Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia

Post »

Dzisiaj posiałam lobelię,ależ małe te ziarenka,no nic teraz będę cierpliwie czekała aż wykiełkują.
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

maja79 wstaw foteczke to Ci powiem czy możesz pikować :D roślinki muszą mieć przynajmniej 3 większe listki, wysokości nigdy nie mierzyłam :wink: ale skoro piszesz że to są drobiazgi to przypuszczam że jeszcze są za małe do pikowania....najlepiej wstaw fotunie to ocenie :wink:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

meandrzejew pisze:Niesiu, sposób o który pytasz to: na talerz wysyp nasionka i rozgarnij równomiernie, do małego pojemniczka wlej wodę, uszykuj chustkę higieniczną lub ręcznik papierowy i pęsetę. Urywasz malutkie kawałki papieru, maczasz w wodzie - dotykasz tym mokrym papierkiem do nasionek i taki papierek z nasionkami przenosisz do multidoniczek: jedna komórka - jeden papierek. W ten sposób unikasz pikowania.

dobry sposób,,, spróbuję w przyszłym roku :D .....ale papierek wyciągam chyba? :D
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Nie, papierek zostaw. Na nim są te nasionka. Papier i tak się rozpuści.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

papierek zostawić? :shock: myślałam że tylko przyłożyć do ziemi a nasionka się przykleją :shock: kurcze nigdy bym na to nie wpadła, skąd Wy bierzecie takie pomysły? :D

mam nadzieje że nie zapomne o tym do następnego roku :D

.....pochwalcie się jakimiś zdjątkami lobelii, ja tak lubie oglądać te kwiatuszki :wink:
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49

Post »

qrcze chyba przedobrzyłam z nawadnianiem,pojawiła mi się pleśń,a tyle sie pisze żeby nie przelewać ;:14
ale żyją.Ciężkie te lobelki,tak łatwo je przesuszyć i jeszcze łatwiej przelać :roll:
Pozdrawiam Sylwia
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Z pikowanie lobelii nie ma się co spieszyć,lepiej poczekać aż siewka na tyle podrośnie,że można ją w palce uchwycić...ładnie potem rośnie,tylko trzeba pamietać o zasilaniu.
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę zacząć pikować, ale jakoś zebrać się nie mogę. I będę pikować po kilka. Inaczej maj mnie nad tą czynnościa zastanie :;230
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

Jakieś 2 tygodnie temu w jednym pojemniczku posiałam lobelki zwisające, czubatkę i wenidium...dzisiaj patrze a tu część lobelek leży :( czubatka i wenidium też jakieś nie zaciekawe...nie wiem co sie stało...jedyne moje przypuszczenia to takie że albo słońce je spaliło- bo miałam na południowym parapecie i słońce mocno dawało...albo po prostu podlałam zimną wodą na rozgrzane podłoże :( ....co o tym sądzicie? najbardziej żal mi wenidium bo takie śliczne to kwiaty i mało było ziarenek w paczuszce :(...ale na szczęście miałam jeszcze kilka ziarenek na czarną godzinę i posiałam dzisiaj jeszcze raz :(
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Kochana podobną sytuacje miałam z Tytoniem ozddobnym tez tak mi sie
stało część leży :( myslalam ze wstaną ale niestety nie :oops:
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

Coś Nam forum padło ostatnio, ale na szczęście już jest :heja

a to moje lobelki w szklarence sobie rosną ;:138

Obrazek
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Lobelia jest piękna! ;:167 Muszę ją mieć w swoim ogrodzie. Znalazłam w internecie takie oto zdjęcie z tym kwiatem:
http://www.ogrodniczka.pl/images/rosliny/zdj1_335.jpg i przyznam, że ta kompozycja jest śliczna. Mam gdzieś na strychu dwa takie koszyki (dosyć duże), a wyglądałoby to cudownie, gdybym je w nich posadziła.
Jeszcze mam jedno pytanie.. Czy mogę siać (jeszcze) do pojemników tą roślinę czy wprost do gruntu trochę później? 8-)
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Ja ostatnio zrobiłam pierwszą próbę pikowania lobelii i przyznam, że o mało co nie wylądowała w kuble. Naprawdę wielki podziw dla osoby, która pisała, że przepikowała ich kilkaset. :shock: ;:63
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

rapunzel pisze:Ja ostatnio zrobiłam pierwszą próbę pikowania lobelii i przyznam, że o mało co nie wylądowała w kuble. Naprawdę wielki podziw dla osoby, która pisała, że przepikowała ich kilkaset. :shock: ;:63

to chyba o mnie mowa :D ....no niestety ale trochę lobelek mi sie nie przyjęło...te malutkie mi wyleciały :( ....nie ma co pikować takich maleństw :) posiałam za gęsto i niektóre roślinki były jeszcze za malutkie by je pikować :roll:
Ogrodniczka Niesia
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas na szkółce pikuje się ich kilka tysięcy, różnych odmian. Najładniejsze są te rozmnażane z sadzonek, mają dwukrotnie większe kwiaty. Obrazek

Obrazek
W doniczce rośnie tylko jedna sadzoneczka!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”