Ja w tamtym roku też zdejmowałam łuskę, ponieważ listek się deformował. Ale najpierw lekko spryskałam zraszaczem, żeby nie urwać jej łebkaNiunia1981 pisze:Marzenko też mnie łapki świerzbią, i chyba stracę już resztki cierpliwości i też pomajstruję.
Jakaś konkretna metoda potrzebna?
Kobea i jej uprawa cz.2
Re: Kobea i jej uprawa cz.2
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kocham to forum za to,że takie domowe spsoby są bezcenne.Nie pomyślałam,żeby spryskać-ale masz rację,to bardzo ułatwi ściągnięcie tych łusek.
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Pomyślimy, winka grzanego chlapniemy i pomajstujemy
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Zobaczymy co z tego wyjdzie
- Niunia1981

Moja od razu by się schowała z powotem do łupinki

-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Moje w tej chwili stoją z 5 metrów ode mnie i już widzę,że zamiast w stronę okna to one w stronę kompa-pewnie podsłuchują...Dziś jeszcze wysieję 2 opakowania fioletowych z firmy PlantiCo Gołębiew-właśnie sprawdziłam-w opakowniu są 4 nasionka...
- roots23
- 500p

- Od: 23 sie 2010, o 16:01
ponawiam pytanie, czy ktoś mi pomoże?ile czasu dać kobei czas na wschodzenie? Posadziłam ją 23 stycznia-nadal nic nie wzeszło czekać czy wywalić to w diabły?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Grzebnij trochę i zobacz, kobea powinna mieć już korzonki a nawet powoli wychodzić z ziemi,
dlaczego jeszcze nie wychodzą ? może mają za zimno ? może za głęboko posiałaś ? za mokro ? za sucho... ???
U mnie kobea siana 25 stycznia wykiełkowała, z sześciu nasion już na powierzchni jest pięć, kiełkowały na raty, pierwsze nasionko wykiełkowało 4 lutego a piąte nasionko wczoraj raczyło wykluć się, czekam na ostatnie...
dlaczego jeszcze nie wychodzą ? może mają za zimno ? może za głęboko posiałaś ? za mokro ? za sucho... ???
U mnie kobea siana 25 stycznia wykiełkowała, z sześciu nasion już na powierzchni jest pięć, kiełkowały na raty, pierwsze nasionko wykiełkowało 4 lutego a piąte nasionko wczoraj raczyło wykluć się, czekam na ostatnie...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale kiedyś czytałam, że trzeba dobrą końcówką wsadzić nasionko. Ja również bym wygrzebała nasionko i zobaczyła co się z nim dzieje. Możliwe, że kiełkuje ale nie w tą stronę!roots23 pisze:ponawiam pytanie, czy ktoś mi pomoże?ile czasu dać kobei czas na wschodzenie? Posadziłam ją 23 stycznia-nadal nic nie wzeszło czekać czy wywalić to w diabły?
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja swoje kobee wysiałam wczoraj. Nasionka kupiłam w carrefour express i w opakowaniu było 12 szt. Nasionka włożyłam do ziemi na sztorc i delikatnie przysypałam. Nie zwracałam jednak uwagi czy mają jakąś górę i dół. Wolałabym żeby nie rosły "w dół" 
- Niunia1981

Wzięłam sie na odwagę i pogrzebałam wczoraj w doniczkach
Usunęłam łupinki pęsetą do brwi, tylko jeszcze jedno nasionko za bardzo trzyma się łupinki to poczekam jeszcze kilka dni.
Statystyka:
Kobea fioletowa - na 10 nasionek firmy Torseed wzeszło 8
Kobea biała - na 6 nasionek firmy PlantiCo wzeszło 4
Nawet nieźle jak na pierwszy wysiew
Usunęłam łupinki pęsetą do brwi, tylko jeszcze jedno nasionko za bardzo trzyma się łupinki to poczekam jeszcze kilka dni.
Statystyka:
Kobea fioletowa - na 10 nasionek firmy Torseed wzeszło 8
Kobea biała - na 6 nasionek firmy PlantiCo wzeszło 4
Nawet nieźle jak na pierwszy wysiew
- Niunia1981

stan na dzisiaj:
Kobea fioletowa - na 8 sztuk 5 siewek rokuje bardzo dobrze, trzy jeszcze nie rozłożyły liścieni, ale wyglądają ok
Kobea biała - na cztery sztuki 2 siewki bardzo ładne, jedna ma jeszcze złożone liścienie a czwarta to chyba padnie - chyba cosik za bardzo ją zgniotłam przy zdejmowaniu łupinki
Oby pozostałe się utrzymały.
Kobea fioletowa - na 8 sztuk 5 siewek rokuje bardzo dobrze, trzy jeszcze nie rozłożyły liścieni, ale wyglądają ok
Kobea biała - na cztery sztuki 2 siewki bardzo ładne, jedna ma jeszcze złożone liścienie a czwarta to chyba padnie - chyba cosik za bardzo ją zgniotłam przy zdejmowaniu łupinki
Oby pozostałe się utrzymały.
- goferek
- 500p

- Od: 7 lis 2009, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moja kobea fioletowa-posiana 1 lutego, na płasko dwa dni temu pokazała 4 pierwsze łebki, a raczej takiego fioletowego "ślimaka" którego końce oba są w ziemi
Mam nadzieję, że się w końcu zorientuje gdzie jest słońce i wyciągnie łebek z ziemi 
- abcd
- 1000p

- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Też posiałam swoje kobee w walentynki , może lepiej wzejdą hi hi . A tak na poważnie w zeszłym roku uchowała mi się tylko jedna sztuka , ale za to jak rosła !!!!! Dostała kompostu trochę azofoski i pień po sośnie ,płot ,furtka ,i trawnik w koło były jej !!!!! Cudo .
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja posiałam 4 nasionka w pierwszym tygodniu lutego, ale na "leżąco" i do tej pory cisza. Następne nasionka będę siała w piątek, ale już na "sztorc, dziubkiem do góry". No zobaczę czy z tego coś wyjdzie. Nie mam ochoty płacic ponad 10 zł. za sadzonkę
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- goferek
- 500p

- Od: 7 lis 2009, o 15:48
- Kontakt:
Ilonko ja tez siałam na płasko i wzeszły bez problemów więc chyba pozycja nie jest aż tak ważna