Pasja - cz. 2
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pasja - cz. 2
Kasiu, jak ja Ci zazdroszczę tego podejścia do projektowania nowej rabatki i do zakupów z nią związanych. Jak pisałam wcześniej , zainspirowana Twoją podwyższoną rabatką, postanowiłam zrobić podobną. Problem w tym, ze zamowilam już tyle roślin jakbym chciała obsadzić na nowo ogród
. Gdzie ja to posadzę
?
- magenta

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Julka fajnie, że ci się podoba
. Nie chciałam takiej całkiem symetrii, zresztą i tak by nie wyszła, ze względu na rosnące już egzemplarze. Już obwódka jedna z bukszpanu jest, więc tu też się sprawdzi z tym, że będzie niższa 
Ewa bukszpan dostaję od taty, który namiętnie go rozsadza i z każdą wizytą w jego ogródku mi wciska. Więc już się cieszy, że zdecydowałam się wziąć
Iwonko czasem dobrze coś zwizualizować, nawet nieudolnie
i później się tego trzymać, bo inaczej można stworzyć bałagan. Nie martw się na pewno się uporasz ze swoimi roślinkami
Ja trzymam się w ryzach póki co z zakupami, jedynie clematisy zamówiłam. No i jednoroczne. Cynie kilka torebek i jedną torebkę ślazówki.
A właśnie
nie ujęłam w projekcie szałwii omszonej , bo mi gdzieś umknęła. Też znajdzie miejsce na pewno. I piękny orlik ciemno fioletowy.
Ewa bukszpan dostaję od taty, który namiętnie go rozsadza i z każdą wizytą w jego ogródku mi wciska. Więc już się cieszy, że zdecydowałam się wziąć
Iwonko czasem dobrze coś zwizualizować, nawet nieudolnie
Ja trzymam się w ryzach póki co z zakupami, jedynie clematisy zamówiłam. No i jednoroczne. Cynie kilka torebek i jedną torebkę ślazówki.
A właśnie
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Z grubsza symetria wyszla
innymi roslinami i inna kompozycja ale to nie ma znaczenia, efekt uporzadkowania uzyskasz a nie bedzie sztywno. To bedzie taka bardziej miekka optycznie rabata.
- magenta

- Kontakt:
No właśnie o to mi julcia chodzi, właśnie o to
Żeby nie było za sztywno.
Obwódki bukszpanowe się sprawdzą, bo innym roślinkom zapewnią troszkę cienia podstawy, a to słoneczna wystawa jest.
Obwódki bukszpanowe się sprawdzą, bo innym roślinkom zapewnią troszkę cienia podstawy, a to słoneczna wystawa jest.
- Jule

Obwodki i rzadki bukszpanowe sa bardzo cacy ale jak juz pisalam, mnie przeszkadza ich zapach i dlatego zdecydowalam sie na rzadek irg plozacych. Do tego ja potrzebuje troche bardziej rozczochrane rzadki, zeby nie wprowadzac ostrych kantow, bo u mnie przez to czysto odciete kolo i sciezki jest i tak ich sporo.
A jeszcze a propos irg plozacych kontra suchodrzew - to jednak irgi lepiej wygladaja przez cala zime, przynajmniej u mnie. Suchodrzewy maja wszystkie liscie zolto brazowe i wygladaja nie ciekawie a irgi sa do tej pory ladne. Fakt ze liscie im tez zciemnialy, ale to jest jednak zielen a nie kolor suchotnikow.
A jeszcze a propos irg plozacych kontra suchodrzew - to jednak irgi lepiej wygladaja przez cala zime, przynajmniej u mnie. Suchodrzewy maja wszystkie liscie zolto brazowe i wygladaja nie ciekawie a irgi sa do tej pory ladne. Fakt ze liscie im tez zciemnialy, ale to jest jednak zielen a nie kolor suchotnikow.
- magenta

- Kontakt:
Julka no właśnie czytałam u ciebie o tym, że Cię zapach drażni. Ja też jestem wyczulona na zapachy, ale akurat bukszpanu kompletnie nie czuję
Co do suchodrzewu to masz absolutną rację, mój niestety wygląda właśnie jak suchotnik
Ale obwódek z niego nie robię, więc mogę mieć dwa egzemplarze. Natomiast z irgami pożegnałam się na dobre. Ale jak wiesz niektóre rośliny są dziwne u jednych nie rosną i są brzydkie , a u innych wręcz odwrotnie. Nie ma reguł. 
Co do suchodrzewu to masz absolutną rację, mój niestety wygląda właśnie jak suchotnik
- Jule

