Wężymord ( skorzonera )
Re: Wężymord ( skorzonera )
Nie zrażajcie się niepowodzeniami w kiełkowaniu skorzonery. Jej nasiona mają zdolność kiełkowania tylko przez 1 rok. Zdarza się, że cała paczka nasion nie wschodzi, po prostu są przeterminowane mimo dobrej daty na opakowaniu.
Mnie się zdarzyło dwa razy, że nic nie wzeszło. Dobre nasiona w sprzyjających warunkach kiełkują po paru dniach. Ja sieję nietypowo, bo w czerwcu na zbiór wczesną wiosną następnego roku.
Mnie się zdarzyło dwa razy, że nic nie wzeszło. Dobre nasiona w sprzyjających warunkach kiełkują po paru dniach. Ja sieję nietypowo, bo w czerwcu na zbiór wczesną wiosną następnego roku.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No i właśnie mam odpowiedź, albo trafiłam na takie nasiona albo wyplewiłam jako chwast, w każdym bądź razie ani jedna nie urosła, byłam bardzo rozczarowana i zrezygnowałam ale im bliżej wiosny to wraca mi chęć na ponowną próbę, tylko teraz kupię dwie paczki nasion różnych firm wymieszam i dopiero posieję coś musi wzejść 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Akurat mama zamiar w tym roku po raz pierwszy wysiać skorzenerę.
Liczę, że mi się uda, choć obawiam się ,ze będzie problem ze zdobyciem nasion. W moim zaufanym sklepie ogrodniczym ich nie było (podobnie endywii).
Ale nie zrażam się, będzie dobrze. 
Piękna skorzonera, wygląda apetycznie.

Piękna skorzonera, wygląda apetycznie.

McMArchewko, kupić dla Ciebie nasiona skorzonery? będę kupowała w przyszłym tygodniu. Jakby co, pisz na priv.
Mi w zeszłym roku też nic nie wyrosło, albo trafiły mi się stare nasiona albo znalazł się "pomocnik" i wyrwał mi "zielsko"... W tym też zamierzam pomieszać nasiona z różnych źródeł. I jeszcze sprawdzę na ligninie, czy to co mam będzie chciało kiełkować.zielonajagoda pisze:No i właśnie mam odpowiedź, albo trafiłam na takie nasiona albo wyplewiłam jako chwast, w każdym bądź razie ani jedna nie urosła, byłam bardzo rozczarowana i zrezygnowałam ale im bliżej wiosny to wraca mi chęć na ponowną próbę, tylko teraz kupię dwie paczki nasion różnych firm wymieszam i dopiero posieję coś musi wzejść
Kupiłam dwa opakowania, termin przydatności do 2014, zobaczymy co z tego wyrośnie 

Pozdrawiam Sylwia.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Kupując na all......o, zadręczyłam sprzedawców i podawali mi datę pakowania, a nie przydatności. I znalazłam! Zamówiłam super świeże nasionka.
Tylko zagadką pozostanie ile leżały w magazynie zanim trafiły do torebki.
data pakowania styczeń 2012,
data przydatności luty 2015.

data pakowania styczeń 2012,
data przydatności luty 2015.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Ja w tamtym roku siałam nasiona skorzonery z firmy Plantico i mi nie wzeszły . I tak słyszałam, że z tej firmy ciężko wschodzą ,w tym roku kupiłam z Legutko ciekawe czy się doczekam na skorzonerę . . 

Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- amis
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 sty 2012, o 11:37
Ja siałam z Ożarowa i na torebkę nasion,wzeszły 4,a na jesieni coś było pierwsze ode mnie i ją zjadło,chyba nornica.W tym roku nie kupiłam,może w następnym.
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 sty 2012, o 11:37
Ja w zeszłym roku siałam z Ożarowa i na torebkę nasion wzeszły mi 4 ,a i te na jesieni zjadły mi nornice.W tym nie kupowałam,może w przyszłym.
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
A jakbym tak w wiaderku posiała, żeby później można było przezimować całość bezpiecznie przed nornicami.. Jak długie te korzenie rosną? Takie najdłuższe?
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
loeb u mnie niektóre korzenie miały po 40 cm. Często było tak, że jak M wykopywał, to urywał, bo były tak głęboko, że nie dało rady wykopać.
pozdrawiam, Anita
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loeb Z tą ochroną przed nornicami to raczej przesada. Już dość długo uprawiam skorzonerę i tylko w jednym roku się na nią rzuciły. Gorzej jest z pietruszką korzeniową bo to jest dla nornic przysmak. Zobaczę w tym roku czy im smakuje skorzonera bo jednak nie wszystko zdążyłem wykopać. Długość korzeni zależy od odmiany ale jak ziemia jest przekopane na 2 szpadle to mogą być bardzo długie. Nawet 40-45 cm.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
To gorzej, wysookie wiaderko.. Przemek, ty nie znasz moich nornic;) A raczej nie tyle nornic się boję, bo one łupia topinambur zimą, co karczowników. W zeszłym roku był wyścig do marchewki, kto pierwszy oni czy ja. Wciągały całą pod ziemię i wystawała z dziurki tylko nać.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Nieźle, u mnie z marchewką i pietruszką tak samo! Dwa lata temu dziwiłam się czemu nagle seler zaczął mi więdnąć, podchodzę bliżej, łapię za zielone, a tam pusto.., tylko skóra z selera została, środek dokładnie cały wygryziony.
Skorzonerę też podgryzają, ale nie w takim stopniu jak wyżej opisane.. 
Trochę pomagają szmatki z ropą, ale ogólnie to wyścig z czasem, a raczej z gryzoniami..

Trochę pomagają szmatki z ropą, ale ogólnie to wyścig z czasem, a raczej z gryzoniami..
pozdrawiam, Anita