Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla
- edi13
- 1000p

- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla
Ale Ty kusisz tymi mieczykam
ładnie to tak ?? Już się pogubiłam
ile masz odmian 210
kolekcja okazała
- roots23
- 500p

- Od: 23 sie 2010, o 16:01
nie mogę się napatrzeć na te mieczyki, może kiedyś, jak będę mieć swój własny, prywatny ogród, to je będę mieć? Kto wie...
pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
edi13 ojjj noo taki urok tego forum że każdy każdego czymś kusi
tak tak 210 :P , jeszcze sie nie gubisz
roots23 patrz do woli i sie zapatrz na nie by i u Ciebie w ogrodzie jednak kiedyś zagościły
W zeszłym tygodniu zrobiłam ptaszkom "kiełbaskę" ze smalcem, jakimś musli z ziarnami różnego rodzaju no i powiesiłam na jabłonce. W zeszłym tygodniu nie mogłam się dopatrzeć żadnego gościa, martwiłam się czy w ogóle ptaszki sobie wypatrzą tą wałówkę, ale dziś jak przyjechałam do Lubego i pierwszy raz wyjrzałam za okno to ku mojemu zdziwieniu i wielkiej ucieszę ujrzałam sikoreczkę dziubdziającą jedzonko:

Zdjęcia troszku nie wyraźnie ale nie dałam rady wziąść już większego zoomu, a jak otworzyłam okno by się wychylić i zrobić lepsze zdjęcie to uciekła
ale widzę że dość dużo jedzonka ubyło, więc wychodzi na to że odwiedzają to miejsce
Nooo a prócz tego, to zrobiłam obchód po ogrodzie i.... się załamałam w pewnym momęcie, bo pare tysięcy krokusów które posadziłam pod oknem poprzemarzała mi
jak wykopałam pare cebulek to były miękawe, liście są żółte (bo wzeszły one już w listopadzie). Tak wyglądają:

Ale, są i dobre wiadomości... jak już poszłam do ogrodu gdzie też były sadzone krokusy to tam wyglądają świetnie... :

I ku mojemu zdziwieniu startują już tulipanki
bardzooo wcześnie w tym roku, w zeszłym sezonie pierwsze noski widziałam jakoś w połowie marca

tak tak 210 :P , jeszcze sie nie gubisz
roots23 patrz do woli i sie zapatrz na nie by i u Ciebie w ogrodzie jednak kiedyś zagościły
W zeszłym tygodniu zrobiłam ptaszkom "kiełbaskę" ze smalcem, jakimś musli z ziarnami różnego rodzaju no i powiesiłam na jabłonce. W zeszłym tygodniu nie mogłam się dopatrzeć żadnego gościa, martwiłam się czy w ogóle ptaszki sobie wypatrzą tą wałówkę, ale dziś jak przyjechałam do Lubego i pierwszy raz wyjrzałam za okno to ku mojemu zdziwieniu i wielkiej ucieszę ujrzałam sikoreczkę dziubdziającą jedzonko:

Zdjęcia troszku nie wyraźnie ale nie dałam rady wziąść już większego zoomu, a jak otworzyłam okno by się wychylić i zrobić lepsze zdjęcie to uciekła
Nooo a prócz tego, to zrobiłam obchód po ogrodzie i.... się załamałam w pewnym momęcie, bo pare tysięcy krokusów które posadziłam pod oknem poprzemarzała mi

Ale, są i dobre wiadomości... jak już poszłam do ogrodu gdzie też były sadzone krokusy to tam wyglądają świetnie... :

I ku mojemu zdziwieniu startują już tulipanki

- slila1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elizo aż miło patrzeć jak wszystko u Ciebie budzi się do życia, a u mnie jeszcze zima.
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Elizko , przykro , gdy tyle cebulek niszczeje
Nie miałem jeszcze przypadku , by krokusy zmarzły. Ubiegłej zimy wypuściły pączków styczniu i póżniej tylko jeden zakwitł. Czy Twoje nie rosną od strony południowej domu
Tam zawsze jest cieplej i dlatego mogły zacząć wegetację.
Może także zbyt płytko posadzone , to też mogło spowodować wzrost i przemarznięcie. 
-
ibizaa
- 1000p

