Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagódko ;:167 biegnę Cię pocieszyć że mój trawnik wygląda o niebo gorzej niż Twój :;230 w ogrodzie dużo cienistych zakątków a co za tym idzie sporo mchu , ze stokrotkami walczyłam do roku ubiegłego , spasowałam polubiłam i teraz nie wyobrażam sobie trawnika bez nich :lol: a mlecze ja ich nie cierpię , w ubiegłym roku tak się wkurzyłam że podkaszarką ryłam z ziemi :;230 one są po prostu wredne , zaraz po skoszeniu trawy nie wiadomo skąd powstaje cała armia badyli i co mam robić tak jak Pani w ogrodniczym proponowała " rondapem pędzelkiem każdą roślinkę " :?
No to kochana czeka Cię spory wydatek ;:224
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj Jagódko :)
Przyszłam sprawdzić co u Ciebie :) Pięknie bzowo się zrobiło .... i zapachniało wiosną.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tez tak liczę ,że heliotropy będą w takiej właśnie cenie . No cóż kupię jak mi żadne nasionko nie wzeszło i spróbuję tak jak jedna Forumka pisała ,żeby je przezimować, a potem porobić sadzonki tak jak z pelargonii
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Gosiu ...nie wiem , czy kupię nasiona u nas , bo przecież nie pojadę 20 km do miasta .

Gosiu/ Megi1402 ...niczym nie traktuję mchu ...kupiłam wprawdzie środek , ale nie użyłam go . W ubiegłym roku , na wiosnę sypałam dolomitem . Jednak pod magnolią , która daje cień jest wilgotno i pełno mchu ...z tym nie da się wygrać ... A trawnika nie mam zamiaru przekopywać , prędzej zrobię rabatę pod magnolią . Roundap jest niebezpieczny ...zwłaszcza kobiety nie powinny mieć z nim kontaktu .

Elżuniu...jak człowiek się przyzwyczai , to i w piekle jest dobrze ..ponoć .. :;230 . Przestałam się przejmować trawnikiem , bo ogród jest dla mnie , a nie na pokaz . Tym nie mniej wkurza mnie , że wokół mnie jest pełno pól , a z nich nasiona z wiatrem lecą ; oset , mlecze etc...nawet ostróżki ... ;:224

Bernadko ...a witam , witam :wit . No , zapachniało , tyle , że jeszcze nam przyjdzie poczekać w realu ...na bzowy zawrót glowy .

Jadziu...widziałam , czytałam ...u Siberii o przechowywaniu heliotropu . Ja próbowałam kilka lat temu , ale bez powodzenia ...chyba miał jednak za chłodno w mej przechowalni . Niestety , chyba trzeba będzie kombinować ...siać ...kupić ... ;:224
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OO szczęściara trawnikowa .. Ja mam c pół w kopcach ale i tak jestem szczęśliwa - bo nie mam tych paskudnych nornicowych korytarzy i dziur . Pierwszy raz. Nie wiem , czy je pamiętasz z poprzednich lat .. ale trochę łez przez to tałatajstwo wylałam :(

A teraz jest ilość minimalna :) ;:138 ;:138 ;:138
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Jagódko wolała bym wyrywać ostróżki niż mlecze a w ogóle z pól nasionka ostróżki :shock: ja na nikogo narzekać nie mogę bo jak się wysiewają to z mojego i na moje ;:224 z mniszka to ja tylko syropek lubię i nic tego nie zmieni
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Jagódko, roundap nie wchodzi u mnie w grę, nie zamierzam ani kupować, ani używać. Myślałam, żeby w jesieni posypać trawnik wapnem. Mech mi zaczyna rosnąć na kawałku trawnika w pobliżu iglaków sąsiada, które sypią igły i szyszki przez mur, mam tam również rabatę rh, więc nic dziwnego że gleba się zakwasza.
Chciałabym, żeby mi się ostróżki wysiewały, jak tobie. Zebrałam 4 nasionka ze swojej i posiałam, ale nie robię sobie dużych nadziei, że wyrosną.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadko , ...nie mam ślimorów - ani tych z domkami na grzbiecie , ( w skorupie ) ani też pomrowów . Nie zżerają mi nornice , ani karczowniki żadnych roslin , a kretowisko są i owszem , ale za stodołą , na ziemi nieuprawianej .

