Przekształcenie rabaty w skalniak
Przekształcenie rabaty w skalniak
Chciałam zmienić rabatę w skalniak (na początku przynajmniej część). Chciałabym posadzić rojniki i rozchodniki, a z tego, co się orientuję, te rośliny wymagają piaszczystego podłoża. Słyszałam, że dobrze sadzić je na "spadzie", aby woda nie zostawała w różyczkach tych roślin, bo mogą zgnić. Mam tylko mały problem - podłoże jest gliniaste, odcień średniego brązu. Rośliny jednoroczne i byliny nawet nieźle je znosiły (w miejscach sadzenia mieszałam je z ciemną ziemią).
Pod rozchodniki i rojniki tą gliniastą ziemię mogłabym zmieszać z piachem. Jak sądzicie, czy rośliny będą dobrze rosnąć na takim podłożu?
Pomiędzy roślinami zamierzam wysypać żwir.
Kiedy jest najlepszy moment na sadzenie tych roślin? Należy poczekać z tym do połowy maja?
Z góry dziękuję za wszelkie porady :P :P :P
Pod rozchodniki i rojniki tą gliniastą ziemię mogłabym zmieszać z piachem. Jak sądzicie, czy rośliny będą dobrze rosnąć na takim podłożu?
Pomiędzy roślinami zamierzam wysypać żwir.
Kiedy jest najlepszy moment na sadzenie tych roślin? Należy poczekać z tym do połowy maja?
Z góry dziękuję za wszelkie porady :P :P :P
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko , mam na skalniaku ziemie gliniastą , taką jak Ty . Zresztą ona jest u mnie prawie wszędzie .
Rok temu miałam skalniako-rabatkę , pomiędzy jednorocznymi rosły rojniki , rozchodniki , zawciąg nadmorski , goździki niskie . Wszstkie te rośliny bardzo dobrze rozrastały się . Myślę , że wszystko co posadzisz fajnie się rozrośnie .
A sadzenie możesz zacząć już teraz . Przynajmniej nie ma ostrego słońca i wszystko łatwiej poprzyjmuje się . Musiałabyś tylko uważać i w razie pojawienia się przymrozków okryć delikatnie roślinki .
Rok temu miałam skalniako-rabatkę , pomiędzy jednorocznymi rosły rojniki , rozchodniki , zawciąg nadmorski , goździki niskie . Wszstkie te rośliny bardzo dobrze rozrastały się . Myślę , że wszystko co posadzisz fajnie się rozrośnie .
A sadzenie możesz zacząć już teraz . Przynajmniej nie ma ostrego słońca i wszystko łatwiej poprzyjmuje się . Musiałabyś tylko uważać i w razie pojawienia się przymrozków okryć delikatnie roślinki .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki