Tomcio Paluch pisze:Niestety jest słabo rozgałęziony w dolnej części, ma sporo prostych odrostów odbijających od korzenia co w sumie powoduje że dolne partie są słabo ulistnione i żywopłot ma właśnie tam prześwity. Oczywiście nic na siłę, w takiej formie też prezentuje się całkiem całkiem, ale gdyby był jakiś mało inwazyjny sposób żeby zagęścić dół to oczywiście chętnie bym to zrobił.
Nie zagęścisz dołu, berberys jest wybitnie światłolubny, z dołu wybije, ale nie rozgałęzi się, bo szybko pójdzie w górę do światła.Jest dobrze, będą liście to tych prześwitów nie będzie widać.
Ja mam natomiast inny problem.Mój jest stary ok.20 letni bordowy berberys Thunberga (z nasion), gałązki ma przewisające, szeroko rośnie przez co jest niewysoki.Jeden krzew kilka lat temu 'wyłamał' się z szeregu i ciągle silnie wybija długimi prostymi pędami.Wycinam( masakra, strasznie trudno tam się dostać) u podstawy z uporem maniaka.Nie wiem dlaczego pędy nie chcą rosnąć łukowato jak te stare, ale chyba właśnie przez brak światła.Chciałam odmłodzić cały żywopłot( od ulicy), ale boję się, że urosną mi takie wysokie, 'słupowate' krzaki