Comciowe zmiany ogrodowe
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Comciowe zmiany ogrodowe
MARIOLKA
za heliotropy i całą resztę maluszków
. Moje wysiane w styczniu w ogóle nie wzeszły ,wiec w przyszłym roku już nie będę sie trudzić
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znaczy się Mariolu, że z wczesnym sianiem pomidorków nie ma co przesadzać. Mi udało się wziąć na wstrzymanie i tylko ciut posiałam. Tak aby nazywało się, że rozpoczęłam sezon. Wielkie sianie zostawiłam na marzec. To już niebawem
Pelargoni to będziesz miała w tym roku, że ho, hoooooo
Pelargoni to będziesz miała w tym roku, że ho, hoooooo
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Tobie w tym roku wzeszły heliotropy... bo moje nie wzeszły!
Nooo... to długo jeszcze będziesz miała tłok na parapetach
Nooo... to długo jeszcze będziesz miała tłok na parapetach
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Małgosiu - wschodzić to może i wschodzą ale czy po drodze nie ukatrupię.
Zytko - oczywiście, jutro zajrzę na chwilkę na działkę, ale wydaje mi się, że przeżyła.
Jadziu - to maiło być moje ostatnie podejście do heliotropów, bo do tej pory były same porażki...
Olu - ja specjalnie wysiałam wcześnie, chciałam zastosować metodę sadzonkowania Loginala.
Wybiegnięte pomidorki uszczykuje się i robi sadzonki, potem z wilków kolejne a w maju ma się już sporo posadzonkowanych pomidorków. Tylko moje coś nie za bardzo wybiegają i nie mam co uszczykiwać i wsadzać do doniczek.
Gosiu - już się pomału tłoczno robi, ale jakieś parapety się jeszcze znajdą. :P
Zytko - oczywiście, jutro zajrzę na chwilkę na działkę, ale wydaje mi się, że przeżyła.
Jadziu - to maiło być moje ostatnie podejście do heliotropów, bo do tej pory były same porażki...
Olu - ja specjalnie wysiałam wcześnie, chciałam zastosować metodę sadzonkowania Loginala.
Wybiegnięte pomidorki uszczykuje się i robi sadzonki, potem z wilków kolejne a w maju ma się już sporo posadzonkowanych pomidorków. Tylko moje coś nie za bardzo wybiegają i nie mam co uszczykiwać i wsadzać do doniczek.
Gosiu - już się pomału tłoczno robi, ale jakieś parapety się jeszcze znajdą. :P
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ja śledzę Twój wątek na bieżąco choć nie zawsze się odzywam. Wiem dlaczego te pomidorki wcześniej posiałaś, ale one nie rosną tak jak powinny, czyli nie wybiegają aby z nich zrobić sadzonki wierzchołkowe. Wygląda na to, że do maja będą w sam raz do gruntu bez eksperymentów 
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Witaj Mariolko
U mnie na parapetach też ciasnota-szkoda,że nie mam szklarni...Jak sytuacja u Ciebie w ogródku? masz jeszcze śnieg?
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie na parapetach też ciasnota, a nie szalałam z sianiem w tym roku
Mariolu,patrzę na te Twoje dorodne
siewki pelargonii i natychmiast uznałam Cię za specjalistkę od wysiewów domowych.
U mnie zawsze te siewki były takie mizerne i rachityczne, dopiero po posadzeniu do gruntu nabierały mocy...Zawsze wiosną jak patrzyłam na siewki różnych roślin sprzedawane w takich skrzynkach na targu, to różnica między tymi moimi parapetowymi a tymi szklarniowymi mnie no...denerwowała nieco
Kiedyś nawet zainspirowana tymi widokami z targu postanowiłam swoje biedactwa nieco zasilić...No i nieco
z tą dawką przesadziłam...i spaliłam siewki....ale takie pomysły wciąż chodzą mi po głowie,jako że znów sieję i znów jakość moich siewek mi się nie podoba... Czy te Twoje pelargonie lekko czymś wspomagasz czy one bazują na tym tylko, co mają w ziemi?
- Comcia

Marta, u mnie na parapetach jest chłodno.
W domu jest małe dziecko, więc ogrzewanie hula na całego, a ja muszę mieć cały cza otwarte okno.
Ot i cała filozofia - chłodno.
No, i ponieważ dopiero luty, to na parapecie stoi też zwykła lampka biurowa i doświetla rozsady.
Czy to coś daje ?
Nie mam pojęcia.
W domu jest małe dziecko, więc ogrzewanie hula na całego, a ja muszę mieć cały cza otwarte okno.
Ot i cała filozofia - chłodno.
No, i ponieważ dopiero luty, to na parapecie stoi też zwykła lampka biurowa i doświetla rozsady.
Czy to coś daje ?
Nie mam pojęcia.
A ja mam w takim razie! Czyli chłodno to dobrze?
Ajajaj, chora jestem i okna mam otwierać?
Muślę jednak powiedzieć, że Twoje "chłodno" i moje "chłodno" trochę się różni! 
- Comcia

Moje chłodno to jakieś 14 stopni na oknie.
W pokoju cieplej bo kaloryfery grzeją.
W pokoju cieplej bo kaloryfery grzeją.
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jak otwieram okno to skręcam kaloryfery.
Są dni , że potem ich nie odkręcam i mam nadal ciepło ( środkowe mieszkanie ).
Są dni , że potem ich nie odkręcam i mam nadal ciepło ( środkowe mieszkanie ).
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Mariola te Twoje pomidorki to myślę sobie ,żebym przesadziła do pojedynczych doniczek ,a po 7 dniach podlała biohumusem .
Za trzy tygodnie miałabyś co uszczykiwać.
Za trzy tygodnie miałabyś co uszczykiwać.
-
hutkow

- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witaj Mariolu!
Widzę,że w tym roku wcześnie zaczynasz,nawet pomidory masz duże.Ja będę je siał jutro.Parę lat wstecz siałem pomidory w połowie lutego i po przesadzeniu do doniczek,gdy miały wysokość około 40 cm.obcinałem zostawiając po dwa liście te obcięte ukorzeniałem,zaś te co zostały wypuszczały odrosty,zostawiałem dwa najładniejsze i wsadzałem do folii razem z tymi ukorzenionymi.Jest to najlepszy sposób domowej uprawy pomidorów bo pierwsze grono jest tuż nad gruntem.W tym roku również tak zrobię.
Pozdrowienia Edward
Widzę,że w tym roku wcześnie zaczynasz,nawet pomidory masz duże.Ja będę je siał jutro.Parę lat wstecz siałem pomidory w połowie lutego i po przesadzeniu do doniczek,gdy miały wysokość około 40 cm.obcinałem zostawiając po dwa liście te obcięte ukorzeniałem,zaś te co zostały wypuszczały odrosty,zostawiałem dwa najładniejsze i wsadzałem do folii razem z tymi ukorzenionymi.Jest to najlepszy sposób domowej uprawy pomidorów bo pierwsze grono jest tuż nad gruntem.W tym roku również tak zrobię.
Pozdrowienia Edward
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Mnie w ogóle nie podoba się ta metoda...nie wiem,mam jakieś uprzedzenia do niej