Zimowe okrycia na rabacie wrzosowej:

i na różach:

Część niższych róż, hibiskusy i magnolie okryłam agrowłókniną a budleje dostały tekturowe okrycie.
I rozpoczęłam wiosenne wysiewy
 . Na pierwszy rzut poszła poziomka.
 . Na pierwszy rzut poszła poziomka.
Zgodnie z pomysłem zgapionym na forum w tym roku wysiewam w tekturowych pojemniczkach po jajkach. Ponieważ niedawno zrobiłam porządki w garderobie miałam parę wolnych pojemników plastikowych. Pomyślałam, że zapewnią lepsze warunki cieplne i wilgotnościowe roślinkom w czasie wschodów. Kiedy już wykiełkują wystawię je z tych pudełek, żeby miały więcej światła.

Edytko,
 Edytko,

Bardzo ciekawe masz rośliny i urozmaicone rabaty. Zauważyłam u Ciebie ketmie - ja tez mam 3 błękitne ( zgadzam sie ze kolor piękny
 Bardzo ciekawe masz rośliny i urozmaicone rabaty. Zauważyłam u Ciebie ketmie - ja tez mam 3 błękitne ( zgadzam sie ze kolor piękny   ) i jedna różowa ale bardzo słabo mi rosły,traciły liście pomimo regularnego podlewania i nawozenia..
 ) i jedna różowa ale bardzo słabo mi rosły,traciły liście pomimo regularnego podlewania i nawozenia..   podpowiesz mi jak dbasz o swoje ze tak pięknie rosną u Ciebie?
 podpowiesz mi jak dbasz o swoje ze tak pięknie rosną u Ciebie? .
 .
 ), ale nie widać było, aby jej coś dolegało. Ja szczerze mówiąc nie dbam o moje ketmie prawie w ogóle. U mnie jest dość ciężka, ale raczej żyzna ziemia. Podlewam bardzo rzadko, tylko w przypadku przedłużającej się suszy. Jeżeli chodzi o nawożenie, to w zeszłym roku dostały pierwszą, niewielką dawkę obornika. Wcześniej nie były nawożone niczym. Różową mam jakieś 3-4 lata. Niebieska wymarzła ostatniej zimy i kupiłam w lato nową (za bardzo mi się podoba, żeby tak łatwo z niej zrezygnować
 ), ale nie widać było, aby jej coś dolegało. Ja szczerze mówiąc nie dbam o moje ketmie prawie w ogóle. U mnie jest dość ciężka, ale raczej żyzna ziemia. Podlewam bardzo rzadko, tylko w przypadku przedłużającej się suszy. Jeżeli chodzi o nawożenie, to w zeszłym roku dostały pierwszą, niewielką dawkę obornika. Wcześniej nie były nawożone niczym. Różową mam jakieś 3-4 lata. Niebieska wymarzła ostatniej zimy i kupiłam w lato nową (za bardzo mi się podoba, żeby tak łatwo z niej zrezygnować  ). Nigdy nie zauważyłam, aby moje ketmie traciły liście. Wydaje mi się, że to raczej objaw choroby, niż braku troski
 ). Nigdy nie zauważyłam, aby moje ketmie traciły liście. Wydaje mi się, że to raczej objaw choroby, niż braku troski  .
 . zaczęły gubic liście bardzo szybko. Czytałam, ze to oznaka braku substancji odżywczych ale nawozenie nie pomogło
 zaczęły gubic liście bardzo szybko. Czytałam, ze to oznaka braku substancji odżywczych ale nawozenie nie pomogło   przycielam je po kwitnieniu jesienią.. I jeśli nie przemarzna to będę dalej o nie walczyć
 przycielam je po kwitnieniu jesienią.. I jeśli nie przemarzna to będę dalej o nie walczyć 

. Eko-bordy nadają się do agrotkaniny i przy kostce brukowej. Nie nadają się (według mnie) do oddzielenia rabaty bez agrotkaniny od trawnika. W takiej sytuacji obrzeże powinno być zagłębione w ziemi, aby trawa nie przerastała na rabatkę.
 . Eko-bordy nadają się do agrotkaniny i przy kostce brukowej. Nie nadają się (według mnie) do oddzielenia rabaty bez agrotkaniny od trawnika. W takiej sytuacji obrzeże powinno być zagłębione w ziemi, aby trawa nie przerastała na rabatkę. 

.
 .