Budleja skrętolistna(Buddleia alternifolia)

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
aldi42
100p
100p
Od: 8 wrz 2011, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Budleja skrętolistna

Post »

Ja też planuję zakup budlei skrętolistnej. Mam kilka krzaczków budlei. Ze cztery zakupiłam, a reszta to wyhodowane z nasionek, w zeszłym roku. Mam nadzieję, że moje siewki przeżyją zimę. Co do motyli to był główny powód mojego budlejowego chciejstwa. Na początku byłam nawet trochę rozczarowana, ponieważ budleje kwitły w najlepsze a motyli nie było. Pewnego dnia jednak pojawiły się i to w zadziwiającej ilości. Jakby nagle wszystkie dowiedziały się, że u mnie są budlejowe krzaczki. Na jednym krzewie siadało na raz do kilkunastu motyli. ;:138 Niestety mam niezbyt wyraźne zdjęcie robione telefonem.
Obrazek
Awatar użytkownika
mosewa
100p
100p
Od: 25 lis 2007, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo Ci dziękuję :D połączenie pięknej rośliny z jeszcze piękniejszymi motylami i obserwowanie tego zjawiska to sama przyjemność :D dlatego w tym roku także posadzę budleje, a czy coś z niej będzie ? zobaczymy :uszy
Ewa
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja się przyznam, że po latach w końcu wyrzuciłam budleję skrętolistną :? Nie mogłam sobie poradzić z jej 'niesfornym' wzrostem i odrostami od korzenia.Cięcie w tym względzie na krótko pomaga i ogranicza ilość kwiatów niestety.Kwitnie u nas w czerwcu( w odróżnieniu od B.Dawida), w tym czasie najczęściej jest deszczowo, więc często leżały gałęzie na ziemi, a kwiatki po deszczu były brązowe.Poza tym taka stale cięta nie wyglądała ładnie w stanie bezlistnym, a to u nas ponad pół roku :roll:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ja ostatnigo lata naliczyłam kika dziesiątek motyli na jednym krzaku. Cudny widok.
Awatar użytkownika
mosewa
100p
100p
Od: 25 lis 2007, o 17:31

Post »

Hm, ja bym pozwoliła mojej rosnąc bez ograniczeń, gdyż miejsca jest u mnie pod dostatkiem. Ale fakt, bez kwiatów nie ma sensu jej trzymać.
Ewa
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Budleja skrętolistna wytwarza odrosty korzeniowe??
agatach
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 14:50

Post »

A czy może wiecie jak długie korzenie ma budleja skrętolistna? Przed odrostami można się uchronić sosując barierę, taką jak dla ekspansywnych bambusów. Ale czy jej korzeń nie jest zbyt długi i nie będzie wyciągał wszystkiego z ziemi? Myślałam, żeby posadzić ją jako tło dla róż o wysokości ok.1,2m. Stąd pytanie czy róże nie zmarnieją przy takiej mocarnej sąsiadce? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odrosty? Budleja ???
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

No tak skrętolistna wytwarza odrosty, ale niewiele i w blisko krzewu.
Odrosty nie są problemem, trzeba tylko pamiętać, że jest to duża budleja - spokojnie powyżej 3 m.
Tomek
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A i na skrętolistnej motyli nie ma :(, myślę,że to z powodu wczesnego kwitnienia. W czerwcu jest po prostu mało motyli.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fakt, szybko rośnie. Dziś przechodząc obok niej, widząc ją taką bez liści zobaczyłam ile ona ma gałęzi! 2 lata temu posadziłam takiego małego badylka ...
agatach
50p
50p

Post »

Nikt nie wie jaki ten krzew ma korzeń?
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ma bardzo głęboki system korzeniowy - bardzo trudną ja przesadzić z tego powodu.
agatach
50p
50p

Post »

Bardzo dziękuję!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie znosi przesadzania, ma palowy korzeń.Przesadzać można tylko jako młodą roślinę.Nie jest dobrą 'sąsiadką', ale nie ze względu na korzenie, ale dlatego, że szybko rośnie i wszystko 'zawala' w otoczeniu.Wygląd ma taki rozwichrzony, nieregularny, podobny do wierzby i dobrze wygląda w swobodnych nasadzeniach w większej przestrzeni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”