Wypatruj bocianów!!!!!!!!!!!!!!
Kalinowa działka .. Stachu 1956
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: kalinowa działka .. Stachu 1956
Wypatruj bocianów!!!!!!!!!!!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- marion215
- 200p

- Od: 1 sie 2010, o 14:31
Z tego co widziałam na TVNMeteo to najwięcej ma być -7 w niedzielę, a potem już coraz cieplej 
-
Stachu 1956
Wczoraj tak fajnie już śnieg na jezdniach stopniał , a dzisiaj w nocy znowu troszkę dosypało .
marion- miejmy nadzieję , że po niedzieli będzie już po zimie .
Tosia - wypatruję i jeszcze nic .
roza- witam na działeczce .
ewamaj- z jednorocznymi było by najlepsze wyjście ,ale przy takich mrozach wymarzają też krzewy .
marion- miejmy nadzieję , że po niedzieli będzie już po zimie .
Tosia - wypatruję i jeszcze nic .
roza- witam na działeczce .
ewamaj- z jednorocznymi było by najlepsze wyjście ,ale przy takich mrozach wymarzają też krzewy .
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wymarzają
Mam jednak nadzieję, że różom wystarczą kopczyki. Perukowiec dobrze zniósł poprzednią, także trudną zimę, więc się nie martwię. Padł w maju, musiałam go mocno przyciąć, ale odbił.
-
Stachu 1956
W moim przypadku przy dużych mrozach wymarza zawsze trzmielina , ale zawsze odrosła .
Perukowiec też mi w maju zważył mróz .
Róże drzewkowe to przestałem uzupełniac , bo co roku były do wymiany po większych mrozach .
Perukowiec też mi w maju zważył mróz .
Róże drzewkowe to przestałem uzupełniac , bo co roku były do wymiany po większych mrozach .
- ewamaj66

Drzewkowe róże dają sobie radę tylko sadzone w donicy i przenoszone na zimę do pomieszczenia, przynajmniej u mnie. Napatrzyłam się, jak znajome kombinowały z okrywaniem. Wszystko na nic
Ja dopiero zamierzam taką kupić i od razu pójdzie do donicy, będę przenosić ją do piwnicy.
- aleksandra2323
- 500p

- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Ja też już zrezygnowałam. Za drogo to wychodziło - 1 drzewko, 1 sezon. Teraz mam 1 w donicy, która zimuje w garażu.
U mnie Sniegu dużo, bocianiej rodzinki brak. Ale do Ciebie pewnie szbciej wrócą.
U mnie Sniegu dużo, bocianiej rodzinki brak. Ale do Ciebie pewnie szbciej wrócą.
-
Stachu 1956
Znajomy zastosował nieco inny sposób przechowywania róż drzewkowych .
Wykopał róże , a następnie położył pod choinkę lekko przysypawszy korzenie ziemią, aby nie wyschły .
Wiosną ponownie wkopał i ładnie się przyjęła .
Ubiegłej jesieni zrobił to ponownie z dwoma krzewami .Czekam niecierpliwie na wiosenny efekt tego eksperymentu .
Ola .
Bocianów jak na razie nie brak .
Wykopał róże , a następnie położył pod choinkę lekko przysypawszy korzenie ziemią, aby nie wyschły .
Wiosną ponownie wkopał i ładnie się przyjęła .
Ubiegłej jesieni zrobił to ponownie z dwoma krzewami .Czekam niecierpliwie na wiosenny efekt tego eksperymentu .
Ola .
Bocianów jak na razie nie brak .
- ewamaj66

To jest jakieś wyjście. Czytałam o przyginaniu i zimowaniu na leżąco, ale ten sposób jeszcze inny. W moim regionie raczej sprawdza się noszenie donic. Robota prawie ta sama, tylko trzeba mieć trochę miejsca na przechowanie. Mnie jest o tyle łatwiej, że mam ogród przy domu, wożenie róż piennych raczej nieprzyjemne 
-
Stachu 1956
Ewa , jaka optymalną temperaturę należało by utrzymac w piwnicy na okres przechowywania ?
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Też zrezygnowałam z róż szczepionych ,, za dużo zachodu . ,próbuję jedna prowadzić jak szczepioną alby mi tylko nie zmarzła ..U mnie dużo śniegu a na dworze odwilż .. może już zima odpuszcza .
-
Stachu 1956
Na początku mojej działalności działkowej, co wiosna z zimującego krzewu róż wyrastały mi dziczki .
Dopiero po zasięgnięciu fachowej porady dowiedziałem się w czym rzecz .
Okazało się , że za płytko wkopuję krzewy róż . Szczepienie było powyżej ziemi , a szczepienie powinno byc ok 10 cm poniżej powierzchni .
W moim rejonie zapowiadają deszcze , a śnieg ginie w oczach .
Dopiero po zasięgnięciu fachowej porady dowiedziałem się w czym rzecz .
Okazało się , że za płytko wkopuję krzewy róż . Szczepienie było powyżej ziemi , a szczepienie powinno byc ok 10 cm poniżej powierzchni .
W moim rejonie zapowiadają deszcze , a śnieg ginie w oczach .
- ewamaj66

Powiem, co wiem, bo jeszcze własnych doświadczeń nie mam
Jedna z koleżanek przechowuje różę na pniu w piwnicy całkiem ciemnej, temperatura ok. 10 stopni. Druga schowała donicę do pomieszczenia gospodarczego, które przemarza, ale temperatura nie spada poniżej -10. Trzecia ma piwnicę z okienkiem, ciepłą. Wszystkim róże przetrwały i w minionym sezonie kwitły. Najbardziej dziwiłam się, że przeżyła bez problemu ta, która zimowała w temperaturze czasem ujemnej. W tym roku mam nadzieję wzbogacić się o własne doświadczenie 
- ewamaj66

W tym sezonie zamierzam nabrać własnych doświadczeń związanych z uprawą róży na pniu