Brzoskwinia - cięcie
- 
				Macio
Kopczyk trzeba usypać z ziemi. Jest specjalna agrowłóknina zimowa, ktorą owiń pień - całe drzewko. Ponieważ masz młody okulant posadzony w tym roku to  przygnij młode gałązki do środka ( jak są) i okręć je sznurkiem. Następnie całość drzewka owiń agrowłókniną i owiń to sznurkiem. Wbij obok długą rurkę lub kij i przymocuj drzewko do niego (by wiatr go nie złamał). Jak nie masz agrowłókniny to zabezpiecz je kartonem  lub papierem falistym przez owinięcie. Papier falisty dostaniesz w sklepie meblowym.

- 
				Erazm
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=228 tu masz zdjęcie drzewka owinietego sznurkiem przed założeniem agrowłókniny (post z 14 Listopad 2006, 15:57 - 3 zdjęcie).
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=360 tu masz zdjęcie zabezpieczonego drzewka agrowłókniną P-50 z kopczykiem jak pisał Macio.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=360 tu masz zdjęcie zabezpieczonego drzewka agrowłókniną P-50 z kopczykiem jak pisał Macio.
Pozdrawiam Andrzej.

- 
				Smolkus1993
- 200p 
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- 
				Smolkus1993
- 200p 
- 
				Smolkus1993
- 200p 
- 
				Smolkus1993
- 200p 
Brzoskwinia - cięcie
Każdą morelę przycina się w drugim roku po posadzeniu, nie wcześniej. Jeżeli luty nie jest mrożny około 15-go. Ja zrobiłam to póżną jesienią. Np. jeżeli posadzona została jesienią 2007r. to cięcie należy wykonac jesienią 2009r., albo w lutym 2010r.

Życzliwa

Cięcie Brzoskwini
Witam serdecznie Pani Jolu  ,
 ,
jestem nowicjuszką i to nie tylko na tym forum ale też jako ogrodniczka 

mam posadzone drzewka brzoskwini (mają 4 lata).
Nie wiem jak je przyciąć Proszę  o pomoc
 Proszę  o pomoc
z pozdrowieniami
Aga

,
 ,jestem nowicjuszką i to nie tylko na tym forum ale też jako ogrodniczka

mam posadzone drzewka brzoskwini (mają 4 lata).
Nie wiem jak je przyciąć
 Proszę  o pomoc
 Proszę  o pomocz pozdrowieniami
Aga
- Justyna0608
- 50p 
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
brzoskwini się teraz nie obcina   dopiero później jak będzie cieplej bo brzoskwinia najlepiej owocuje na zeszłorocznych przyrostach
 dopiero później jak będzie cieplej bo brzoskwinia najlepiej owocuje na zeszłorocznych przyrostach  pierwsze ciecie wykonuje sie nie wcześniej niż w drugiej połowie kwietnia, kiedy można już rozpoznać zbrązowiałe pędy  co świadczy o ich uszkodzeniu przez mróz
 pierwsze ciecie wykonuje sie nie wcześniej niż w drugiej połowie kwietnia, kiedy można już rozpoznać zbrązowiałe pędy  co świadczy o ich uszkodzeniu przez mróz   brzoskwinie najlepiej owocują na krótkopędach bo tam zawiązują sie pąki kwiatowe
  brzoskwinie najlepiej owocują na krótkopędach bo tam zawiązują sie pąki kwiatowe    wycina sie najpierw pędy wegetatywne na których nie ma pączków kwiatowych i rosną pionowo do góry tzw. wilki oraz gałązki suche oczywiście
  wycina sie najpierw pędy wegetatywne na których nie ma pączków kwiatowych i rosną pionowo do góry tzw. wilki oraz gałązki suche oczywiście  ps. jak coś to więcej o cięciu drzew owocowych jest w książce Sadownictwo  Praca zbiorowa pod red naukową  prof. dr. S.A. Pieniążka Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
  ps. jak coś to więcej o cięciu drzew owocowych jest w książce Sadownictwo  Praca zbiorowa pod red naukową  prof. dr. S.A. Pieniążka Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne   

dopiero później jak będzie cieplej bo brzoskwinia najlepiej owocuje na zeszłorocznych przyrostach
 dopiero później jak będzie cieplej bo brzoskwinia najlepiej owocuje na zeszłorocznych przyrostach  pierwsze ciecie wykonuje sie nie wcześniej niż w drugiej połowie kwietnia, kiedy można już rozpoznać zbrązowiałe pędy  co świadczy o ich uszkodzeniu przez mróz
 pierwsze ciecie wykonuje sie nie wcześniej niż w drugiej połowie kwietnia, kiedy można już rozpoznać zbrązowiałe pędy  co świadczy o ich uszkodzeniu przez mróz   brzoskwinie najlepiej owocują na krótkopędach bo tam zawiązują sie pąki kwiatowe
  brzoskwinie najlepiej owocują na krótkopędach bo tam zawiązują sie pąki kwiatowe    wycina sie najpierw pędy wegetatywne na których nie ma pączków kwiatowych i rosną pionowo do góry tzw. wilki oraz gałązki suche oczywiście
  wycina sie najpierw pędy wegetatywne na których nie ma pączków kwiatowych i rosną pionowo do góry tzw. wilki oraz gałązki suche oczywiście  ps. jak coś to więcej o cięciu drzew owocowych jest w książce Sadownictwo  Praca zbiorowa pod red naukową  prof. dr. S.A. Pieniążka Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
  ps. jak coś to więcej o cięciu drzew owocowych jest w książce Sadownictwo  Praca zbiorowa pod red naukową  prof. dr. S.A. Pieniążka Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne   

Cięcie brzoskwini
Witam
a czy teraz po owocowaniu nie przycina się gałęzi, moja brzoskwinia bardzo się rozrosła i z doświadczenia wiem, że jeszcze do końca jesieni sporo urośnie. A skoro owocuje na pędach ubiegłorocznych i podobno na częściach zewnętrznych (na końcu) gałęzi, to jak to zrobić, żeby było dobrze?

a czy teraz po owocowaniu nie przycina się gałęzi, moja brzoskwinia bardzo się rozrosła i z doświadczenia wiem, że jeszcze do końca jesieni sporo urośnie. A skoro owocuje na pędach ubiegłorocznych i podobno na częściach zewnętrznych (na końcu) gałęzi, to jak to zrobić, żeby było dobrze?