Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Agniesiu berberys jest miniaturowy rośnie do wys i średnicy 50cm...trzy krzaczki posadzone blisko siebie wyglądały by ładnie...kolor berberysu jest też ładny, listki są seledynowe a na jesieni przebarwiają się na czerwono.
Biedronkowa cebula zakwitła :heja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rącznik...było tylko trzy nasiona...jeden rośnie a pozostałe się guzdrzą ;:224

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , te guzdrające się nasiona , to nieudaczniki. Nawet jak przeżyją , rośliny z nich są słabsze. :evil:
Iglaki z nasion nie powtarzają cech gatunku. Tylko niewiele roślin ma podobny wygląd . Tylko odmiany botaniczne można tak rozmnażać. Rozmnażanie przez sadzonki nie jest takie trudne, wymaga staranności , ale w warunkach amatorskich połowa przyjętych to wystarczająca ilość. :uszy ;:108
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Mogłam i ja wysiać rącznik :( Chyba jeszcze można :roll:Lawendę rozmnażam tym samym sposobem,szybki i pewny ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Aniu dawno mnie nie było i jestem pod wielkim wrażeniem Twojej rewolucji w ogrodzie... te kamienie... dodały ogromnego uroku... przepięknie wyglądają rabatki, tylko pewnie z koszeniem gorzej... na prawdę zachwyciłam się, Twój ogród bardzo dynamicznie się zmienia i jest coraz piękniej ;:138
A i pogoda zaczyna się wspaniała na porządki wiosenne... ja już wczoraj zaczęłam... ach jak mi brakowało tego powietrza i pracy w ogródku :) I kwitną u mnie już krokusy żółte :)
A nasionka w domu czekają... u Ciebie guzdrzą się rączniki a u mnie ja w ich sianiu :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Aniu :wit
Przyszłam się przywitać po długiej nieobecności ;:167 Pytałaś mnie o rącznik ale widzę że masz już ładną sadzonkę- wsadź ją od razu do większej doniczki i jak jeszcze podrośnie uszczknij, rozkrzewi się ;:138 Jesienią zbierz nasionka ;:108 Śliczny biały hiacynt i czerwony amarylis ;:138 Zupełnie miałam w ubiegłym roku tytoń :wink: Poszukam fotkę to Ci pokażę ;:108 Czy Twój jest też jednoroczny :?: Na moim nie widziałam stonki :roll: Aniu masz może nasiona ostrogowca :?: Bardzo mi się podoba ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu,miałam 15 rączników,które wzeszły,4 poszły w siną dal,osiągają wysokość jakieś 15 cm i przewracają się , więdną.Pierwszy raz je wysiałam i nie wiem co się dzieje,gubią też tą pierwszą parę listków.Pewnie nie będę miała ani jednej sztuki,trudno.Czy lawendę obcina się wiosną?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu miałeś rację dwa nieudaczniki padły...jeden rącznik został...co do iglaków to wolę nie próbować...teraz doszłam do wniosku że za wolno rosną. Widzę po wysianych sosenkach że przyrost był milimetrowy, kiedy te biedaki będzie widać na rabacie. Sosenki śmiesznie się nazywają...Sosna górska..,,pokrzywiona''krzywizny na razie żadnej nie widać :;230
Mirko rącznik wysiej koniecznie...porównamy jak będzie rósł...a tak w ogóle z jakimi roślinami można go posadzić. Mieczyki i aksamitki by do niego pasowały :?:
Muszę zlikwidować kawałek trawnika ;:224

snowflake hi, hi sama jestem zaskoczona efektem, kamień naprawdę dodaje uroku...koszenie jest bez problemowe...rabatki otoczone są obrzeżem z tworzywa, kamienie lekko są wysunięte nad obrzeże... podczas plewienia usuwam też ręcznie trawę której nie można dokosić.

Romko tytoń jest jednoroczny, sam się wysiewa co roku...tylko nieraz muszę go przepikować w docelowe miejsce. Ostrogowiec wysiał się pomiędzy kamienie, po przekwitnięciu w lecie nazbieram nasion...miałam go całkiem zlikwidować tak się rozsiewa. Koniecznie przypomnij to nazbieram nasionek ;:108

Gosiu rącznik może miał za mokro, albo ziemia jest nieodpowiednia.
Dwie sadzonki u mnie zgniły przy samej ziemi...chyba nazywa się to zgorzelą siewek.
Gosiu co do lawendy to nie pamiętam...moją przycięłam po przekwitnięciu, przycina się chyba dwa razy do roku ;:223
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam rącznik i nie tylko,ale nie wysiewam,bo jest pełnia :oops: Nigdy nie patrzyłam na kalendarz biodynamiczny,ale jakoś teraz...no przeczekam.Nie wiem co Ci doradzić w sprawie" towarzystwa rącznikowego".Myślę,że to co wymieniłaś będzie pasować jak najbardziej :roll: Aniu,mieczyki zawsze Ci się udają?Dałam sobie spokój już któryś rok a teraz znowu się skusiłam,ale posadziłam w donicy.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Można już podpędzać mieczyki w donicy?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko co jak co ale mieczyków co roku mam coraz więcej...miałam problem w tamtym roku co z nimi zrobić. W tym roku przejrzałam cebulki kilka zgniło ale większość ładnie się przechowała.
Mieczyki uwielbiają miejsce po oborniku, wyrastają wysokie i kwiaty są duże.
Znalazłam stare zdjęcie...kolorów jest kilka najwięcej jest różowych.

Obrazek

Gosiu nigdy nie pędziłam wcześniej...jak zrobi się ciepło mieczyki błyskawicznie maja kiełki i można je wysadzić bezpośrednio w ogrodzie...po 15 maja. W lipcu też niech coś kwitnie :P
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Hej Aniu widzę że i Ty już pierwsze siewki porobiłaś ;:224
No proszę koleżanka ma kłopot z ilością mieczyków a u mnie ani jednego :oops: hm...może się pojawić w okolicy bliżej wiosny ;:7
Aniu a psiaki omijają Twoje rabatki? Nie masz czasem ''niespodzianek'' ?
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obornik mówisz lubią ;:108 No tego Ci u mnie dostatek,już ja im dogodzę :D Piękne te Twoje,dorodne :) Skorzystam z rad Romci na temat rącznika,nigdy nie uszczykiwałam :roll: Ja tu o uszczykiwaniu a nasionka jeszcze w torebce :oops:
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, nieprawdopodobnie rozrośnięte są te twoje mieczyki. Na zdjęciu wyglądają tak, jakby tworzyły kępy. Nie widziałam czegoś takiego. Ja miałam zawsze z jednej cebuli jedną trawkę z kwiatem. A u ciebie po prostu istny gąszcz. Mówisz, że w oborniczku gustują. Nie mam niestety tego skarbu. A żałuję niezmiernie, bo różyczkom też by bardzo posmakował. :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu cudne te Twoje mieczyki.
Widać, że podkarmione, takie dorodne.
Ja swoich się wyrzekłam.
Nie dość, że cebulki trzeba przechowywać, to jeszcze bardzo mi się wykładały, może dlatego, że piaszczysta, nie stabilna gleba u mnie. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No właśnie, my z Tajeczką mamy taką samą paskudną ziemię. I mieczyki wywracają się pod ciężarem kwiatów. Ja też nie będę z nimi już więcej próbować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”