I ja wymarzyłam sobie ogród
Re: I ja wymarzyłam sobie ogród
ah, romantyczna dusza z Ciebie
Ale przynajmniej jesteś określona w swoich gustach, mi natomiast podobają się wszystkie kwiaty i wszystkie chciałabym je mieć u siebie
. Pewnie gdybym nie panowała nad swoją fantazją szalonego "projektanta ogrodów", to dopiero by Picasso mi wyszło 
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Tylko proszę się nie śmiać
To tylko szkic: 1 foto to rabata, która mam nadzieję powstanie w tym roku, 2- w połączeniu z już istniejącą (nie miałam różowej kredki, więc trochę blada jest

To tylko szkic: 1 foto to rabata, która mam nadzieję powstanie w tym roku, 2- w połączeniu z już istniejącą (nie miałam różowej kredki, więc trochę blada jest

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
o matko,ale sie napracowalas,teraz pozostaje tylko zakup i posadzenie roslin 
Dorotko to była czysta przyjemność i zabawa, a czeka mnie jeszcze przyjemniejsze - kupowanie i sadzeniedoromichu pisze:o matko,ale sie napracowalas,teraz pozostaje tylko zakup i posadzenie roslin
nie mogę się doczekać!
aaa, właśnie, tyle razy miałam zapytać o to i ciągle wypadało mi z głowy...Sporo z Was wysypuje korę wokół roślin, ja też tak robię, ale muszę przyznać,że to niemały wydatek. Czy kupujecie korę w workach np. w OBI, czy macie jakieś lepsze i tańsze sposoby na jej zdobycie?jakiś tartak??
- megi1402

