Sprzedaż legalna własnych sadzonek i produktów
- hafciarz
- 200p

- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: sprzedaż mieczyków na kwiat cięty
Waleria , Moniczek , Bystrzanka dzięki za pomoc

Re: sprzedaż mieczyków na kwiat cięty
nasza forumowa koleżanka Krysia zajmuje się sprzedażą kwiatów między innymi mieczyków
może ją spytaj co i jak
zajrzyj np.tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=33811 to wątek założony przez Krysię odnośnie mieczyków
może ją spytaj co i jak
zajrzyj np.tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=33811 to wątek założony przez Krysię odnośnie mieczyków
-
KainaBref
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 29 lut 2012, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Legalna sprzedaż sadzonek.
Witam!
Próbowałam znaleźć w internecie odpowiedzi na moje pytania, ale po przeczytaniu nastu stron dalej nie wiem co zrobić.
Czy ktoś się orientuję jak z prawnego punktu widzenia wygląda sprzedaż sadzonek?
Chciałabym postawić nie wielką szklarnię na swoim ogródku (2m na 2m) i uprawiać w niej sadzonki kwiatków. Sadzonki chce następnie sprzedać przez internet. Przewidywany zysk przekracza 10 tysięcy zł. Chce to robić legalnie odprowadzając podatek. Czy muszę zakładać firmę ?
Proszę o wskazówki w jakim ewentualnie urzędzie można uzyskać takie informację, a może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Próbowałam znaleźć w internecie odpowiedzi na moje pytania, ale po przeczytaniu nastu stron dalej nie wiem co zrobić.
Czy ktoś się orientuję jak z prawnego punktu widzenia wygląda sprzedaż sadzonek?
Chciałabym postawić nie wielką szklarnię na swoim ogródku (2m na 2m) i uprawiać w niej sadzonki kwiatków. Sadzonki chce następnie sprzedać przez internet. Przewidywany zysk przekracza 10 tysięcy zł. Chce to robić legalnie odprowadzając podatek. Czy muszę zakładać firmę ?
Proszę o wskazówki w jakim ewentualnie urzędzie można uzyskać takie informację, a może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
-
KamilT
- 100p

- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Legalna sprzedaż sadzonek.
10000zł z 4m2 w rok? co to za kwiaty? 
Zadaj to pytanie w Urzędzie Skarbowym,na piśmie i niech dadzą odpowiedź również na piśmie,KainaBref pisze: Czy ktoś się orientuję jak z prawnego punktu widzenia wygląda sprzedaż sadzonek?
zapłacisz za to znaczek skarbowy.
-
KainaBref
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 29 lut 2012, o 16:41
Nie tyle co to za kwiat, ale ile tego sprzedaż;)) a roślinka ma wzięcie i nie wymaga wiele miejsca pod uprawę. Żąda jedynie ciepła:))
US mówisz, no nie wpadłam:)
US mówisz, no nie wpadłam:)
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Z legalnych tylko hoje przychodzą mi do głowy
....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- galaxy
- 500p

- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Z tego co wiem jeśli sprzedajesz w internecie i miesięcznie zarabiasz 1000 zł to musisz mieć zgłoszoną działalność.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Sprzedaż roślin z ogrodu a prawo
Nigdy tego nie robiłem więc proszę o Waszą wiedzę (jak ktoś woli, również przez PW)
W Internecie piszą, że jeśli sprzedawane rośliny pochodzą z ogrodu czy z hobbistycznego rozmnażania ich w domu, wówczas nie podlegają opodatkowaniu ALE Urząd Skarbowy może dyskrecjonalne uznać hodowanie roślin w celu ich odsprzedaży za działalność gospodarczą, bo jest wykonywana w sposób ciągły i w celach zarobkowych.
Powstaje pytanie jak nie narazić się US. Kiedy ktoś sprzedaje pojedynczą roślinę, raz w roku nie ma obaw. Natomiast sytuacja komplikuje się kiedy człowiek dzieli dajmy na to przerośnięty złotlin czy szalejącą mozgę na 20 kawałków i wystawia na aukcję albo gdy regularnie ma spore nadwyżki z powodu przyrostów roślin na ograniczonej przestrzeni i w efekcie szprzedaje ich wiele w długim okresie czasu. Czy znana jest Wam obowiązująca w praktyce wykładnia przepisów w tym względzie?
Na koniec załóżmy, ze wykładnia jest drakońska i co wtedy? Czy wystarczy wpisać przychód z takiej sprzedaży pod którąś z pozycji w PIT? A może w ogóle powinienem rejestrować działalność gospodarczą i wnosić dodatkowe opłaty?
W Internecie piszą, że jeśli sprzedawane rośliny pochodzą z ogrodu czy z hobbistycznego rozmnażania ich w domu, wówczas nie podlegają opodatkowaniu ALE Urząd Skarbowy może dyskrecjonalne uznać hodowanie roślin w celu ich odsprzedaży za działalność gospodarczą, bo jest wykonywana w sposób ciągły i w celach zarobkowych.
Powstaje pytanie jak nie narazić się US. Kiedy ktoś sprzedaje pojedynczą roślinę, raz w roku nie ma obaw. Natomiast sytuacja komplikuje się kiedy człowiek dzieli dajmy na to przerośnięty złotlin czy szalejącą mozgę na 20 kawałków i wystawia na aukcję albo gdy regularnie ma spore nadwyżki z powodu przyrostów roślin na ograniczonej przestrzeni i w efekcie szprzedaje ich wiele w długim okresie czasu. Czy znana jest Wam obowiązująca w praktyce wykładnia przepisów w tym względzie?
Na koniec załóżmy, ze wykładnia jest drakońska i co wtedy? Czy wystarczy wpisać przychód z takiej sprzedaży pod którąś z pozycji w PIT? A może w ogóle powinienem rejestrować działalność gospodarczą i wnosić dodatkowe opłaty?
-
bigs
- 100p

