Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
-
- 50p
- Od: 5 lut 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Nikt nie wie jak będzie:). Ale mam nadzieje, że malinówki nie będą mi wypływać przez próg chłodni
;) . Po ubiegłym sezonie stwierdzam, że Faworyt kompletnie nie nadaje się do nasadzeń większych niż 1000 mkw.

Pozdrawiam Paweł
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Nie miałem , ale z tego co wiem ludzie którym sprzedaję rozsadę chwalą ją .GRANIA pisze:Bobek a miałeś moze Malinowy Hennryka ,bo ją kupiłam.Natomiast Faworyta zamówiłam od Nitki ale nie wiem czy dostanę i tam występuje jako Faworit ale chyba to jest to samo.
Pozdrawiam bobek
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Być może ale mnie nie stać na eksperymenty na odmianie która od początku sprawiała problemy.Już wolę dopracować VP1 lub Vp2.(doradca zapewniał że sporo poprawiono w 2 - zobaczymy
)

Pozdrawiam bobek
Dopiero zaszczepiłem 1 partię .
Pozdrawiam bobek
-
- 50p
Ja za około tydzień startuje na dobre. Oby tylko mrozy po -20 stopni nie wróciły 

Pozdrawiam Paweł
Suppa,poczytałam ,zanotowałam,b przydatne.
Ps ciągle mi się wydaje,że Ty kobieta,ach ten Twój nick
Ps ciągle mi się wydaje,że Ty kobieta,ach ten Twój nick
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mamirio uprawiał Pawcio0086, więc on jest najbardziej zobowiązany do odpowiedzi, a że pewnie już sadzi pomidory, to może ma trochę mało czasu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Bardzo dziękuję, że Maciek/Suppa wstawił link do wyjaśnienia Kozuli o odmianach wegetatywnych i generatywnych (pod osłony i do gruntu). Też to zapamiętałem, i chociaż my laicy nie możemy tak czarować, dobrze trochę czerpać z jej wiedzy.Suppa pisze:Wstawię link, gdzie kozula wyjaśniała tę kwestię: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73#p747673
To dotyczy niby osłon, ale w gruncie też nie zaszkodzi. Poza tym szczegółem powinnaś być z niego zadowolona. Dodam, że miałem MH w swoim debiutanckim sezonie i na plony nie narzekałem
pozdrawiam, Gunnar
-
- 50p
Tak Kolego.
Blok foliowy z podwójną folią i poduszką powietrzną. Do tego podwieszony ekran z folii perforowanej (folię trzeba stosunkowo szybko ściągnąć, około połowy kwietnia, gdyż 3 bariera dla przenikania światła to dużo). Do ogrzania takiego obiektu potrzeba zaledwie 200 KW mocy na 1000 mkw. Moim podstawowym opałem jest czeski ekogroszek. A Ty czym ogrzewasz swoje obiekty?

Pozdrawiam Paweł
Swoje obiekty opalam miałem z Chwałowic -21-23.Groszek spalasz w ruszciaku czy piecu zasypowym ?
Dziwne ,że folię perforowaną ściągasz tak póżno , przecież wtedy jest o wiele więcej światła niż np. w marcu.A może to ja się nie znam
Dziwne ,że folię perforowaną ściągasz tak póżno , przecież wtedy jest o wiele więcej światła niż np. w marcu.A może to ja się nie znam

