Zielone kulki w ziemi
Zielone kulki w ziemi
Witam
Zaczynam dopiero swoją przygodę z roślinkami.
Właśnie zaczęłam przeglądać donice i w jednej z nich, w ziemi znalazłam jasnozielone kulki, które wyglądają jak kuleczki styropianu.
Bliższe badanie pozwala przypuszczać, że to jakiś żywy organizm.
Co to?
Zeżre to moje roślinki?
Co mam zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Zaczynam dopiero swoją przygodę z roślinkami.
Właśnie zaczęłam przeglądać donice i w jednej z nich, w ziemi znalazłam jasnozielone kulki, które wyglądają jak kuleczki styropianu.
Bliższe badanie pozwala przypuszczać, że to jakiś żywy organizm.
Co to?
Zeżre to moje roślinki?
Co mam zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Re: Zielone kulki w ziemi
A czym się sugerujesz mówiąc że to żywy organizm? Rusza się to czy jak naciśniesz i rozgnieciesz wypływa płyn jakiś ?
Ruszać, to się nie rusza, ale rzeczywiście- po naciśnięciu - "strzela" i wycieka taka szara maź.Pawel01 pisze:A czym się sugerujesz mówiąc że to żywy organizm? Rusza się to czy jak naciśniesz i rozgnieciesz wypływa płyn jakiś ?

Donica znajduje się na balkonie, a w ubiegłym roku rosły w niej: musztardowiec, rukola i roszponka.
A może to napęczniałe nasionka którejś z tych ubiegłorocznych roślin?
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jaka ziemia jest w tej donicy? Takie kulki to częsty składnik gotowej ziemi do kwiatów. To nawóz wieloskładnikowy, wolno rozkładający się. Zakładam, że to właśnie te kulki 

Oby...
Jednak to najtańsza ziemia uniwersalna z popularnego marketu.
Poza tym w tamtym roku tego nie było.
Sama najpierw myślałam, że to styropian ( często jest w ziemi), ale styropian nie strzela popielatą mazią...
Jednak to najtańsza ziemia uniwersalna z popularnego marketu.
Poza tym w tamtym roku tego nie było.
Sama najpierw myślałam, że to styropian ( często jest w ziemi), ale styropian nie strzela popielatą mazią...
A może jest to po prostu osmocote?
A co to jest osmocote?
są to takie kulki wielkości około 0,5 cm a w nich jest nawóz w płynie który się powoli wydostaje z nich i nawozi rośline. Jak ją rozgnieciesz to wypływa płyn. Więc może to jest to? Czasem producęci ziemi dodają to od razu do produktu.
oooo
Dzięki serdeczne.
Najbardziej się bałam, ze to jakieś stwory, które zniszczą mi rośliny, ale skoro to nawóz to fajnie.
TYlko czemu nie widziałam, go w tamtym roku?
Bardzo dziękuję za cierpliwość dla totalnego lajkonika ogrodniczego
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki serdeczne.
Najbardziej się bałam, ze to jakieś stwory, które zniszczą mi rośliny, ale skoro to nawóz to fajnie.
TYlko czemu nie widziałam, go w tamtym roku?

Bardzo dziękuję za cierpliwość dla totalnego lajkonika ogrodniczego

Pozdrawiam serdecznie