Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Siałam 14.01. a po 10 dniach był na wierzchu.Przeniosłam do chłodniejszego pokoju na okno północno-wschodnie pod którym nie ma grzejnika.Na razie sobie rośnie pomalutku.
To mój miałby jeszcze z 4-5 dni bo wysiewałam 8 lutego, tyle że ziemią przykryłam tak ok 0,5 cm a niektórzy radzą nie przysypywac
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ola selerów się nie przykrywa ziemią , więc jak ci nie wzejdą to się nie zdziw i posiej jeszcze raz. Tylko nie przykrywaj nasion ziemią. 

-
- 100p
Ola każdy popełnia jakieś błędy
Jeśli chodzi o czas kiełkowania to 5-10dni 

- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Ola!
Poczekaj jeszcze.Mimo,że nakryte ziemią na pewno powschodzą.Czy opatuliłaś delikatnie cienką folią?
Poczekaj jeszcze.Mimo,że nakryte ziemią na pewno powschodzą.Czy opatuliłaś delikatnie cienką folią?
-
- 100p
Wzejść wzejdą ale na pewno trochę mniej . 2 lata temu też przykryłem ziemią i połowa nie wzeszła . 

Maraga tak przykryte folią,
niech chociaż połowa wzejdzie to będę zadowolona.
To czekam
niech chociaż połowa wzejdzie to będę zadowolona.
To czekam
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
Ola
Nie zawadzi poczytać co tu piszą o rozsadzie selera.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1540
Pozdrawiam
Nie zawadzi poczytać co tu piszą o rozsadzie selera.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1540
Pozdrawiam
forumowicz a nie "przedobrzy" się z tym superfosfatem" ,jeśli jesienią lub wiosną daje się obornik.Tadeusz pisał, że kładzie tylko obornik i to wystarczy do uzyskania wysokich plonów.
Nie przedobrzysz. W artykule do którego podałem link pisze wyraźnieGRANIA pisze:forumowicz a nie "przedobrzy" się z tym superfosfatem" ,jeśli jesienią lub wiosną daje się obornik
Przykopanie obornika zabezpiecza rosliny w fosfor ale wtedy, gdy korzenie go sięgną. Tutaj chodzi o to, by małe jeszcze korzonki siewek miały natychmiastowy dostęp do fosforu . Nie ma obawy przenawożenia fosforem. Czasami gleby nawozi się wyższymi dawkami fosforu niż by to wynikało z analizy gleby, niejako na zapasPonadto fosfor jest mało ruchliwy w glebie i niezmiernie istotne jest, aby jego jony były jak najbliżej strefy włośnikowej (najlepiej 1-2 mm) od miejsca kiełkowania i wschodów.
Pozdrawiam
A jest on może w ogrodniczym i w mniejszych ilosciach niz 5 kg.To do kubeczka z nasionkiem pomidora tez mozna dać kilka granulek.
Akurat do rozsad parapetowych nie jest to wskazane by rosły za szybko, tym bardziej , jeżeli są wysiewane za wcześnie i to w podłoże kupne, które- należy przyjąć- jest zaopatrzone w nawozy jak być powinno.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
W necie natknełam się na superfosforat potrójny granulowany borowany, pisze ze można go również używać pod pomidory. Będzie lepszy czy lepiej nie kombinować bo się przedobrzy? Wiadomo nadgorliwość .... 

Ania
To ja dołożę trzy grosze bo siałam mikroskopijne nasiona rododendronów i one też muszą być nieprzykryte.konrad008d pisze:Ola selerów się nie przykrywa ziemią , więc jak ci nie wzejdą to się nie zdziw i posiej jeszcze raz. Tylko nie przykrywaj nasion ziemią.
Warto mieć na boku trochę suchej 'ziemi' do siewu. Jak już liścienie się rozłożą to tę ziemię trzeba wysypać na drobne sitko i delikatnie posypać siewki. Wtedy się nie pokładają. I podlewać nie można po siewkach.
Siałam te mikroskopijne nasiona w różnych podłożach i okazało się że najlepszym podłożem jest torf sphagnum. Jest genialny do wysiewu takiej drobnicy, poza tym różnica w jakości siewek jest też ogromna na korzyść sphagnum, czy można go używać do wysiewu warzyw nie wiem
Nie ma znaczenia. Nie ma obawy przenawożenia borem. W naszych glebach nie jest go za bogato a rośliny go potrzebują.Hekate pisze:superfosforat potrójny granulowany borowany, [.....] Będzie lepszy czy lepiej nie kombinować bo się przedobrzy?
Pozdrawiam