Roślinki Malinki - ogródkowe

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Roślinki Malinki - ogródkowe

Post »

Czas otworzyc mój ogródek:D
Jest malutki ale za to koło domu. Myślę, że jakieś 200 m kw. Oprócz tego trochę roślinek mam pod oknami, niestety, mam też brzydki, betonowy płot. Latem częsciowo jest przysłonięty winobluszczem pięcioklapkowym, ale miejsce to jest narażone na przeciągi, więc winobluszcz wcześnie się przebarwia i traci liście. Mam zamiar obsadzic go teraz bluszczem, który chyba lepiej sobie poradzi w tych warunkach, a w przyszłości winobluszcz przeniosę na płot przy ogródku (sąsiadka nie może już się doczekac :D )
Zacznę od roślinek, które kwitną albo rozkwitną lada chwila, a zdjęcie całości będzie później (okazało się, że nie mam takiego zdjęcia :oops: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotosik się zbuntował :evil:
Zdjęcia pokazują rośliny, które rosną pod oknem: hiacynty ogrodowe - są mniej efektowne, ale pachną przepięknie; hiacynt wysadzony w ubiegłym roku, a może kiedyś wcześniej z doniczki po przekwitnięciu; bergenia.
Następne fotki, jak fotosik będzie grzeczny.
Pozdrawiam, Małgosia
77malinka
200p
200p

Post »

I następne: korony cesarskie, o których zapomniałam, że je wsadziłam; prymulka, wysadzona kiedyś po przekwitnięciu, moje ukochane szafirki, a na czwartym zdjęciu - nie mam pewności, proszę o pomoc - śnieżnik?
Nie wiem, co to za krzew płożący obrzeżony na biało na pierwszej fotce?

wObrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wstyd się przyznac, ale wiosenne porządki jeszcze nie zrobione :oops: zaraz idę do roboty...
Pozdrawiam, Małgosia
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Malinko, piękne te Twoje wiosenne kwiatuszki, a 200m ogródka to wcale nie jest tak mało, jeśli trawnika niewiele. Jest co robić. Pozdrawiam ze słonecznego Podlasia, Dorota :P
Myślę, że bluszcz się sprawdzi, ja też ma go posadzony i rośnie calkiem dobrze, a zimy na Podlasiu bywają bardzo mroźne.
77malinka
200p
200p

Post »

Dzięki, to oczywiście jeszcze nie wszystkie kwiatuszki (i chwasty) :D ale mam nowy aparat, który trochę mnie "gryzie", więc pomalutku...
Na forum jest tyle pięknych ogrodów i dużych, i małych, a wszystkie zadbane, że ja się nawet nie mam co rozpędzac, ale dla przyzwoitości trzeba swoje "włości" pokazac.
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Ja jednak myślę ,że ta roślinka na pierwszym zdjęciu ,to nie bluszcz tylko trzmielina. cokolwiek to jest ,to jest ładne :lol: Zrób więcej zdjęć ,bo widzę że masz co pokazywać.
77malinka
200p
200p

Post »

To na pewno nie jest bluszcz, też podejrzewałam, że trzmielina, ale nie byłam pewna. Bluszcz mam zamiar posadzic przy płocie betonowym, zresztą w jednym miejscu już tam rośnie ale nie jest obfotografowany...
Następne zdjęcia:
malutki różowy hiacynt

Obrazek

pierwszy kwitnący tulipan

Obrazek

i następny, razem z żonkilami

Obrazek

stokrotka ze świątecznego stroika - teraz już na rabatce

Obrazek
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wspaniale Małgosiu zapowiada się twój ogród. Tyle różnych kwiatów ci już kwitnie. Tulipany i narcyzy pięknie się prezentują. U mnie chyba zapomniały, że to już wiosna.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Bardzo ładnie kwitną Twoje kwiatki. A ja mam wrażenie, że u mnie rośliny wolniej wychodzą z ziemi. Wszystkie są mniejsze, niż u Ciebie. Jednak na tej mojej północy jest dużo zimniej.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Witaj Malinko :) ... jak pięknie powschodziły Ci tulipanki, a stokrotka cudeńko. U mnie dopiero czubki listków z ziemi się pokazuję - takie nieśmiałe ;)
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Malinko - śliczne te twoje roślinki - pokazuj ich jak najwięcej .Napisz też jak długo już gospodarzysz na swej posiadłości . Pozdrawiam :lol:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Cudna stokrotka, aż zazdrość bierze. Prosimy o dalsze zdjęcia, pozdrawiam stasia ;:2
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”