Proszę o pomoc w doborze murków i kostek

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: proszę o pomoc w doborze murków i kostek

Post »

Glicynia jest piękna, ale jednak obawiam się, że u mnie nie wytrzyma na północnej ścianie. Poza tym wymaga podpór, jeśli się nie mylę, a to kolejny koszt... Winobluszcz jest tani i niemal samowystarczalny.

Co do trujących roślin... Dużo zależy od tego co jest trujące i czy apetycznie wygląda dla dzieci. I w jakich ilościach należałoby spożyć... Nie wyobrażam sobie by maluchy wszamały większą ilość łętów z ziemniaków czy liści tujek. Natomiast kolorowe jagody? To i owszem. :(
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aliah pisze:A trująca... Multum jest roślin trujących, często nawet nie wiemy, że takie są, a mimo to rosnąi jesteśmy zachwyceni.Nawet całe ziemniaki poza bulwami są trujące, a cieszymy się z własnych na działce
Ale skoro wiemy to chyba należy tę wiedzę przekazać bo ja akurat wiem ,że BRZOSKWINKA ma gromadkę dzieci a takie słodko pachnące kwiaty zachęcają do zjedzenia ( choć na pierwsze kwitnięcie glicynii trzeba trochę poczekać nawet w przypadku gdy nie przemarza).
A bulwy ziemniaków jak są zielone bo wystawały ponad ziemię to też są trujące .
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki chudziak ;:196 - wolę unikać trujących. Cis też wyrzuciłam. Bo po co być żandarmem dzieci we własnym ogródku? Jest tyle pięknych i bezpiecznych roślin.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Re: Proszę o pomoc w doborze murków i kostek

Post »

Witam Brzoskwinko w Twoim wątku :wit
Ja mam winobluszcz trójklapowy ( chyba..? - liście robią się na jesień ciemno czerwone :) ) i wygląda ślicznie, oczywiście poza porą zimową, ale w tedy oprócz iglaków wszystko jest niefajne. ;) Staram się kontrolować jego przyrosty i puszczam tam, gdzie chcę żeby rósł, a nie tam gdzie on chce, nie wiem czemu ludzie mają z nim tyle problemów. Jak się znowu zazieleni to zrobię mu sesję, choć teraz muszę wymyślić mu jakieś zaczepki, bo ocieplaliśmy w ubiegłym roku dom i trzeba było go od ściany oderwać, a teraz nie bardzo chce się tej gładzi, czy jak to się tam nazywa łapać. Musiałam go w kilku miejscach do ściany przywiązać.. Też się głowię, co by tu wymyślić, żeby się ładnie po ścianie zaplatał :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Niteczko żeś mnie pocieszyła. ;:196
Z niecierpliwością będę wyglądać zdjęć. Mnie te bluszcze/winobluszcze urzekają. :uszy
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TeBe, obawiam się, że farba może schodzić po pewnym czasie. Sylikat jest śliski.

Tak naprawdę odpuściłam zmianę elewacji bo koszty ogromne, a i tak jest na co wydawać. W zasadzie to rozważam tylko z czego zrobić murki by pasowały.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A masz już zrobioną dróżkę do drzwi wejściowych? Dobrze jest nie mnożyć rodzajów materiałow. Jeśli nie planujesz ogródka wiejskiego, rustykalnego to proponuję coś w kolorze szarym (betonowym). jeśli możesz to kostkę granitową. Murki z niej wykonane pieknie wyglądają. Albo zwykłą kostkę brukową. Wbrew pozorom też może ładnie wyglądać. Po dodaniu zieleni roślin wszystko to powinno stworzyć harmonijną całość.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy odmiana MURORUM pięcioklapowego bluszczu porasta regularnie czy chaotycznie? Właśnie taka otrzymałam. :D
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Brzoskwinka,no to chyba cie rozczaruję,od czterech lat mam ten winobluszcz na budynku gospodarczym z pustaków,bardzo słabo się łapie ,bez przerwy muszę wbijać gwoździe i go wiązać,musiałam dosadzić bluszcz Hadera(zimozielony) a w tym roku posadziłam hortensje pnącą i przywarkę japońską "Roseum" ,i tą ostatnią poleciłabym Ci na północna ścianę.Gdybym teraz miała kupować winobluszcz kupiłabym trójklapowy,lepiej się łapie i chyba gęściej zarasta.Murorum u mnie zarasta chaotycznie.Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to po łbie dostałam ;:14 ;:14 Ale lepiej teraz niż za później. Murorum mamy posadzony od kilku dni. Przerzucę go na ogrodzenie i szybko zorganizuję trójklapowy. Dzięki. ;:196
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja zrobiłam jak mówiłam. Murorum poszedł na płot, a trójklapowy na mur. w tym roku zadomowi sie to w przyszłym uderzy ze zdwojoną siłą?
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jednak wolę mniej naturalnego żelastwa wokoło :wink:
Widziałam takie ogrodzenie, ale nie prywatnego domu tylko centrum ogrodniczego. Fajnie wyglądało, ale pasowało do miejsca. W domu bym nie chciała. Za ciężkie...
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Też tak uważam jak Brzoskwinka, widziałam tego typu murki w Ogrodzieńcu, ale w centrum miasta, koło domu jakoś tego nie widzę, ale na szczęście każdy ma inny gust, dzięki temu mamy różnorodność, a nie monotonię :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”