Wrzosowisko
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wrzosowisko
Daga jest tak jak Iga napisała a jak jeszcze dosypiesz im odrobinę ziemi (piasku) z miejsca gdzie rosną w naturze to wyjdzie im to na dobre - chodzi o mikroorganizmy współpracujące z korzeniami wrzosów taka naturalna mikoryza
oczywiście nie niszczymy tego co rośnie ale są np wyręby itp
Zbyszek
oczywiście nie niszczymy tego co rośnie ale są np wyręby itp
Zbyszek
Dziękuję za szybką odpowiedź
i proszę mi jeszcze podpowiedzieć jakie mogę do niego dosadzić rośliny iglaste ale takie malutkie niskopienne i jakie rododendrony ale może są odmiany też niskie.chciałabym aby to wszystko ładnie sie komponowało i nie odstawało za bardzo od siebie.a i jeszcze czy łatwiejsze w uprawie są rododendrony czy azalie.

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
dzięki wielkie
właśnie o coś takiego mi chodzilo, może faktycznie zrezygnuję z pomysłu sadzenia azalii.

- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Wymarzły mi wrzośce E. cinerea 'Katinka'
Jestem bardzo nieposieszona i zła na siebie. Tyle gałęzi sosny mam do dyspozycji, a nie przykryłam biedaków
A tak pięknie się w poprzednim sezonie rozrosły.
Daga, ja to najbardziej lubię wrzosy z jałowcami. W tej chwili jest też sporo małych odmian, pieknie wybarwionych. I oczywiście zimozielonych. A wymagania mają maleńkie. Sprawdzone i udowodnione na mojej glebie bez klasy
Wszystkie rosną pięknie, nie za szybko, zdrowo. Tylko polecić 

Daga, ja to najbardziej lubię wrzosy z jałowcami. W tej chwili jest też sporo małych odmian, pieknie wybarwionych. I oczywiście zimozielonych. A wymagania mają maleńkie. Sprawdzone i udowodnione na mojej glebie bez klasy

Byłam w centrtum ogrodniczym i powiedziano mi , że wrzosy będą mieli dopiero na jesień teraz ewentualnie mają wrzośce z tamtego sezonu
trochę mnie zaskoczyli.

-
- Kontakt:
Daga, centra ogrodnicze są nastawione głownie na zysk, o tej porze roku wrzosy nie wyglądają świetnie, więc ich nie zamawiają, możesz kupić w maju na różnych targach , gdzie wystawiają się producenci, albo podaj skąd jesteś, to może podpowiem producenta blisko Ciebie. 

jestem spod Legnicy . w maju mamy wystwę kwiatów w Książu to na pewno cos wybiorę.
-
- Kontakt:
Z tego co pamiętam również we Wrocławiu, w ogrodzie botanicznym, bo ze szkółkami to tam kiepsko.
Miłego projektowania. 

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Ale piękne wrzosowisko i tak blisko mnie nawet nie wiedziałam o tej szkółce ..Pewnie moje wrzosy są od nich bo kupowałam na bazarze u sprzedawcy który zaopatruje się w roślinki w pobliskiej szkółce tylko nie wiedziałam że w Rykach .... U mnie też wrzośce wyciapał wiatr mimo okrycia igliwiem i znowu muszę ich przyciąć przy ziemi . Na jesieni przykryję włókniną moża ta je ochroni .. Jeszcze nic nie robię bo ziemia zmarznięta ,poczekam aż będzie ciepło i słonecznie .. Dzisiaj znowu pochmurnie i zimno a już miało być cieplutko ..
- kubanki
My będziemy przycinać dopiero w ten weekend i ... raz kozie śmierć. W tym roku lecimy kosą spalinową. Trochę się boję, ale w ubiegłym roku odchorowałam kręgosłupowo operację przycinania tych kilkuset sztuk i nie mam ochoty na powtórkę.
- kubanki
I po operacji. Zajęło mężowi całe przedsięwzięcie ok. godziny. Wrzosy wyglądają dobrze, oczywiście dokładność jest nieco mniejsza niż przy ręcznym cięciu, ale na pewno pozostaniemy przy tym sposobie, o ile rośliny dobrze to zniosą, co się okaże już wkrótce.