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz zainwestować w rozdabniacz do gałęzi i produkować własną podsypkę, na dłuższą metę to najtańsze rozwiązanie. Gdybym miała drzewa u siebie, zrobiłabym tak.
Widzę, że planik masz już opracowany ze szczegółami. Brawo, grunt to wiedzieć czego się chce. Ja ciągle jeszcze zastanawiam się, jaki kształt nadać rabacie i jakie dobrać rośliny. Koncepcja zmienia mi się co chwilę. Czekam aż zrobi się cieplej, żeby zmierzyć teren i coś wreszcie postanowić.
Lidziu, nie zapomnij zaplanować roślinom trochę wolnej przestrzeni, gdyby miały ochotę się rozrosnąć
Widzę, że planik masz już opracowany ze szczegółami. Brawo, grunt to wiedzieć czego się chce. Ja ciągle jeszcze zastanawiam się, jaki kształt nadać rabacie i jakie dobrać rośliny. Koncepcja zmienia mi się co chwilę. Czekam aż zrobi się cieplej, żeby zmierzyć teren i coś wreszcie postanowić.
Lidziu, nie zapomnij zaplanować roślinom trochę wolnej przestrzeni, gdyby miały ochotę się rozrosnąć
O, o tym nie pomyślałam!
no właśnie, plan, a ja słynę ze zmiany planów
Tak, tak, pamiętam, to tylko szkic, nawet nie uwzględniający wielkości roślin
taka notatka, jakie chcę i czy razem nie tworzą wspomnianego Picasso 
MEGI polecam Ci, wielokrotnie wspominane przeze mnie ogrody :U STÓP KLASZTORU AlinkiK i i przecudowny w kompozycji OGRÓD URSULKI. Mnie inspirowały wielokrotnie, może i Ty coś znajdziesz dla siebie.
no właśnie, plan, a ja słynę ze zmiany planów
Tak, tak, pamiętam, to tylko szkic, nawet nie uwzględniający wielkości roślin
MEGI polecam Ci, wielokrotnie wspominane przeze mnie ogrody :U STÓP KLASZTORU AlinkiK i i przecudowny w kompozycji OGRÓD URSULKI. Mnie inspirowały wielokrotnie, może i Ty coś znajdziesz dla siebie.
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Ależ to profesjonalnie wyglada! Serio, to nie ironia
wyobrażam sobie ile pracy i główkowania pochłonęło, o samym dobieraniu kolorów nie wspominając...no i teraz widzę czarno na białym (a właściwie kolorowym
), że bynajmniej monochromatycznie nie jest.
Odnośnie do kory to na znanym portalu aukcyjnym widziałam, ze sprzedają hurtowo w dość korzystnych cenach - z transportem się zdecydowanie mniej opłaca, ale może znajdziesz kogoś w swojej okolicy?
Odnośnie do kory to na znanym portalu aukcyjnym widziałam, ze sprzedają hurtowo w dość korzystnych cenach - z transportem się zdecydowanie mniej opłaca, ale może znajdziesz kogoś w swojej okolicy?
Cieszę się, że Cię przekonałam do mojej wizji
Mam pewną metodę; przeglądam sobie zdjęcia roślin w pełni (czyli duże, rozwinięte i kwitnące), wybieram te, które mi się podobają (i mogą rosnąc w moim ogrodzie), sklejam sobie na zasadzie puzzli, a później przerzucam to na papier, rozmieszczajac już na szkicu rabaty... i gotowe!
Dziękuję za podpowiedź, nie pomyślalam, żeby tam szukać. Póki co znalazłam w moich okolicach jakiegoś sprzedawcę, ok 6,50-7 zł za worek 50 L, chyba niedużo prawda?
Mam pewną metodę; przeglądam sobie zdjęcia roślin w pełni (czyli duże, rozwinięte i kwitnące), wybieram te, które mi się podobają (i mogą rosnąc w moim ogrodzie), sklejam sobie na zasadzie puzzli, a później przerzucam to na papier, rozmieszczajac już na szkicu rabaty... i gotowe!
Dziękuję za podpowiedź, nie pomyślalam, żeby tam szukać. Póki co znalazłam w moich okolicach jakiegoś sprzedawcę, ok 6,50-7 zł za worek 50 L, chyba niedużo prawda?
PAMELKO nie wiem jak to się stało, ale nie zauważyłam Twojego postu! Miejsce rano jest lekko zacienione, dopiero po południu łapie słonka a ogrzewane jest dopiero przy zachodzie. Czy sądzisz, że jednak któraś z roślin nie da rady w tych warunkach?pamelka pisze:A jeżówkisurvivor26 pisze:Ale poszukałam i wychodzi mi, że to raczej taka monochromatyczna, bezkwietna rabata będzie?len, krwawnik, kosmos, przetacznik ??? A kwitnące żurawki? Trochę tego jednak jest
![]()
Lidka kiedyś wspomniałaś o wiązie Wredei, on taki żołciutki, byłaby plama wśród zielonościoczywiście, jeśli na rabacie nie ma zbyt wiele słońca. Ale skoro żurawkę Lime Pie planujesz zgaduję, że słoneczko tam niezbyt pali
![]()
Dla Red Barona, jednak wybierz miejsce bardziej nasłonecznione, aby nie zzieleniał
Jeśli Baron będzie kaprysił wymienię go z inną trawą, którą mam w ogrodzie.
A wiąz baaaardzo mi sie podoba, ale mój ogród to prawie leśna polana, chyba nie da rady na takiej słabej ziemi
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Lidziu piękny projekt zrobiłaś. Zawiera wiele moich ulubionych roślin. Bardzo ładnie dopracowałaś rozmieszczenie roślin. No i jeszcze ten świerk 'Inversa', cudnie będzie. Czeka Cię teraz niemały wysiłek, żeby to wszystko zakupić, a potem posadzić. Wiosną będę pilnie śledziła postęp prac. Powodzenia.
Dziękuję!
Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć wszystkie rośliny (oczywiscie biorę pod uwagę opcję zamiany niektórych egzemplarzy, zwłaszcza, że u mnie trochę krucho ze szkółkami z bogatą ofertą..jedyna nadzieja w TARGACH
) i będę mogła się pochwalić efektami 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zainteresował mnie Twój wpis o targach w Olsztynie (w wątku o jeżówkach) i przyszłam szukać krajanki
Ogromnie podoba mi się idea ogrodu na leśnej polanie. Widać zmiany, jakie wprowadzasz. Zaczęłam jeździć na targi w zeszłym roku, może będzie okazja, żeby się spotkać. Z której strony Warmii jesteś?
Witaj Ewo, miło jest gościć kogoś z moich stron
Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród. Leśne chaszcze były sporym wyzwaniem ,ale opłaciło się- teraz to moja oaza i nieważne, że z marną ziemią
A targi również odwiedzam od niedawna, dla mnie to święto już nie mogę się doczekać tych w kwietniu!!
Palnuję także wizytę w szkółce pod Barczewem, z tego co kojarzę mieli ciekawą ofertę na ostatnich wystawach
( no chyba, że pomyliłam ich z jakimś innym stoiskiem, nie jestem sobą jak już przekraczam bramyW-MODR
). Na ich stronie znajdziesz dokładny plan targów i wystaw w Olsztynie. http://byliny-olsztyn.pl/. . a więc do zobaczenia, w moim ogrodzie i na najbliższych targach! 
A targi również odwiedzam od niedawna, dla mnie to święto już nie mogę się doczekać tych w kwietniu!!
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Lidziu jasne przyrosty
No jest kilka ciekawych, wszystko zależy od tego, jak rosnącego chcesz iglaczka?
Wąski, szerszy, wysoki, niższy?
Pierwsze dwa godne polecenia to oczywiście świerk kłujący Białobok i Maigold /picea pungens/.
Bardzo podoba mi się też świerk kaukaski Aureospicata /picea orientalis /. Zerknij do wyszukiwarki.
A jak się zapatrujesz na jodły koreańskie? może żółta koreanka Aurea lub Luminetta /abies koreana/ ?
No jest kilka ciekawych, wszystko zależy od tego, jak rosnącego chcesz iglaczka?
Wąski, szerszy, wysoki, niższy?
Pierwsze dwa godne polecenia to oczywiście świerk kłujący Białobok i Maigold /picea pungens/.
Bardzo podoba mi się też świerk kaukaski Aureospicata /picea orientalis /. Zerknij do wyszukiwarki.
A jak się zapatrujesz na jodły koreańskie? może żółta koreanka Aurea lub Luminetta /abies koreana/ ?
Według mojego planu nie może to być duże drzewko, najlepsze byłoby szczepione na pniu. Pięknie wyglądają na kwiatowych rabatach! ale ceny zazwyczaj też są "piękne", dlatego już odkładam do skarbonki
Jak wrócę do domu to obejrzę sobie Twoje propozycje. Napiszę również gatunki, które wpadły mi w oko. Koreankę miałam, niestety nie przyjęła mi się (pewnie dlatego, że wcześniej stała w domu jako drzewko święteczne
. Strasznie było mi jej żal..ale może do 2 razy sztuka 
Jak wrócę do domu to obejrzę sobie Twoje propozycje. Napiszę również gatunki, które wpadły mi w oko. Koreankę miałam, niestety nie przyjęła mi się (pewnie dlatego, że wcześniej stała w domu jako drzewko święteczne