Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy ...

Post »

No właśnie...
Pierwsza i druga fotka od dołu- to o czym pisałem. Sprzężenia przeciwwietrzne między pierwszymi pałąkami. Podstawa.
Jeśli tunel bez wzmacnianych pałąków dużo pomagają ściągi. Linka stalowa i zwykłe napinacze od siatki. Mam tak u siebie... i wytrzymało pół metra mokrego śniegu na folii.
Jak na obrazku.
U siebie mam co czwarty pałąk... a rurę od nawadniania jest na czym powiesić.

Natomiast odfruwającą (nową!) płachtę folii było mi dane oglądać. Majowa burza, ulewa... i wyciągnęło w moment... ciekaw jestem, gdzie wylądowała...
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku i ja dołączę do "foliowiczów" :lol: , i tak po przejrzeniu tego wątku doszłam do wniosku, że poproszę męża by mi zrobił taki tunelik, bo to raczej nie problem, dla kogoś kto "prawie" na wszystko ma pomysł i chce coś fajnego zrobić :), niż kupować gotowy za prawie 2500 zł :? , a pomidorom to i tak "rybka" w czym będą rosły, czy w kupnym czy swojej roboty ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku ja również będę właścicielką swojego foliaka .Wiosną tylko pokrycie folią i zostaje sadzenie a koszty całego bez folii kosztował mnie tylko około 480 zł z fundamentem.
krzysiekj24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2011, o 17:45
Kontakt:

Post »

Ja mam tunel foliowy z rurek pcv tych ciemnych (wym6x5) no i na zimę folii nie zdejmowałem. Wytrzymało jakoś zimę. Jednak popełniłem błąd gdyż nie owinąłem tych rurek latem jakąś izolacją i w tym miejscu gdzie folia dotyka rurek od strony słonecznej są dziury wzdłiuż rurki.
Natomiast od drugiej strony gdzie mniej intensywnie słońce padało cała strona jest ok.
Zapraszamy do poznania regulaminu forum
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Bo rurki powinny być jasne żeby się nie nagrzewały tak niszcząc folie.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
krzysiekj24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2011, o 17:45
Kontakt:

Post »

no właśnie ja niestety tylko takie miałem gdyż dostałem je od kogoś teraz w tych miejscach gdzie mialy styczność z folią normalnie folia zniszczała wzdłuż rurki. Załatałem to obecnie no i musze czymś w ten sezon owinąć rurki.
Zapraszamy do poznania regulaminu forum
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dawniej widziałem taką konstrukcje z PCV i rurki były pomalowane na biało ale nie wiem czym i funkcjonowało to nie krótko więc raczej było OK
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Mój tunel ma konstrukcję z drewnianych grubych kantówek. Stoi już kilka ładnych lat. W poprzednim roku wymieniałam folię i porażka... w tym roku znów będę musiała, bo już jest częściowo porwana :( Na razie nie ruszam, czekam na ładniejszą pogodę.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A jaka miałaś folie? UV-ile?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

bierz 4 sezonowa , czyli 2 letnia, jak dobrze ja założysz (nie będzie za luźna, za mocno naciągnięta, położna na konstrukcji na biało pomalowanej , etc ) to powinna na 4-5 lat wystarczyć , przynajmniej u mnie tak wytrzymują folie , a nawet dłużej , ale to już trochę strach jest :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
andziora
50p
50p
Od: 19 mar 2010, o 20:53

Post »

ja mam foliak z namiotu wojskowego tzn.konstrukcję folia 4-ro sezonowa,niestety kawałek się odkleił .Kupiłam specjalną taśmę do foli i czekam na cieplejsze dni.A kiedy pod foliak mozna posiac sałatę?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

temperaturą sie nie przejmuj , sklej to co trzeba , bo jak przyjdzie wiatr to straty będą większe
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Odnawialna temat bo tą giętarka która pokazałem na foto nie da się wygiąć idealnie łuku. :(
Może ktoś już wyginał takie idealne łuki to podpowie jak to robił ?
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Mój tunel powstał w ubiegłym roku na jesień .Jest zrobiony solidnie i fachowo przez stolarza.Mam tylko obawę czy zdołam go wywietrzyć przez te drzwi ,czy one nie są aby za małe ?To jest mój pierwszy w życiu tunel i nie mam wyobraźni jaką może osiągnąć temperaturę w lecie :roll:
http://img267.imageshack.us/img267/7186/zoo146.jpg

Obrazek
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ładniutki :wink:
ja bym dodał okno po lewej stronie drzwi w obu szczytach (jak dobrze przypuszczasz że będzie problem) no i widze że za mały spad dachu na zime, chyba że będziesz bardzo pilnował.

A ile masz wysokości w kalenicy i przy boku ?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”