Jeżówka Echinacea cz. 1
- riane
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeżówka
Mi się strasznie podobają zestawienia jeżówek z trawami. Najlepiej w typie rozplenicy.
Agata
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeżówkę można śmiało wysiewać bez stratyfikacji siewki bardzo mocno się krzyżują więc wato je wysiewać. Jedynym problemem może być bardzo ciepłe mieszkanie wtedy można posiłkować się lodówką. Należy pamiętać że lodówka w której także zdarza mi się trzymać nasiona jest pomieszczeniem zamkniętym bez odpowiedniej wentylacji i wilgotności powietrza. Sprawdza się w przechowywaniu żywności którą często wymieniamy. Natomiast długotrwałe trzymanie nasion np. 2 ? 3 miesiące nie wszystkim odmianom służy.
jarek
jarek
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Posiałam pierwsza partię jeżówek, w ciągu tygodnia powinny się pokazać pierwsze siewki, za tydzień kolejna partia - okaże się czy stratyfikacja jest potrzebna czy może szkodliwa ( oj będę płakać jak stracę nasiona ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
To może ja podzielę się swoimi skromnymi doświadczeniami z wysiewu jeżówek... Ja siałam jesienią, bezpośrednio po zbiorze, wschody były bardzo dobre...Wysiew jesienią ma jeszcze ten plus, że skracamy sobie czas oczekiwania na kwiaty...Podrośnięte siewki przezimowałam w ogrodzie w tych pojemnikach, w których siałam, wkopane w ziemię. Dopiero wiosną je przeniosłam na miejsca stałe i kilka już jesienią zakwitło...
To teraz pokażę efekty tych wysiewów...no różne są...
Na przykład takie:

Ale były i lepsze

Tu kolorek wyszedł niesamowity, zdjęcie go nie oddaje...

To teraz pokażę efekty tych wysiewów...no różne są...

Na przykład takie:

Ale były i lepsze

Tu kolorek wyszedł niesamowity, zdjęcie go nie oddaje...

hancik30 - Czy możecie mi podpowiedzieć z czym najlepiej komponują się jeżówki? albo pokazać parę swoich zestawień dziękuję:)
riane - Mi się strasznie podobają zestawienia jeżówek z trawami. Najlepiej w typie rozplenicy.
To prawda, jeżówki plus trawy ozdobne to bardzo praktyczne i sprawdzone połączenie m.in ze względu na sposób obumierania jeżówek. Mój ulubiony ogrodnik Piet Oudolf często stosuje tę roślinę w swoich nasadzeniach naturalistycznych. Dlatego w jego ogrodach można podpatrzeć wiele udanych zestawień.
Na mniejszą skalę jeżówka zawsze będzie dobrze wyglądać z kłosowcami (agastache) i monardami
Riane tutaj masz postulowane przez Ciebie połączenie rozplenicy z jeżówką wzbogacone o kłosowca (niestety małe zdj)
riane - Mi się strasznie podobają zestawienia jeżówek z trawami. Najlepiej w typie rozplenicy.
To prawda, jeżówki plus trawy ozdobne to bardzo praktyczne i sprawdzone połączenie m.in ze względu na sposób obumierania jeżówek. Mój ulubiony ogrodnik Piet Oudolf często stosuje tę roślinę w swoich nasadzeniach naturalistycznych. Dlatego w jego ogrodach można podpatrzeć wiele udanych zestawień.
Na mniejszą skalę jeżówka zawsze będzie dobrze wyglądać z kłosowcami (agastache) i monardami
Riane tutaj masz postulowane przez Ciebie połączenie rozplenicy z jeżówką wzbogacone o kłosowca (niestety małe zdj)
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agato, to jej pierwszy rok, fakt kwiatki wyłaziły prawie z ziemi ale za to jaki kolor
i na pewno takiej nie masz 

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Iza, a to Twój siew czy jakaś nazwana odmiana? Kolor niesamowity. Nie mogłam się nie uśmiechnąć na pokrój ;-)
Marta, biała najpiękniejsza. Będziesz rozmnażać? Bo jeśli tak to bym się uśmiechnęła o sadzoneczkę.
Fogrod, dzięki
Sylwia, piękne zdjęcia. Trawy trawami, ale ten koper wygląda wspaniale w tle. A to pomarańczowe to co?
Marta, biała najpiękniejsza. Będziesz rozmnażać? Bo jeśli tak to bym się uśmiechnęła o sadzoneczkę.
Fogrod, dzięki

Sylwia, piękne zdjęcia. Trawy trawami, ale ten koper wygląda wspaniale w tle. A to pomarańczowe to co?
Agata
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
To pomarańczowe, jest koloru ciemny żółty tylko tak wyszło, liliowce. 

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Posiana jeżówka 19 lutego wychodzi z ziemi z całkiem dobrym wynikiem po 3 nasiona z każdej odmiany, jedynie "Pink Sorbet" jakoś się ociąga i pokazała się dopiero jedna siewka. Wczoraj posiała resztę nasion i czekam na efekty... 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Ja swoje nasionka trzymam w lodowce od dwóch tygodni gdzieś wyczytałam ze trzeba 60 dni ale z tego co czytam w tym wątku to wynika że mogę już wysiać. Jestem ciekawa co wyrośnie i jak zakwitnie te pokazywane przez Martę bardzo ciekawe.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znacie odmianę 'Cayharina'? Widziałam ofertę w 'hyzpie' i wygląda bajecznie [purpurowa, pełna] ale gdzie indziej kolor już nie jezt taki powalający.