

- Od: 29 sty 2012, o 19:26
ida74- Bawole Serce przepikować ? Dzięki za komentarz .
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
To ja was zaskoczę,bo wszyscy chwalą ziemię z Pasłęka ,a ja taką właśnie mam i w niej te paskudne ziemiórki
Tzn w pomidorach nie,ale w porze(już nieliczne) i w Gazani z pierwszego siewu,którą musiałam wyrzucić 
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiałem odmianę z 19 wieku od Mirzana już w ubiegłym roku, i na 8 roślin wyszły dokładnie dwie z liśćmi ziemniaczanymi. Chciałem jedne i drugie przezimować, a niestety się nie udało.ida74 pisze:No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe
![]()
![]()
pozdrawiam, Gunnar