Tunel jaki kupić
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunel
marion215 - czy przeczytałaś cały ten wątek tunelowy?
i jeszcze:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=30430
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... l*#p839506
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *&start=14
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *#p2177718
Tam na pewno gdzies były podawane szczegóły, wymiary...
POWODZENIA!
chudziak - konstrukacja samych drzwi-drewnianna? Ciekawe, że u Ciebie są dwa skrzydła drzwi. Lepsze niż jedno?
i jeszcze:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=30430
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... l*#p839506
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *&start=14
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *#p2177718
Tam na pewno gdzies były podawane szczegóły, wymiary...
POWODZENIA!

chudziak - konstrukacja samych drzwi-drewnianna? Ciekawe, że u Ciebie są dwa skrzydła drzwi. Lepsze niż jedno?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajnie jest mieć pojemną skrzynkę pocztową i móc gromadzić w niej stare maile
w ten sposób znalazłam ubiegłoroczne potwierdzenie zakupu folii na mój NS-64. Kupiłam 20 m folii o szer. 6,0 m i zostały mi całkiem spore kawałki. Pierwszy raz kładłam folię, wolałam kupić trochę więcej, niż później rozpaczać, że gdzieś krzywo przycięłam i brakuje mi paru centymetrów.
Kombinowałam w ten sposób:
Namiot ma 5,0m długości, więc folia o szer. 6,0m daje nam po obu stronach 0,5m zakładki, z których można zrobić tunelik na sznurek i jeszcze trochę zapasu zostanie
Przód i tył namiotu to półokręgi... no powiedzmy, że w uproszczeniu są półokręgami :P
Wysokość namiotu wynosi chyba 2,5m, czyli promień r=2,5
obliczamy długość półokręgu: 3,14x2,5=7,85m
Folię trzeba wkopać po obu stronach na jakieś 0,5m, czyli dodajemy: 7,85+0,5+0,5=8,85m
=> Na "zadaszenie"
NS-64 potrzebna będzie płachta folii o wymiarach 6,0m x 8,85m
Uff, no to teraz jeszcze ściany przednia i tylna oraz drzwi.
Raz jeszcze: wysokość namiotu to 2,5m; trochę folii trzeba wkopać w ziemię (później odkryłam, że chyba obeszłoby się bez tego), ciut założyć u góry, więc liczmy jakieś 3,0m
Folia ma szer. 6,0 m => akurat wypadnie ciachnąć ją na pół
Szerokość namiotu to chyba 4,7m; folię trzeba będzie po obu stronach założyć i zgrzać
jako nowicjuszka wolałam dać sobie większy zapasik, więc wymyśliłam, że na szerokość potrzeba mi 5,5m (niepotrzebnie tak dużo, wystarczyłoby na objęcie rurki plus szerokość żelazka, ale przynajmniej nie poparzyłam palców
).
Stąd płachta o wymiarach 3,0m x 5,5m na "zafoliowanie" przodu i druga taka na tył.
Na ten moment wyszło, że potrzeba 14,35m folii o szer. 6,0m - bez drzwi, ale to już indywidualna sprawa, jakie kto sobie drzwi sprawi. Na upartego może i dałoby się je pokleić ze ścinków?
Kiedy kupowałam folię, nie miałam jeszcze drzwi, a nawet sam namiot był w częściach i leżał w garażu moich działkowych sąsiadów. Planowałam, że drzwi chcę mieć możliwie największe i po obu stronach tunelu. Na drzwiach też postanowiłam uczyć się zgrzewania folii, więc wolałam mieć jej większy zapas. Nie wiedziałam, ile prób spalę :P więc zaszalałam i zaokrągliłam zamówienie do 20m
Zgrzewanie poszło mi całkiem sprawnie i zostałam z mnóstwem niewykorzystanych kawałków folii, ale cóż - nauka kosztuje
w kwietniu ubiegłego roku 1,66 zł za m2 folii UV4.