Pozdrawiam bobek
-
- 50p
Folie ściągamy tak późno, żeby wyelominować straty ciepła w dni chłodne i w nocy, a tym samym oszczędzić na opale. Mam piec tłokowy z podajnikiem i Rumię 900 KW z ruchomym rusztem (do niego mieszamy groszek z miałem). A dlatego czeski ekogroszek, bo jest tani i wcale nie taki zły. Uczciwe 19 tys. kalorii, bardzo mało szlaki i znikoma spiekalność. Przekonałem się, że teraz ciężko kupić uczciwy polski opał. Paliliśmy miałem z KWK "Piast", ale teraz jest takie coś jak uszlachetnianie opału. Gorszy gatunkowo opał mieszają z lepszym i sprzedają jako taką średnią półkę. Ale to zawiera już dużo kamienia i mi się kompletnie nie podoba palenie takim opałem. Ale to tylko moje doświadczenia.
Pozdrawiam Paweł
Wszystko co piszesz brzmi jak czysta teoria , nie wiem co o tym myśleć . Palisz w Rumii -60 - tak myślę a to jest najmniej ekonomiczny piec jaki wymyślono w PRL . Masz przy tym bardzo małe zużycie opału - twierdzisz , że na wyprodukowanie 20 tys. sałaty (zbiór ok.5 marzec ) spalisz 15 ton .Mieszasz miał z groszkiem i nie cofa Ci się żar do zasypu ? U mnie i wszystkich których znam jak miał jest trochę grubszy to są z tym problemy .Chyba ,że ruszt Ci się nie wyłącza . Dziwne , dziwne to wszystko .Może ja jestem za stary żeby to pojąć
Pozdrawiam bobek
-
- 50p
Nie palę w "60". Poszukaj sobie pieca Rumia SWC900. I wg mnie nie jest to taki zły piec, ale wiadomo, że ustępuje np. Sefako Sędziszów w sprawności spalania opału. We wspomnianej sałacie palę piecem z podajnikiem tłokowym. Zwykły piec wyprodukowany gdzieś w okolicach Pleszewa. Przeczytaj dobrze to co Ci pisałem.
Problem cofania się ognia pod kosz zasypowy jest rozwiązany w ten sposób, że po osiągnięciu zadanej temperatury i wyłączeniu podmuchu oraz wyciągu ruszt pracuje jeszcze kolejne 2 minuty. Na każde 15 minut przerwy w pracy kotła ruszt włącza się na minutę. Bywa, że i tak się ogień wróci. Takie życie, ale zdarza się to niezwykle rzadko. Praca rusztu u mnie sterowana jest na podstawie sygnałów z "fotokomórek". Jedna włącza ruszt, a druga go wyłącza. Więc jak piec przechodzi z nadzoru w pracę są 3 minuty na rozdmuchanie ognia, a następnie ruszt pracuje do momentu aż zauważy ogień 2 fotokomórka (2 od zasypu), a to trwa kilka minut. Ona wyłącza ruszt, a włącza 1 (bliżej kosza) jak straci ogień z pola widzenia. Ich czułość regulowana jest potencjometrycznie. Przez to ogień jest zabierany spod kosza. I zawsze jest 2 strona medalu. Zorientuj się ile kosztuje czeski ekogroszek i zrozumiesz dlaczego uparcie nim palę w piecu z ruchomym rusztem.
Ciągła praca rusztu to też rozwiązanie, ale przez to opał się nie wypala i żar spada z łusek. Ja tego nie praktykuję. Ja zauważyłem, że wspomniane przez Ciebie cofanie ognia rzadziej się zdarzało jak warstwa opału jest grubsza. Masz na pewno warstwownicę więc spróbuj się w tą stronę pobawić.
Możesz mi wierzyć czy nie, ale sam wiesz jak niezbędne są oszczędności. Jeszcze 5 lat temu kupowałem miał po 6 tys zł za 25 ton. A teraz?? Warzywa podrożały przez ostatnie 5 lat??
Problem cofania się ognia pod kosz zasypowy jest rozwiązany w ten sposób, że po osiągnięciu zadanej temperatury i wyłączeniu podmuchu oraz wyciągu ruszt pracuje jeszcze kolejne 2 minuty. Na każde 15 minut przerwy w pracy kotła ruszt włącza się na minutę. Bywa, że i tak się ogień wróci. Takie życie, ale zdarza się to niezwykle rzadko. Praca rusztu u mnie sterowana jest na podstawie sygnałów z "fotokomórek". Jedna włącza ruszt, a druga go wyłącza. Więc jak piec przechodzi z nadzoru w pracę są 3 minuty na rozdmuchanie ognia, a następnie ruszt pracuje do momentu aż zauważy ogień 2 fotokomórka (2 od zasypu), a to trwa kilka minut. Ona wyłącza ruszt, a włącza 1 (bliżej kosza) jak straci ogień z pola widzenia. Ich czułość regulowana jest potencjometrycznie. Przez to ogień jest zabierany spod kosza. I zawsze jest 2 strona medalu. Zorientuj się ile kosztuje czeski ekogroszek i zrozumiesz dlaczego uparcie nim palę w piecu z ruchomym rusztem.
Ciągła praca rusztu to też rozwiązanie, ale przez to opał się nie wypala i żar spada z łusek. Ja tego nie praktykuję. Ja zauważyłem, że wspomniane przez Ciebie cofanie ognia rzadziej się zdarzało jak warstwa opału jest grubsza. Masz na pewno warstwownicę więc spróbuj się w tą stronę pobawić.
Możesz mi wierzyć czy nie, ale sam wiesz jak niezbędne są oszczędności. Jeszcze 5 lat temu kupowałem miał po 6 tys zł za 25 ton. A teraz?? Warzywa podrożały przez ostatnie 5 lat??
Pozdrawiam Paweł
60 to powierzchnia grzewcza wymiennika a moc masz 0.9 MW.Jak kiedyś zacząłem sie zagłębiać w technikę grzewczą to Rumia miała najniższą sprawność ze wszystkich "ruszciaków ".Jedynym plusem było to , że ma szeroki ruszt i spali wszystko.Mam Sędziszów 1,1 MW i sterowanie bardzo podobne do Twojego ,15 letnią praktykę w obsłudze pieca . Zawsze przy grubym miale miałem problemy z cofającym się żarem .
Pozdrawiam bobek
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy oprócz megagroniastego jakieś Wasze pomidorki przetrzymaliście w piwnicy do stycznia, lutego? 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia