Basiu - śliczna skrzyneczka. Dostałam już kwiatki od ciebie z fiołkami wiedziałam co zrobić ale grudnik i wielkanocnik maja isc od razu do ziemi czy do wody najpierw żeby korzonki wypuściły?
Do ziemi chyba-ja go jeszcze nigdy nie ukorzeniałam.A skoro nie lubi dużo wody przy podlewaniu to mógłby zgnić ale lepiej zapytaj kogoś,kto ma grudniki,Kari czy inne dziewczyny,nie pamietam już kto go ma.
Już napisałam do Kari. A mam inne pytanko te listki fiołków co mi wysłałaś pierwszy raz widziałam takie takie w kropki super są to jest jakaś inna odmiana? I jeszcze jedno pytanko. Chciałam ostatnio w moim ogrodniczym kupić ziemie torfowa ale nie było można ją jakoś samemu zrobić? Bo do fiołków bym chciała.
fiołki lubią kwaśną glebę, tak? jeśli tak to możesz zwykła ogrodową zakwasić siarczanem amonu, kup sobie w sklepie chemicznym papierek lakmusowy i sprawdzaj pH przy dodawaniu tego siarczanu amonu żeby nie przesadzić z nim ;) wiesz żeby pH wyniosło tyle ile fiołki lubią;)
...że jak? Wybacz mi ale mało co zrozumiałam.Nie śmiej się ze mnie :P Po 1- nie mam sklepu chemicznego po 2- nawet jakbym miała to pewnie nie umiałabym zrobic tego o czym napisałeś... A czy istnieje inna możliwość ? Czy to co napisałeś to jest jedyne wyjście?
hmmm glebę można tylko zakwasić (czyli żeby pH było kwasowe - taką ziemię lubią niektóre roślinki, fiołki chyba też) poprzez dodane torfu która ma kwaśny odczyn lub poprzez chemiczne zakwaszanie, z tego co pamiętam chyba tylko siarczanem amonu się da, zaraz przeczytam w mojej książce to ci napiszę;)
no właśnie, zapomniałaś:P? hmmm z tego co wyczytałem to są tylko dwa wyjścia: albo kupisz taką ziemię jak pisałaś (torfową) albo kupisz gdzieś siarczan amonu i dodasz ;) inaczej gleby nie zakwasisz ;)
W ogrodniczych sprzedają torf, może znajdziesz go u siebie? Jeśli nie to w sklepach internetowcyh przedają go między innymi w akwarystycznych akcesoriach. Trzeba go wymieszać z ziemią i tyle. To na pewno bezpieczniejsze niż chemia.
z tym siarczanem amonu raczej sie nie uda (chyba że ukradnę trochę z naszej sali chemicznej w szkole )
może jednak uda się z tym torfem... będę nawiedzać ten mój sklep ogrodniczy dopóki nie dostane tego torfu! może da się zamówić...
wsadziłem do wody, na razie nic się chyba nie rusza ..... później pod lampką dokładnie obejrzę:) ty jesteś ekspertką od fiołów :> mam pytanie, czy wszystkie fiołki maja owalny kształt?
liści miałem kiedyś takie kwiatka tylko miał podłużne listki, kwiaty niebieskie, nie bardzo dobrze go pamiętam ale tak sobie myślę czy to fiołek czy co innego:)