Elżuniu...ostróżki są inne , niż te , które znamy z ogrodów i ofert sklepowych . Nawet sąsiadka zrobiła wielkie :shock: , gdy je zobaczyła u mnie , oczywiście nie omieszkała zapytać , czy może sobie wykopać , bo się jej bardzo podobają .

Gosiu...tam , gdzie jest ustawiczny cień i w zasadzie gleba wilgotna , tam mech będzie się panoszył na potęgę . Trzeba by przeprowadzić wertykulację , wapnować , piaskować , etc...Chemii absolutnie nie chcę używać ...bo wszędzie jej pełno w naszym życiu .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko,kupiłam wczoraj nasionka rezedy wonnej,spodobały mi sie kwaity na opskowaniu.Czy miałas ją kiedyś,czy bedzie sie rozsiewać,czy typowo jednoroczna.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu , owszem , miałam zasianą wprost , w glebę , ale nie powiem , by mi się spodobała . Na opakowaniu tylko ładnie wygląda , w zbliżeniu - na rabacie nie specjalnie . Prawdę mówiąc nawet wąchałam i ...nic nie czułam ...a węch mam super . Jest roczna , mnie nie wysiała się , a nawet nie zabiegałam o to .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opakowania często przekłamują,a potem w realu jest rozczarowanie.Juz trudno,kupiłam to posieje.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodka pisze:Bernadko , ...nie mam ślimorów - ani tych z domkami na grzbiecie , ( w skorupie ) ani też pomrowów . Nie zżerają mi nornice , ani karczowniki żadnych roslin , a kretowisko są i owszem , ale za stodołą , na ziemi nieuprawianej .
No to masz ogrodowy raj :) Ciesz się z tego .... I życzę Ci niech tak pozostanie .. bo ja mam tego tałatajstwa na potęgę. ślimaki w zeszłym roku były prawdziwą plagą :( Może je wymroziło :) :) :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Iguś, a jak tam Twoje uprawy parapetowe?Może jakieś zdjątko, żeby oczy nasycić ;:109
Mam pytanie: wysiałam minę po dwa nasionka do doniczki, czy ty też wysiewasz po dwa nasionka do pojemnika, a potem zostawiasz najładniejszą siewkę? :roll:
:roll:
P.S Dotarł do Ciebie wczoraj e-mail?
Miiriam pisze: ślimaki w zeszłym roku były prawdziwą plagą :( Może je wymroziło :) :) :)
Oby Bernadko słowa Twe były prorocze :uszy
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jako ,że dzisiaj niedziela , serdecznie zapraszam Miłych Gości ...nie tylko wirtualnie ...na ciasto serowo- piankowe ...super orzeźwiające .
A przy tym łatwe do upieczenia , nie tylko dla zaawansowanych .
Smacznego ... ;:196

Obrazek

Bernadko , ...oby wymarzły ...bo nie sądzę ...by pomrowy przetrwały minusowe temp. w takiej liczebności .

Ewuniu...no to lecimy ... ;:224 .

Pierwiosnki ...jedne już się zabrały do wzrostu , a inne się gramolą z nasionek , które pękają i ukazują zielone środki .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pomidorki ..i reszta .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Urdzik karpacki Soldanella carpatica .

Obrazek Obrazek

Powojnik rosnący w doniczce ...Kiri Te Kanawa wypuszcza młode przyrosty , ale niestety będą ścięte , bo wypuszcza na wysokości metra .

Obrazek

Podobnie i róża pienna , która rośnie w donicy ma młode gałązki .

Obrazek

Ipomea tak wygląda na dzień dzisiejszy , porobione mam sadzonki , a ile przetrwa ...?

Obrazek

Mina Qumaclit lobata .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie widzę zadnych obrazkówtylko czerwone krzyżyki,a przepis na ciasto chętnie przyjmę jak łatwe w upieczeniu.M ma teraz imieniny to by się przydał.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”