Ja chcialam pociagnac irgi na druga strone tz za sciezka tez. Ladnie to wyglada jak tak zachodza pedami na kamienie w korycie ... ale mnie zbilyscie z tropu tym pozbywaniem sie
To mysle sobie, ok suchodrzewy tez sie tak ploza, to tez moga byc. Ale widze, ze w zimie wygladaja tragicznie w przeciwienstwie do irg a ja widze to z okna w kuchni przez caly rok.
Zastanawiam sie jeszcze nad bialo-zielona trzmielina albo zrobie tam rzadek rozyczek okrywowych, bo one jak zrzuca liscie na jesieni, to maja tak cieniutkie pedy ze nie widac ich wcale i bedzie wygladac jakby tam nic nie bylo, tylko szyszki.
Zastanawiam sie jeszcze nad bialo-zielona trzmielina albo zrobie tam rzadek rozyczek okrywowych, bo one jak zrzuca liscie na jesieni, to maja tak cieniutkie pedy ze nie widac ich wcale i bedzie wygladac jakby tam nic nie bylo, tylko szyszki.
- magenta

- Kontakt:
Wiesz to jest też kwestia tego czego się chce w swoim ogródku. Na początku irgi mi nie przeszkadzały, ale moje plany ogródkowe zaczęły się zmieniać. Zapragnęłam traw, hortensji bukietowych, jeżówek i ponieważ innego miejsca nie było a to z irgami nie było zbyt atrakcyjne to je wywaliłam. Przed wejściem na szpalerze też rosły, ale tam były wyjątkowo brzydkie i zastąpiłam je berberyskami. Mojej sąsiadce też się spodobało, wymieniła irgi i mamy symetrycznie przed wejściem
Poza tym klimat, też jest istotny no i gleba. Zauważ, że chyba mazowieckie wywala irgi
Trzmielina jest baardzo fajna, taka okrywowa na pewno by się sprawdziła.
Poza tym klimat, też jest istotny no i gleba. Zauważ, że chyba mazowieckie wywala irgi
Trzmielina jest baardzo fajna, taka okrywowa na pewno by się sprawdziła.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Fajnie, że tata Ci wciska bukszpan
Trzmielinę też można ciąć, żeby nie przeszkadzała. W cieplejszym klimacie w ogóle nie gubi liści. U siebie muszę czasem przyciąć, co zmarzło.
Trzmielinę też można ciąć, żeby nie przeszkadzała. W cieplejszym klimacie w ogóle nie gubi liści. U siebie muszę czasem przyciąć, co zmarzło.
- magenta

- Kontakt:
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu
piękna ta trzmielina Taty.
Długo taka rosła ?

piękna ta trzmielina Taty.
Długo taka rosła ?
- magenta

- Kontakt:
Oj rosła Krysiu, wiele lat , nawet nie umiałabym powiedzieć ile
Dwie takie rosną obok siebie - olbrzymki 
- magenta

- Kontakt:
No właśnie rośnie sobie w pełnym słońcu i świetnie się ma
Witaj Justynko
Witaj Justynko
Cześć Kasia
Najpierw skomentuję trzmielinę Twojego taty... Wydaje mi się, że już kiedyś ją pokazywałaś - robi niesamowite wrażenie... Tata podobnie ją prowadzi jak Stachu swój modrzew... Bardzo oryginalny pokrój, i bardzo chciałabym mieć takie cudo w ogrodzie...
Super, że wynalazłaś koreankę, która przypadła Ci do gustu... Ja mam też kilka w ogrodzie i ubóstwiam te drzewa, ich pokrój, kolory, szyszki... Cudna ozdoba.
A co do samego projektu, to nie mam żadnych porad - wszystko wydaje się fajnie przemyślane, tylko realizować... To dobrze, że nie będzie idealnej symetrii vs rabata po drugiej stronie pergoli... Trzymam kciuki za szybkie działania!
Najpierw skomentuję trzmielinę Twojego taty... Wydaje mi się, że już kiedyś ją pokazywałaś - robi niesamowite wrażenie... Tata podobnie ją prowadzi jak Stachu swój modrzew... Bardzo oryginalny pokrój, i bardzo chciałabym mieć takie cudo w ogrodzie...
Super, że wynalazłaś koreankę, która przypadła Ci do gustu... Ja mam też kilka w ogrodzie i ubóstwiam te drzewa, ich pokrój, kolory, szyszki... Cudna ozdoba.
A co do samego projektu, to nie mam żadnych porad - wszystko wydaje się fajnie przemyślane, tylko realizować... To dobrze, że nie będzie idealnej symetrii vs rabata po drugiej stronie pergoli... Trzymam kciuki za szybkie działania!