Kombinowałam w ten sposób:
Namiot ma 5,0m długości, więc folia o szer. 6,0m daje nam po obu stronach 0,5m zakładki, z których można zrobić tunelik na sznurek i jeszcze trochę zapasu zostanie

Przód i tył namiotu to półokręgi... no powiedzmy, że w uproszczeniu są półokręgami :P
Wysokość namiotu wynosi chyba 2,5m, czyli promień r=2,5
obliczamy długość półokręgu: 3,14x2,5=7,85m
Folię trzeba wkopać po obu stronach na jakieś 0,5m, czyli dodajemy: 7,85+0,5+0,5=8,85m
=> Na "zadaszenie"

Uff, no to teraz jeszcze ściany przednia i tylna oraz drzwi.
Raz jeszcze: wysokość namiotu to 2,5m; trochę folii trzeba wkopać w ziemię (później odkryłam, że chyba obeszłoby się bez tego), ciut założyć u góry, więc liczmy jakieś 3,0m
Folia ma szer. 6,0 m => akurat wypadnie ciachnąć ją na pół

Szerokość namiotu to chyba 4,7m; folię trzeba będzie po obu stronach założyć i zgrzać

Stąd płachta o wymiarach 3,0m x 5,5m na "zafoliowanie" przodu i druga taka na tył.
Na ten moment wyszło, że potrzeba 14,35m folii o szer. 6,0m - bez drzwi, ale to już indywidualna sprawa, jakie kto sobie drzwi sprawi. Na upartego może i dałoby się je pokleić ze ścinków?
Kiedy kupowałam folię, nie miałam jeszcze drzwi, a nawet sam namiot był w częściach i leżał w garażu moich działkowych sąsiadów. Planowałam, że drzwi chcę mieć możliwie największe i po obu stronach tunelu. Na drzwiach też postanowiłam uczyć się zgrzewania folii, więc wolałam mieć jej większy zapas. Nie wiedziałam, ile prób spalę :P więc zaszalałam i zaokrągliłam zamówienie do 20m

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Od przodu mam drzwi podwójne a od tyłu pojedyńczeBRZOSKWINKA pisze:chudziak - konstrukacja samych drzwi-drewnianna? Ciekawe, że u Ciebie są dwa skrzydła drzwi. Lepsze niż jedno?

- BRZOSKWINKA
Jak byś mogła pokazac fotki drzwi - od środka i z zewnątrz. 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BRZOSKWINKA
Hmmm.... to po co drzwi robić? Może dwie połówki folii rozchylić? Albo jak u mirzana zrolowane do góry?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Brzoskwinko, czy Ty ten stelaż kupiłaś kompletny, czyli z elementami poziomymi?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BRZOSKWINKA
W praktyce okaże się... ale wg aukcji kompletny, z boczkami.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój tunel zrobili mi moje chłopaki tzn Syn i Mąż. Jest z drewna, ale główna konstrukcja to wkopane słupki betonowe. Na nich trzyma się całość. Jest dość wysoki, tak że w żadnym miejscu nie muszę się schylać. Dodatkowo na końcu mam postawione dwie pólki na całą szerokość namiotu. Na tych półkach sypię grubo ziemi, wysiewam zioła i inne drobne nasionka. Stawiam tam też doniczki z rozsadą. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, polecam. Ten namiot to takie moje "centrum ogrodnicze", prawie wszystkie rozsady miałam własnej produkcji.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
A co myślicie o okręceniu elementów tunelu stykających się z folią gąbkowymi rurkami służącymi jako otulina do rurek w instalacji CO/CW ?
Nie wychodzi to drogo, ale czy nie będzie chłonąć wilgoci i niekorzystnie wpływać na rośliny ?
Nie wychodzi to drogo, ale czy nie będzie chłonąć wilgoci i niekorzystnie wpływać na rośliny ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Zaraz postaram sie znaleźć zdjęcia, ale kolor który mam na myśli to odcień szarości
Mam
Mam

Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Na pewno szary kolor będzie absorbował słońce bardziej niż biały, lecz mniej niż czarny. Absorbowane ciepło będzie z pewnością miało wpływ na wytrzymałość foli, trudno mi powiedzieć jak duży. Z doświadczenia pamiętam, że srelaż pomalowany na kolor ciemny powodował mniejszą trwałość foli, optymalny kolor to biały.