Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób

Post »

Alembik jeżeli chodzi o sadzenie rozsady do gruntu to oczywiście termin z początku lutego jest stanowczo za wczesny. Do uprawy w gruncie najlepiej wysiać nasiona pod koniec lutego. Tak jak napisał 11krzych nasiona mają niebieski kolor od koloru użytej zaprawy- w tym wypadku użyto środka Sankozeb 80WP. Moja rozsada trafi do tunelu na początku marca i w razie niesprzyjającej aury mam możliwość dogrzania kablem grzewczym. Oczywiście od strony ekonomicznej byłoby to nieopłacalne ale traktuję to jako wyzwanie i nie kieruję się chęcią zysku. Co do polskich odmian to od Bonzo wcześniejszą odmianą jest Bizon i ma bardzo duże nasiona.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku wysieję bób odm. "Bonzo" i "Kasjer"-myślę,że jak zwyklę zrobię to w połowie marca do gruntu.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oho, wątek bobowy. Co roku sieję z kupowanych nasion a w tym roku chciałabym po posianiu zebrać nasiona na kolejny rok.
Z tym pozyskiwaniem nasion to oprócz skakania można jeszcze przechadzać się lub po prostu walić kijem;)

Swoją droga zawsze siałam na młode ziarno, a w tym roku dowiedziałam się, ze można jeść też zielone strąki jak fasolkę szparagową, oraz że młode liście tez są jadalne. Używał go ktoś w ten sposób?

capek, jaki roztwór robisz z tego boraksu? chodzi mi o proporcje.
11krzych

Post »

przemek1136 pisze: Co do polskich odmian to od Bonzo wcześniejszą odmianą jest Bizon i ma bardzo duże nasiona.
Etykietę Bonzo podałem parę postów wyżej. Czy z tego wynika, że Bizon jest wcześniejszy od Bonzo w gruncie ale nie nadaje się do "pędzenia". Natomiast Bonzo może być wcześniejszy od Bizona jeżeli zrobi się rozsadę?
Czy z tego wynika, że nie zalecają robienia rozsady z Bizona?
Odmiana: Bizon
wczesny

Roślina osiąga wysokość 70-90cm, strąki 14-17 cm, wewnątrz znajduje sie od 2 do 5 dużych nasion barwy jasnozielone z jasnoszrym znaczkiem. Nasiona moga być przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jest to odmiana przydatna również do mrożenia.

Liczba nasion: 1-2 szt. w gramie
Norma wysiewu: 180-200 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV
Rozstawa: 60x10 cm
Wegetacja: 70-75 dni
Termin zbioru: 1 dekada VII
Gramatura: 500 g
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

w moich ogrodniczym dostałam Dragona, okres wegetacji 75-80 dni, mam zamiar przygotować rozsadę w domu, tylko teraz przeglądając ten wątek dopadły mnie wątpliwości - czy nasiona bobu się zaprawia? na opakowaniu ani słowa na ten temat...
pozdrawiam
Iwona
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Leniawka, ja do tej pory zawsze kupowałam niezaprawiane nasiona. Nigdy nie było żadnych chorób, bób rósł zdrowo i pięknie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek

Zaczynają pojawiać się pierwsze roślinki bobu. Czwarty dzień od wysiewu. Dobrze, że stojąca na górze paleta była przykryta szybą, bo wcale nie planowałem dzisiaj przyglądać się czy bób już kiełkuje. Widząc co się dzieje przeniosłem kuwety na parapet.
Alembik

Post »

Niepotrzebnie siane po dwie sztuki, bo pewnie i tak wejdzie 99.9 % :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja celowo sieję bób, fasolkę i ogórki po 2-3 razem.
Zachowuję większy rozstaw i to wystarcza.
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

W ubiegłym roku zrobiłam rozsadę bobu [podpatrzone u Przemka] .Nasionka wysiałam później ,bo nie mam odpowiednich warunków. Jeden rządek bobu był z rozsady a drugi tradycyjnie wysiane nasionka w marcu. Bób z rozsady pięknie zakwitł. Tylko bardzo dużo kwiatów opadło i strączki zawiązały się dopiero na wyższych piętrach. Nie pamiętam jaka była wtedy pogoda, bo to chyba ona jest przyczyną mniejszego plonu.
Alembik

Post »

Tak trochę patrzę na zdjęcia i racja, że ładniej rośnie po dwa. Nie wpadł bym na to :)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Dancysia, susza musiała być. Bób, gdy zawiązuje strąki, potrzebuje sporo wilgoci. U mnie było tak samo, a nie miałam jeszcze wody od sąsiada.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Bób z rozsady? Ale numer :D. Pewnie to norma ale nic o tym nie wiedziałam.I w ogóle uwielbiam bób, ale nigdy go nie siałam.Każdy mi mówił,że mi się nie uda,nie wiem czemu.Ale rok temu posiałam kilka nasionek prosto do gruntu. Rósł pięknie, zakwitł,tylko uparły się na niego mszyce :x Ale i tak było co pojeść... :D. W tym roku,zamówiłam Jankiela,tak jak rok temu i miał iść do gruntu...Ale teraz sobie myślę...może zrobić rozsadę... :wink:?
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Bób im wcześniej posiany tym, mniejsze ryzyko opanowania go przez mszyce, a po za tym ten z rozsady jest wcześniej do ;:137
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja bób wysiewam jak najwcześniej, wtedy jak mszyca już się pojawi to bób ma docelową wysokość.
Obrywam czubki z mszycą i spokój.
Można też zrobić opryski ekologiczne, ja pryskam wodą z octem i kilkoma kroplami płynu do naczyń.
Zazwyczaj działa.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”