Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
anetik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2012, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

witajcie, widzę że wątek przekształcił się w 'majsterkowicza' - jak zrobić lampę... Ja mam pytanie praktyczne - ile naświetlać? Nigdzie nie mogę znaleźć w necie informacji ile naświetlać które warzywa, o kwiatach nie wspomnę. Jeśli ktoś ma dostęp do takich informacji to bardzo proszę o pomoc...
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Anetik, zależy jaką powierzchnie doświetlasz i ile masz diod. Z reguły jest to ok. 12 godzin.

Jacek, wracając do tego zestawu to:

- diody mocy 1W - 25 (najlepiej z radiatorami)
- zasilacz 24V 1.5A (bądź dowolny laptopowy)
- 5 rezystorów 3.9 ohma
- stabilizatory LM317 - 5x
- klej do metalu
- jakaś baza na której będą diody - w moim przypadku ceownik.

Tnę ceownik na 5 odcinków długości 30 cm. Przyklejam LM317 na samej górze, a potem w odległości co 5 cm przyklejam diody. Robię tak z każdym odcinkiem.
Lutuję, podpinam do zasilacza i gotowe. Ta instrukcja działa tylko w przypadku tych diod, rezystorów i stabilizatorów. Jak lutować to już znajdziesz w postach wyżej.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
_Jacek__
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję
Wszystko rozumiem (chyba) biorę się za zamówienia . Wydaje się proste .... ale pewnie jako laik elektroniczny i tak będę miał problemy :) Co mnie wcale nie zraża :)
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

_Jacek_, zaczynając swoją przygodę z elektroniką zacząłem własnie w tym temacie - pierwsza rzecz jaką zrobiłem to własnie podłączenie tego panelu, trochę czekałem, lecz to zaowocowało - dużo się dowiedziałem.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
koziolini
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2012, o 12:18

Post »

Witam

zainspirowany waszymi doświadczeniami postanowiłem się zarejestrować na forum i zbudować sobie takie machinum zamówiłem sobie w sumie 60 diod (40 niebieskich i 20 czerwonych) mam nadzieje że Pan chińczyk z hong-kong'u mi to przyśle w mailu zapewnił że będzie to dostarczone od 14-21 dni pozostaje dokupić brakujące elementy i złożyć, zastanawiam sie czy nie zrobić tak żeby można było sterować ilością zapalonych diod można by wtedy wspomagać wzrost i kwitnienie

pozdrawiam
j__k
50p
50p
Od: 21 sty 2012, o 00:13

Post »

;:7

lesioc wymieniałeś LED'y na 445nm i 660nm?

benzulli jak tam się maja siewki?

Moje petunie F1 -> lipa jakieś złe nasiona, w zeszłym roku podobnie się rozwijały. Jeszcze trzy lata temu miałem piękną rozsadę coś przekombinowali z tymi nasionami :(
Natomiast sadzonki Pelargonii się ukorzeniły. Doświetlam je 2 tygodnie.

Wczoraj wymieniłem LED'y na 660nm i 445nm.
Jakby ktoś był chętny to mam do odstąpienia 6 czerwonych 620nm i 6 niebieskich 460nm 1 W z led-labs :)
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

Rośliny dobrze rosną, nie mam zarzutów, granaty w ciągu 2 tygodni wypuściły 8 listków. Nie mam porównania jakiegoś by stwierdzić czy więcej jest potrzebnych diod czerwonych czy niebieskich. W każdym razie wsyzstko jest w porządku.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Czy może mi ktoś odpowiedzieć , czy mogą być diody białe ? Nie znam się kompletnie . Białymi doświetlam fiołki , ale rosną tak sobie :?
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

Z tego co wiem to mogą być, gdyż to jest mieszanina białych czerwonych i niebieskich ledów, ale też żeby mieć lepsze efekty trzeba użyć dużej ilości diod albo diod mocy.
j__k
50p
50p

Post »