- Kontakt:
slila1 miło miło, jak by jeszcze tak wszystko budziło się do tego życia bez zadnego szwanku to by już w ogóle była rewelacja, noo ale coz....
Tadku wiesz... one chyba faktycznie były płytko posadzone, ale mam nadzieje że jakieś się jeszcze uchowały w tamtym miejscu. A tak od południowej strony są posadzone... ehhh przekonam się w najbliższym czasie ile wkońcu ich zakwitnie, ale zła jestem bo w tamtym miejscu tego widoku tylu kwitnących krokusów nie mogłam się doczekać nawet nie tylko ja a mój Luby bo to jego pomysł był....
Tadku wiesz... one chyba faktycznie były płytko posadzone, ale mam nadzieje że jakieś się jeszcze uchowały w tamtym miejscu. A tak od południowej strony są posadzone... ehhh przekonam się w najbliższym czasie ile wkońcu ich zakwitnie, ale zła jestem bo w tamtym miejscu tego widoku tylu kwitnących krokusów nie mogłam się doczekać nawet nie tylko ja a mój Luby bo to jego pomysł był....
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hmmm.... Elizo, zrobiłem dzisiaj oglądanie u siebie, bo część śniegu odpłynęła i zauważyłem kilka cebulek krokusów leżących na wierzchu - czy je mróż z ziemi wycisnął, czy zawiązały się z nasionek (bo małe były) w każdym razie miały zielony "szczypiorek" i nie wyglądały na przemarznięte.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
ibizaa
- 1000p

- Kontakt:
mógł je mróz wypchać na wierzch jak były płyciej posadzone, u mnie też troche cebulek było na wierzchu i na pewno nie wytworzyły się z nasion ponieważ były tam pierwszy raz sadzone.
Ale dobrze że są zdrowe... moje niestety poległy
Ale dobrze że są zdrowe... moje niestety poległy
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krokusy mogły też zgnić od nadmiaru wody
Nie hoduję mieczyków
Lubię na nie patrzeć, ale przechowywanie mnie osłabia
Twoje są piękne.
Nie hoduję mieczyków
-
andrzejek

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Elizo
,ale będzie kwitnących krokusów i tulipanów .Szkoda tych ,które zgniły ,ale to może rzeczywiście nadmiar wody ,a nie mróz ,bo u mnie znalazłem 3 cebulki leżące na wieszku i miał zielone szczypiorki
-
ibizaa
- 1000p

- Kontakt:
Ewo, a w sumie też te krokusy były posadzone pomiędzy dwoma rynnami, więc faktycznie też mogły mieć za mokro
Ale zobacz jaką radość by Ci sprawiało dodatkowo jak byś patrzyła na nie u siebie w ogródku a nie na czyjeś
Andrzejku nie wiem już jaki faktycznie był powód że wyglądają jak wyglądają :x w każdym razie już doczekać się nie mogę kiedy chociaż te pozostałe zakwitną
Wczoraj udało mi się zrobić już ładniejsze zdjęcie sikoreczce która się u mnie stołowała
najwięcej widziałam jak było ich 3, ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo jak poruszyłam firanką by zdjęcie zrobić to 2 odleciały i została tylko jedna

i kolejny pokaz mieczyków:

Ale zobacz jaką radość by Ci sprawiało dodatkowo jak byś patrzyła na nie u siebie w ogródku a nie na czyjeś
Andrzejku nie wiem już jaki faktycznie był powód że wyglądają jak wyglądają :x w każdym razie już doczekać się nie mogę kiedy chociaż te pozostałe zakwitną
Wczoraj udało mi się zrobić już ładniejsze zdjęcie sikoreczce która się u mnie stołowała

i kolejny pokaz mieczyków:

-
ibizaa
- 1000p

- Kontakt:
kolejne nasionka
w czwartek czy piątek zaczynam wielkie sianie... warzywka no i kwiatki (większość to ja chyba astrów mam
) kupiłam też 20 wielodoniczek po 114 oczek i Pani w ogrodniczym pytała się czy mam zamiar handlować przy takiej ilości tych wielodoniczek i ośmiała się że oni będą ode mnie kupować sadzonki

-
tade k

No tak 114 x 20 można w tym na sprzedaż hodować , to już ilości hurtowe. Zabraknie Ci miejsca w ogrodzie na wszystkie. 3 paczki astrów , ze dwie setki będzie , albo i więcej. Po zlocie podjadę do Ciebie po sadzonki

-
ibizaa
- 1000p

- Kontakt:
Tadku, nie mam zamiaru wszystkich tych 3 paczuszek wysiewać (tych fioletowo-białych) kupiłam 3 bo bardzo mi się one podobają i będą jeszcze na przyszły rok w razie czego gdybym więcej ich nie znalazła
ale prócz tych na zdjęciu astrów, to mam jeszcze chyba 9 innych kolorków i odmian
Ależ przyjeżdżaj
, tylko będziesz musiał sobie je już wykopać z gruntu :P bo z początkiem maja pewnie już je wkopie jak w zeszłym roku 
Ależ przyjeżdżaj
-
tade k

No tak , wykopiesz sobie ....
Tęcza ma 7 kolorów , a Ty jeszcze więcej . Będzie kolorowo , że hej

Tęcza ma 7 kolorów , a Ty jeszcze więcej . Będzie kolorowo , że hej