- Od: 17 sty 2011, o 20:57
Re: Sprzedaż roślin z ogrodu a prawo
Jest to działalność rolnicza. Nie ma potrzeby zakładania działalności gospodarczej i płacenia podatków.
Tutaj jest interpretacja podatkowa:
http://www.is.gdansk.pl/index.php?optio ... Itemid=146
USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (ostatnia zmiana: Dz.U. z 2011 r., Nr 234, poz. 1391)
Art. 2. [Wyłączenie stosowania przepisów ustawy]
1. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
1) przychodów z działalności rolniczej, z wyjątkiem przychodów z działów specjalnych produkcji rolnej;
2. Działalnością rolniczą, w rozumieniu ust. 1 pkt 1, jest działalność polegająca na wytwarzaniu produktów roślinnych lub zwierzęcych w stanie nieprzetworzonym (naturalnym) z własnych upraw albo hodowli lub chowu, w tym również produkcja materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcja warzywnicza gruntowa, szklarniowa i pod folią, produkcja roślin ozdobnych, grzybów uprawnych i sadownicza, hodowla i produkcja materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcja zwierzęca typu przemysłowo-fermowego oraz hodowla ryb, a także działalność, w której minimalne okresy przetrzymywania zakupionych zwierząt i roślin, w trakcie których następuje ich biologiczny wzrost, wynoszą co najmniej:
1) miesiąc ? w przypadku roślin,
Przy sprzedaży uważaj na rośliny licencjonowane oraz z załącznika nr 5 (Dziennik Ustaw rok 2008 nr 46 poz. 272) aby nie podpaść PIORIN/WIORIN i innym.
Tutaj jest interpretacja podatkowa:
http://www.is.gdansk.pl/index.php?optio ... Itemid=146
USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (ostatnia zmiana: Dz.U. z 2011 r., Nr 234, poz. 1391)
Art. 2. [Wyłączenie stosowania przepisów ustawy]
1. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
1) przychodów z działalności rolniczej, z wyjątkiem przychodów z działów specjalnych produkcji rolnej;
2. Działalnością rolniczą, w rozumieniu ust. 1 pkt 1, jest działalność polegająca na wytwarzaniu produktów roślinnych lub zwierzęcych w stanie nieprzetworzonym (naturalnym) z własnych upraw albo hodowli lub chowu, w tym również produkcja materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcja warzywnicza gruntowa, szklarniowa i pod folią, produkcja roślin ozdobnych, grzybów uprawnych i sadownicza, hodowla i produkcja materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcja zwierzęca typu przemysłowo-fermowego oraz hodowla ryb, a także działalność, w której minimalne okresy przetrzymywania zakupionych zwierząt i roślin, w trakcie których następuje ich biologiczny wzrost, wynoszą co najmniej:
1) miesiąc ? w przypadku roślin,
Przy sprzedaży uważaj na rośliny licencjonowane oraz z załącznika nr 5 (Dziennik Ustaw rok 2008 nr 46 poz. 272) aby nie podpaść PIORIN/WIORIN i innym.
Dzięki serdeczne za odpowiedź. Mam ciągle pewne wątpliwości. Co z podatkiem VAT itd? Jakoś nie mogę uwierzyć, ze można sobie produkować i sprzedawać w dowolnych ilościach i nie płacić od tego podatków
Opodatkowanie VAT regulują osobne przepisy i może mu podlegać również działalność rolnicza. Są pewne zwolnienia przedmiotowe i podmiotowe ale ja się na tym nie znam dlatego pytam na forum jak to jest w praktyce. Z liczby odpowiedzi wnoszę , że wszyscy handlują "na lewo" i w skrytości trzęsą portkami przed fiskusem. Na PW też nikt nie napisał
Generalnie chcę wiedzieć w jakim przypadku zaczyna się obowiązek odprowadzania podatków, rejestrowania działalności itp. żeby nie przekroczyć tej granicy nieświadomie a później mieć kłopoty.
Opodatkowanie VAT regulują osobne przepisy i może mu podlegać również działalność rolnicza. Są pewne zwolnienia przedmiotowe i podmiotowe ale ja się na tym nie znam dlatego pytam na forum jak to jest w praktyce. Z liczby odpowiedzi wnoszę , że wszyscy handlują "na lewo" i w skrytości trzęsą portkami przed fiskusem. Na PW też nikt nie napisał
Generalnie chcę wiedzieć w jakim przypadku zaczyna się obowiązek odprowadzania podatków, rejestrowania działalności itp. żeby nie przekroczyć tej granicy nieświadomie a później mieć kłopoty.
-
AgnieszkaG.
- 200p

- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Fogrod to uważasz, że w takim razie każdy rolnik handluje swoimi płodami na lewo? Ludzie zajmujący sie działalnością rolniczą płacą podatek gruntowy, czyli coś w rodzaju ryczałtu podatkowego. W sumie to jest teraz bardzo głośno w telewizji o tym, że i rolników chcą podciągnać pod podatek dochodowy, ale to ma wejść w 2014 i dopiero rząd myśli jak to ma wyglądać, czy na zasadzie rejestrowania działalności czy w jakis inny sposób a podatek gruntowy by zniknął.
Post zatytułowałeś - Sprzedaż roslin z ogrodu - masz ogród, płacisz za niego podatek. Inaczej opodatkowane są ogrzewane tunele foliowe i szklarnie, wtedy podatek gruntowy nie wystarcza. Jeśli chodzi o vat w rolnictwie, każdy rolnik jak zechce to może się zwatować, zalezy czy mu sie to oplaca i czy chce mu sie prowadzic rachunkowość.
Koniecznym podatkiem dochodowym objęte są tylko specjalne działy rolnictwa, czyli:
uprawy w szklarniach (powyżej 25 m2) i ogrzewanych tunelach foliowych (powyżej 50 m2),
uprawy grzybów i ich grzybni (powyżej 25 m2),
uprawy roślin in vitro,
fermowa hodowla i chów drobiu rzeźnego (powyżej 100 sztuk) i nieśnego (powyżej 80 sztuk),
wylęgarnie drobiu,
hodowla i chów zwierzątek futerkowych i laboratoryjnych,
hodowla dżdżownic,
hodowla entomofagów,
hodowla jedwabników,
prowadzenie pasiek (powyżej 80 rodzin)
hodowla innych zwierząt poza gospodarstwem rolnym.
Podobne tematu są juz gdzieś, w wątkach typu zakładam szkółkę czy jakoś tak.
Post zatytułowałeś - Sprzedaż roslin z ogrodu - masz ogród, płacisz za niego podatek. Inaczej opodatkowane są ogrzewane tunele foliowe i szklarnie, wtedy podatek gruntowy nie wystarcza. Jeśli chodzi o vat w rolnictwie, każdy rolnik jak zechce to może się zwatować, zalezy czy mu sie to oplaca i czy chce mu sie prowadzic rachunkowość.
Koniecznym podatkiem dochodowym objęte są tylko specjalne działy rolnictwa, czyli:
uprawy w szklarniach (powyżej 25 m2) i ogrzewanych tunelach foliowych (powyżej 50 m2),
uprawy grzybów i ich grzybni (powyżej 25 m2),
uprawy roślin in vitro,
fermowa hodowla i chów drobiu rzeźnego (powyżej 100 sztuk) i nieśnego (powyżej 80 sztuk),
wylęgarnie drobiu,
hodowla i chów zwierzątek futerkowych i laboratoryjnych,
hodowla dżdżownic,
hodowla entomofagów,
hodowla jedwabników,
prowadzenie pasiek (powyżej 80 rodzin)
hodowla innych zwierząt poza gospodarstwem rolnym.
Podobne tematu są juz gdzieś, w wątkach typu zakładam szkółkę czy jakoś tak.
AgnieszkaG Zależy mi na zabraniu głosu przez kogoś kto wie na pewno i potwierdza własnym przykładem. Czy Ty prowadzisz sprzedaż roślin?
-
AgnieszkaG.
- 200p

- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Tak, prowadzę sprzedaż roślin z własnego pola, płacę podatek gruntowy, nie płacę podatków dochodowych ani vat. Jestem rolnikiem i mamy swój numer w ARiMR. Jednakże każda sytuacja jest inna i gdybym miała jakieś szklarnie ogrzewane albo uprawiała pieczarki musiałabym płacić podatek dochodowy.
Ty nie szukaj kogoś na forum kto wie na pewno, albo potwierdza własnym przykładem - bo przykład też może być negatywny, tylko po prostu idź porozmawiać z paniami w US. Ja tak zrobiłam. Możesz napisać pytanie na piśmie, zapłacić coś około 50zł za znaczek skarbowy i otrzymasz odpowiedź na pismie. Co prawda, gdy poszłam do informacji w US, panie nie bardzo sie orientowały w przepisach dotyczących rolników, ale wezwały naczelnika i dostałam wyczerpujące odpowiedź. Każdy przypadek jest inny i musi być rozpatrywany indywidualnie, bo skąd my mamy wiedzieć o jakiś szczegółach twojej "działalności", a pracownik US bedzie wiedział o co pytać.
Ty nie szukaj kogoś na forum kto wie na pewno, albo potwierdza własnym przykładem - bo przykład też może być negatywny, tylko po prostu idź porozmawiać z paniami w US. Ja tak zrobiłam. Możesz napisać pytanie na piśmie, zapłacić coś około 50zł za znaczek skarbowy i otrzymasz odpowiedź na pismie. Co prawda, gdy poszłam do informacji w US, panie nie bardzo sie orientowały w przepisach dotyczących rolników, ale wezwały naczelnika i dostałam wyczerpujące odpowiedź. Każdy przypadek jest inny i musi być rozpatrywany indywidualnie, bo skąd my mamy wiedzieć o jakiś szczegółach twojej "działalności", a pracownik US bedzie wiedział o co pytać.
AgnieszkaG Szczegóły są takie, ze nie mam pola podchodzącego pod KRUS i nie mam zamiaru prowadzić działalności, tylko po prostu coś sprzedać z ogrodu od czasu do czasu. Dlatego nie opłaca mi się inwestować w ten znaczek skarbowy a odpowiedzi US i tak bywają udzielane "z zapasem".