Dodam, zależy od technologii wykonania diody, ale generalnie chodzi o mieszanie barw. benzulli ma rację co do większej mocy, ponieważ promieniowanie czerwone i niebieskie stanowią część światła białego, pozostała nie jest wykorzystywana - dlatego bardziej efektywne jest doświetlanie mieszanką niebieskich i czerwonych
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :D .
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

j__k pisze: lesioc wymieniałeś LED'y na 445nm i 660nm?
Dopiero niedawno zamówiłem - aktualnie czekam na przesyłkę.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
j__k
50p
50p

Post »

Sadzonki zrobione 25.02.2012. Mają już korzenie.
Najpierw były doświetlane zwykłymi LED'ami czerwonymi i niebieskimi, pod nowymi LED'ami są dopiero od tygodnia.

Obrazek
Sadzonki pod nowymi LED'ami

Obrazek
Widoczne korzenie

Obrazek
Rozsada po 10 dniach

Teraz czekają na przesadzenie :)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

super idą ;:63
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
studzin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2012, o 11:08

Post »

Witam,
jako, że zajmuję się elektroniką i szeroko pojętym oświetleniem pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.

1. Dlaczego chyba nikt nie stosuje zasilaczy z stabilizacją prądu?
Pozwolę sobie zacytować pewien artykuł:

[quote=EP]Diody LED dużej mocy wymagają zasilania prądem o dość dużym natężeniu, sięga ono wartości nawet 1700 mA, przy czym najpopularniejsze na rynku modele diod są zasilane prądem o natężeniu 120, 350,700 i 1000 mA. Zależność pomiędzy jasnością świecenia i natężeniem prądu płynącego przez strukturę jest zazwyczaj liniowa (lub niemal liniowa). Niektóre typy diod mogą pracować z prądami większymi niż nominalny, co nie powoduje radykalnie szybszej ich degradacji. Większość diod nie zapewnia takiego marginesu bezpieczeństwa, co powoduje, że przekroczenie maksymalnego prądu przewodzenia powoduje ich szybkie zużycie. Jest to pierwszy powód, dla którego lepszą metodą zasilania diod dużej mocy jest stabilizacja prądu płynącego przez ich struktury.

Drugim powodem jest bardzo stroma charakterystyka I = f(U), która powoduje, że niewielkie wahania napięcia zasilającego mają duży wpływ na jasność świecenia diody i zwiększają ryzyko przekroczenia bezpiecznego dla struktury LED natężenia prądu.

Ostatecznym argumentem za prądowym zasilaniem diod LED dużej mocy jest zmiana napięcia przewodzenia diody w funkcji temperatury struktury, a ta zmienia się znacznie podczas pracy. Utrzymanie maksymalnego, dopuszczalnego prądu przewodzenia przy zasilaniu ze stabilizacją napięcia wymagałoby więc monitorowania temperatury obudowy diody i korygowania jego wartości zgodnie z zaleceniami producentów.

Reasumując: najbezpieczniejszym sposobem zasilania diod LED dużej mocy jest zasilanie ze stabilizacją natężenia prądu. Większość diod LED oferowanych na rynku co prawda może być zasilani: impulsami prądowymi o natężeniu większm niż zalecany [/quote]

Poza tym stosowanie stabilizatorów liniowych (LM i podobne) mija się z celem, ponieważ one "nadmiar energii" przetwarzają na ciepło i naszą ekonomię diabli wzięli.

2. Proponuję większą uwagę zwrócić na samo chłodzenie. Wraz z temperaturą złącza, jasność diody, a co za tym idzie jej sprawność i żywotność lecą na łeb, na szyję. Diody powinny być przytwierdzone bezpośrednio do wypolerowanych miedzianych, lub aluminiowych radiatorów (a nie jak wcześniej widziałem pomalowanych C-owników) przy pomocy kleju termo-przewodzącego, lub pasty.

3. Jaką macie pewność, że kupowane diody trzymają parametry? Ktoś może robił test porównawczy z rtęciówkami/sodówkami? Zakładam, że i tak nikt nie ma dostępu do spektrometru ;).
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”