Wrzosowisko

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wrzosowisko

Post »

..to jeszcze nie tak strasznie. Wiosną to co przemarznie ściąć choć w zasadzie i tak powinno się skrócać celem lepszego rozkrzewienia. Wszystko okaże się wiosną,które części trzeba wyciąć.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też okrywam swoje wrzosy gałązkami iglaków ,, Nie obcinam specjalnie płazaków przez lato ale za to mam ich sporo na jesieni do okrycia .. Słyszałam że z braku włókniny można użyć starych firanek , które mogą zabezpieczyć marznięcie wrzosów .. Nie próbowałam ale pewnie lepsze to od czarnej .. Aby mniej parowało wrzosowisko okładam wrzosy na jesieni igliwiem sosnowym .. zabezpiecza korzenie przed mrozem i parowaniem..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

:wit zaznaczę sobie wątek a że nastroje widzę zmrożone to mały widoczek moich okrutnie doświadczonych poprzednią zimą i majem,
jak widać reanimacja pozytywna (w 80%) a jak będzie teraz ;:224 dałem trochę gałązek sosnowych i wspomnianą wyżej starą firankę

Obrazek

Obrazek

wczoraj nad ranem w oknie miałem -25 a przy gruncie ;:223
x-d-a

Post »

Dyshio, ja mieszkam niedaleko od Ciebie, mam sporo wrzosów i w ostatnich latach nigdy mi nie przemarzły, a zimy bywały ostre. Dodam, że nigdy ich nie zabezpieczam, nie przykrywam niczym, czasami jedynie śnieg stanowi naturalną osłonę.
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ale śliczne wrzosy ,szczególnie te czerwone , jeszcze u nas takich nie widziałam .. Gdy wrzosy rosną w zacisznym miejscu to przetrzymają mroźne zimy rosną tak jak w lesie ale tak jak na moim wygwizdowie musza być okryte bo mroźne wiatry potrafią wymrozić nawet pod przykryciem ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Moje w ubiegłym roku trochę ucierpiały, ale wszystkie odbiły do końca sezonu.
Mój tata twierdzi, że najbardziej mrozi na wypłaszczeniu po zakończeniu górki, że tak powietrze zimne schodzi i na tym wypłaszczeniu się zatrzymuje i czyni szkody. Sprawdziło się to u mnie, bo właśnie w takim tylko miejscu z 15 Allegro przemarzło. Odbiły, ale nie były zbyt dekoracyjne do połowy sierpnia. Myślałam już, że będę je wykopywać. Fakt, że ja z wykopywaniem szybka nie jestem. Niejeden z Was już by je wywalił, a ja poczekałam i odżyły :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dala, Ja się raczej bałam, że mi wyschną niż przemarzną, bo rosną na usypanym wzniesieniu. Po posadzeniu jedienią msiałam je podlewać niemal codziennie, bo ziemia szybko przesychała. Tak czy inaczej już siedzą schowane pod włókninką, a i śniegu troszkę napadało. :wink:

Zbigniew, piękne ujęcia. :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbliża się czas cięcia. Małymi kroczkami, ale przy mojej ilości zaczynam o tym myśleć.

Czy ktoś z Was tnie wrzosy taką ręczną podkaszarką elektryczną? To się chyba nazywa nożyce elektryczne. Ja dotychczas cięlam ręcznie, ale w ubiegłym roku kręgosłup długo mi to pamiętał i nie chcę powtórki.
Szkółkarz mówił, że spokojnie można kosą spalinową. Ktoś z Was próbował?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Aniu....z powodzeniem ... tnę nożycami elekr. wrzośce i wrzosy... to nie palec odrosną, ko by się bawił ścinać pojedynczo każdą gałązkę ...chyba,że są 1-2 krzaczki.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu, dziękuję bardzo za odpowiedź. W sumie masz rację, że odrosną. Po moim ręcznym cięciu i tak każdy ma inny kształt, więc gorzej nie będzie ;)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

drozd pisze:Aniu....z powodzeniem ... tnę nożycami elekr. wrzośce i wrzosy... to nie palec odrosną, ko by się bawił ścinać pojedynczo każdą gałązkę ...chyba,że są 1-2 krzaczki.
Janusz , ja ,bo mam tylko kilka krzaczków.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Aniu, ja tnę akumulatorówką, i nic im nie jest, a propo, te od Ciebie pięknie urosły. :lol:
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Iga. Wiedziałam, że masz nożyce, ale nie wiedziałam, że tniesz nimi wrzosy. I cieszę się, że te maluchy ładnie porosły i u Ciebie :)
Geniu, Twoje parę sztuk to faktycznie można nożyczkami, jeszcze elegancko wymodelować ;)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Daga03
50p
50p
Od: 28 sty 2012, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.mam pytanko :?: marzy mi się małe wrzosowisko i mam nadzieję szczęśliwie je założyć na wiosnę, czyli za kilka dni :D jednak martwi mnie sprawa mojej kiepskiej jakościowo ziemi.czy jak podsypię wrzosowiskowo ziemią do wrzosów zakupioną w sklepie ogrodniczym to wystarczy na początek żeby się ładnie rozrosły czy jednak nie ryzykować.jestem początkującym ogrodnikiem i wiedzę mam prawie zerową :wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Daga, wrzosy nie są wymagające co do gleby, nawet na kiepskiej lepiej zimują, warunek by byłą przepuszczalna i kwaśna. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”