Danusiny miszmasz c.d... cz.3
-
kattka24
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 maja 2010, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Danusiny miszmasz c.d.
Moje skalnice, niektóre, też rosną w takim tempie jak Twoja Hradcany.
Niektóre niestety wstecz i już ich nie mam, a takie ładne były 
Pozdrawiam, Kaśka
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu skalnice są sprzed roku i dwóch lat . Nie wszystkie mi jeszcze kwitły , ale wygląda na to ,że w tym roku będzie tytlko kilka niekwitnących .
Gratuluję siewów roślin jednorocznych - nie wiem ,czy się kiedyś skuszę tak na poważnie na siew . W dalszym ciągu wolę sadzonki , nawet roślin jednorocznych ( ależ ze mnie dziwadło
).
imwsz zapowiadają nam juz wiosnę na całego - wystarczy jeden cieplejszy dzień i będzie po śniegu
.
Halinko wszyscy tylko o tej wiośnie , a to przecież jeszcze luty
Ja już odliczam godziny do wkroczenia na rabaty i dziabanie , dziabanie .... ( niech no wyschnie troszkę to gliniaste błoto ).
Kattka tę skalnicę mam od jednej malusienieczkiej rozetki . Już myślałam ,że po niej , ale zebrała się w sobie i w końcu przyrosła - bardzo się z tego cieszę . Niektóre wolniej się rozrastają , ale to co wydziwiła HRADCANY to mistrzostwo świata
Skalnice powinno się co jakiś czas odmładzać , dzielić , bo faktycznie szybo giną - szczególnie te najcenniejsze
.Jedna szkoła mówi ,że najlepiej dzielić je wiosną , druga ,że jesienią . P. Witkowska jest zwolenniczką dzielenia wiosennego i ja tak właśnie zrobię . Nie wiem czy z sukcesem , lecz próbować trzeba .
Giecikowa również pozdrawiam
Następne zdjęcia roślin wstawię jutro .
Gratuluję siewów roślin jednorocznych - nie wiem ,czy się kiedyś skuszę tak na poważnie na siew . W dalszym ciągu wolę sadzonki , nawet roślin jednorocznych ( ależ ze mnie dziwadło
imwsz zapowiadają nam juz wiosnę na całego - wystarczy jeden cieplejszy dzień i będzie po śniegu
Halinko wszyscy tylko o tej wiośnie , a to przecież jeszcze luty
Kattka tę skalnicę mam od jednej malusienieczkiej rozetki . Już myślałam ,że po niej , ale zebrała się w sobie i w końcu przyrosła - bardzo się z tego cieszę . Niektóre wolniej się rozrastają , ale to co wydziwiła HRADCANY to mistrzostwo świata
Giecikowa również pozdrawiam
Następne zdjęcia roślin wstawię jutro .
- darob66

- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Kontakt:
Witaj Danusiu,widzę ,że u Ciebie krokusiki też zakwitły,a moje coś się ociągają.Ciekawa jestem Twoich storczyków,jak przetrwały i czy zakwitną.
Pozdrawiam Marzena
Pozdrawiam Marzena
Danusiu, ale u Ciebie wiosennie
U mnie jakoś kiepsko. Kwitną tylko przebiśniegi , ranniki i miłek amurski. Dużo roślin czarnych , zniszczonych przez mróz.
Będę zaglądać do Ciebie.
U mnie jakoś kiepsko. Kwitną tylko przebiśniegi , ranniki i miłek amurski. Dużo roślin czarnych , zniszczonych przez mróz.
Będę zaglądać do Ciebie.
Pozdrawiam , Elżbieta
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Śniegu prawie nie ma-wystarczył jeden słoneczny dzień, żeby zniknął. Utrzymuje się tylko w miejscach zacienionych.
Jednoroczne sieję, bo nie wyrobiłabym finansowo-mam duży ogród, kilka roślin to stanowczo za mało, żeby było je widać. W dodatku uwielbiam patrzeć, jak wschodzą
Byliny też sieję.
Jednoroczne sieję, bo nie wyrobiłabym finansowo-mam duży ogród, kilka roślin to stanowczo za mało, żeby było je widać. W dodatku uwielbiam patrzeć, jak wschodzą
- ktoś

Marzenko z krokusów , to tylko ten jeden taki wyrywny . Inne dopiero paczkują
.
Elu u mnie wszystkie ciemierniki czarne
Ciekawa jestem jakie bedą straty po tej mroźnej ,a bezśnieżnej zimie . Będziesz w Poznaniu ? Ja będę
Ewuniu u nas już drugi dzień dość ciepły ( 10 st ) , ale mży deszcz . Nie przeszkodziło mi to w plewieniu i zbieraniu liści
. Jutro pozbieram resztę , bo widzę ,że dużo pleśni jest na roślinach od tej wilgoci .
Dzisiejsze fotki :
Adonis amurensis fl.pl.

Potentilla clusiana

jakiś czosnek

Heuchera BERRY SMOOTHIE

Corydalis BETH EVANS

Colchicum NEPTUN - obraz nędzy i rozpaczy

Helleborus niger KEESEN - już po kwiatach

Saxifraga HINDHEAD SEDLING

Saxifraga WINTON

Hepatica nobilis var. obtusa

są już miejsca wyplewione

ale dalsze już nieciekawe

Hepatica nobilis RUBRA PLENA

Elu u mnie wszystkie ciemierniki czarne
Ewuniu u nas już drugi dzień dość ciepły ( 10 st ) , ale mży deszcz . Nie przeszkodziło mi to w plewieniu i zbieraniu liści
Dzisiejsze fotki :
Adonis amurensis fl.pl.

Potentilla clusiana

jakiś czosnek

Heuchera BERRY SMOOTHIE

Corydalis BETH EVANS

Colchicum NEPTUN - obraz nędzy i rozpaczy

Helleborus niger KEESEN - już po kwiatach

Saxifraga HINDHEAD SEDLING

Saxifraga WINTON

Hepatica nobilis var. obtusa

są już miejsca wyplewione

ale dalsze już nieciekawe

Hepatica nobilis RUBRA PLENA

- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Pięknie widać już wiosnę .. a czy się ją już czuje w powietrzu ?
- ewamaj66

Największe wrażenie robi las znaczników
Mnie się taki widok podoba, bo mnóstwo w nim nadziei, że wyjdzie spod ziemi to coś oznaczone. Mój ciemiernik wygląda znacznie lepiej-był przykryty śniegiem, więc pąki żyją i zakwitną-o ile coś im się nie przytrafi.
- ktoś

Miiriam oj czuje się
Ptaki pięknie śpiewają , 10 st , stada sikorek buszują po drzewach . Gdy idę na zakupy , przechodzę przez park i tam to dopiero jest ptasi koncert
.
Koty dotychczas niechętnie wychodziły na dwór , a wczoraj dwa nie wróciły na noc do domu .
Czyli - wiosna tuż , tuż
.
Ewuniu jeśli ciemiernik był pod sniegim , to na pewno pięknie zakwitnie . Mam dwa inne i ich kwiaty były jeszcze w ziemi w czasie tych okrutnych mrozów . One mi zakwitną , widać zdrowe pączki .
Koty dotychczas niechętnie wychodziły na dwór , a wczoraj dwa nie wróciły na noc do domu .
Czyli - wiosna tuż , tuż
Ewuniu jeśli ciemiernik był pod sniegim , to na pewno pięknie zakwitnie . Mam dwa inne i ich kwiaty były jeszcze w ziemi w czasie tych okrutnych mrozów . One mi zakwitną , widać zdrowe pączki .
- ewamaj66

Moje też zaczęły chętnie opuszczać ciepłe miejsce na kaloryferze
Wracają jednak na noc, bo to jeszcze młode stworzenia.
Dziś wieje bardzo zimny wiatr, choć jest słonecznie. Wybieram się do ogrodu, tylko muszę włożyć wiele swetrów, żeby nie zamarznąć
Dziś wieje bardzo zimny wiatr, choć jest słonecznie. Wybieram się do ogrodu, tylko muszę włożyć wiele swetrów, żeby nie zamarznąć
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Pączki, kiełki, pierwsze listki - wspaniały widok budzącej się przyrody
Oby było jak namniej strat
Ale patrząc na Twoje okrycia, jestem pełen podziwu 
- pisanka
- 100p

- Od: 21 lip 2011, o 08:34
Pozdrawiam - Hanka
- ktoś

Jacku pomimo okryć straty będą , obawiam się ,że niemałe
Ciemierniki to tragedia , wszystkie pąki zmarznięte , zgnite i rzuciła się pleśń . Jutro zacznę biegać z opryskami - wezmę miedzian
Haneczko witaj
troszkę roślin nazbierałam , ale gdzie mi do porównań z panem Eugeniuszem
, jego kolekcją cudeniek i ogromem wiedzy . Jestem nikim - jakąś tam zbieraczką .
Jeśli tylko będziesz miała problemy roślinne to bardzo proszę , pytaj
Mam wszystkie książki p.Eugeniusza , a tą nowo wydaną już zamówiłam . Tam jest ogrom rad jak pielęgnować rośliny , a nawet jak mnożyć .
Wczorajsze zdjęcia . Jeszcze niewiele , ponieważ wieje mroźnym powietrzem i roślinki niechętnie się pokazują . Okrycia przed wilgocią jeszcze zostawiłam .
Adonis amurensis FUKUJUKAI

Sanguinaria canadensis MULTIPLEX

Trillum nn

Bulbocodium vernum

Saxifraga SATURN

Hymenoxis scaposa

Telesonix jamesi

Gentiana acaulis hybr. nowa odmiana

Androsace mathildae

Aquilegia amaliae

Androsace pyrenaica rosea

Ciemierniki to tragedia , wszystkie pąki zmarznięte , zgnite i rzuciła się pleśń . Jutro zacznę biegać z opryskami - wezmę miedzian
Haneczko witaj
Jeśli tylko będziesz miała problemy roślinne to bardzo proszę , pytaj
Wczorajsze zdjęcia . Jeszcze niewiele , ponieważ wieje mroźnym powietrzem i roślinki niechętnie się pokazują . Okrycia przed wilgocią jeszcze zostawiłam .
Adonis amurensis FUKUJUKAI

Sanguinaria canadensis MULTIPLEX

Trillum nn

Bulbocodium vernum

Saxifraga SATURN

Hymenoxis scaposa

Telesonix jamesi

Gentiana acaulis hybr. nowa odmiana

Androsace mathildae

Aquilegia amaliae

Androsace pyrenaica rosea