Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
megan1203
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2011, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.

Post »

Posadziłam cebulkę wiosną, w tej chwili mam ogromny ( nie kwitnący ) szczypior,który przez cały czas podjadam:) I teraz zastanawiam się czy przez moje podjadanie szczypioru (ogromne ilości) moja cebulka pójdzie w bulwę czy nie. Czy rwąc szczypior wyrządziłam jej krzywdę? Dziękuję za odp
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj MEGAN, podjadanie szczypiorku z rosnących cebul, nie jest najlepszym rozwiązaniem jeżeli te cebule masz zamiar zimą przechowywać w piwnicy.

Po usunięciu ( zerwaniu) szczypioru poprzez pozostawiony otwór po urwanej cebuli do szyjki cebuli łatwo przedostaje się woda, i w konsekwencji, taka cebula jest zimą podatna na gnicie od szyjki .

My praktykujemy takie rozwiązanie że cebulkę dymkę sadzimy trochę gęściej ( tak co 10 cm), i w trakcie wzrostu , po prostu wyrywamy ( co drugą) całą cebulę, z korzeniami i całą spożywamy.
megan1203
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2011, o 20:16

Post »

tadeusz48 pisze:Witaj MEGAN, podjadanie szczypiorku z rosnących cebul, nie jest najlepszym rozwiązaniem jeżeli te cebule masz zamiar zimą przechowywać w piwnicy.

Po usunięciu ( zerwaniu) szczypioru poprzez pozostawiony otwór po urwanej cebuli do szyjki cebuli łatwo przedostaje się woda, i w konsekwencji, taka cebula jest zimą podatna na gnicie od szyjki .

My praktykujemy takie rozwiązanie że cebulkę dymkę sadzimy trochę gęściej ( tak co 10 cm), i w trakcie wzrostu , po prostu wyrywamy ( co drugą) całą cebulę, z korzeniami i całą spożywamy.
Tak myślałam, że źle robię,ale nie mogłam się oprzeć taki był pyszny:) Całe szczęście, że całego nie wyrwałam;) Ogromnie dziękuję za odpowiedź i pomoc:)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Czy ktoś próbował uprawiać cebulę na dymkę?
Zostanie ni pewnie trochę nasion, bo zrobię rozsadę i chciałabym spróbować. Niby trzeba gęsto posiać i nie dbać specjalnie.. tak?
Czy z każdą cebulą się uda?
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tego co czytałem to nie każda cebula nadaję się na produkcję dymki. A czy prawda jest, że z najmniejszej dymki będzie największa cebula?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

PanOgrodnik pisze:A czy prawda jest, że z najmniejszej dymki będzie największa cebula?
Mała dymka daje tylko szanse, że cebula nie wystrzeli w kwiat. Plon zależy od rodzaju gleby, przygotowania gleby,nawożenia , odchwaszczania, ochrony przed szkodnikami i chorobami. Cebula jest ponad to bardzo wrażliwa na nicienie. Jeśli nie ograniczysz populacji nicieni w swojej glebie to żadne zabiegi nie pomogą w uzyskaniu przyzwoitego plonu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Kontakt:

Post »

Zamówiłam w tym roku dymkę cebuli Hytech potraktowaną wysoką temperaturą ( nie wiem jak wysoką) aby nie wybijała w pędy kwiatostanowe. Jest to stosowana w Anglii metoda zapobiegająca kwitnieniu cebuli. :idea:
PanOgrodnik
100p
100p

Post »

Czy już sadzicie cebule dymke?
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Mam pytanie która dymka lepsza "Sochaczewska" czy "Wolska" obie mają łagodny smak ale może ktoś poradzi którą kupić. :?:
Do siania mam zamiar kupić "EXHIBITION"
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ja bym proponowała ci kupić po połowie z tych odmian,a na pewno nie pożałujesz i zobaczysz,która bardziej ci odpowiada i lepiej rośnie na twojej ziemi.
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

witam . mi bardziej odpowiada sochaczewska ale to zależy od warunków, ziemi i oczywiście kwestia smaku;) idż za radą ARABELLI i posiej po połowie:)
pozdrawiam
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
PanOgrodnik
100p
100p

Post »

Czy już można wysadzać do gruntu cebulę dymke ?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Jak najbardziej. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

PanOgrodnik pisze:Czy już można wysadzać do gruntu cebulę dymke ?
Można. Sam uczyniłem to wczoraj.
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

nasza też już w ziemi:) ale niektórzy robili to już tydzień wcześniej na przykład. Jak najbardziej można:)
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”