Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

dwostr pisze:
ciotka pisze:48
Witaj Marysiu!
Zaciekawiło mnie czym częstujesz ślimaki i napisz,czy to skuteczna "dieta" ;:8 ;:214 ;:214
Czym częstuję to Ci nie powiem bo zapomniałam. Jestem wzrokowcem i zapamietałam, że na opakowaniu jest dorodny ślimak. Gdy będę na działce to zobaczę jak się to nazywa. Może Ślimakol ? Są to niebieskie granulki , które ślimaki zjadają i najczęściej nim zginą zdążą zakopać się w ziemi tak, że nie ma "trupów" na wierzchu. Uważam, że na niewielkie ilości ślimaków i systematyczną walkę z nimi jest to skuteczne. Biorą się na to jak muchy na lep i nie ma możliwości żeby któryś przeżył. Granulek nie rozpuszcza deszcz a tylko ślady śluzu pokazują, że w stołówce byli goście. Ja swoje funkie obsypałam przed chorobą w ciemno bo jeszcze wtedy nie było ślimaków. Jak widać skutecznie bo kiełki nie są pogryzione a nawet jeden nieboszczyk przypadkiem znalazł się na fotce. Pokazuję, na dowód , że jest to skuteczne. Obrazek
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

asiula pisze:nie dziękuj :) ale obiecaj że jak urosną to wrzucisz jakieś ich zdjęcia:) bo z chęcią zobacze jak u ciebie się mniewają. pozdrawiam

jeżeli jeszcze są jacyś chętni na te roślinki to jeszcze coś się znajdzie
No jasne ,że są ja jestem baardzo chętna..ale się zaraziłam :oops:
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

nie ma problemu!!! w poniedziałek lece na poczte bo już też mam zamówienie ;)
jak coś to masz czas do poniedziałku, no może do niedzieli ;)
to się zastanawiaj i odezwij się jak chcesz
pozdrawiam
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Wczoraj przy nawożeniu funkii, wykopałam tyle ślimaków, że może na jakąś zupę wystarczy!A w minionym roku tak pieczołowicie je zbierałam :( Baśka
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Nie przesadzajmy z tymi ślimakami, macie stare, bardzo popularne odmiany host, które ślimakom smakują( undulata Mediovariegata, plantaginea itp.). Dlaczego nikt nie pisze, jak smakują ślimcom np języczki? Dzwonki? Och, tutaj potrafią obeżreć do nerwów.
Są odmiany host, których ślimce w ogole nie ruszają:
Krossa Regal, Regal Splendor, sieboldiany i wsie pochodne od nich, grupa z Fragrant Bouquet itd. od wielu lat mam Halcyon i tej także nigdy nie ruszyły...
Mam na działce miliony winniczków i proszę sobie wyobrazić, ze w hostach nie ma tam przez cały sezon żadnej dziury...
Przyznaję jednak,ze wyżerka ślimaka na pięknym liściu hosty bardzo szpeci roślinę. Ale, tak jak pisała Marysia, bardzo dobre efekty daje BROS w granulkach. żrą to na potęgę.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Barbara65 pisze:Wczoraj przy nawożeniu funkii, wykopałam tyle ślimaków, że może na jakąś zupę wystarczy!A w minionym roku tak pieczołowicie je zbierałam :( Baśka
Basiu ! Kiedyś mój sąsiad, który był miłośnikiem funkii nie mogąc sobie dać rady ze ślimakami wymyślił okrutny acz skuteczny sposób. Żeby zabijając ślimaki nie uszkodzić szpadlem rosnących roslinek osadził na wygodnym patyku szprychę od roweru i nabijał jak szaszłyki. Była to metoda wygodna i szybka. Ja też to stosuję szczególnie w czsie deszczu gdy całe towarzystwo rzuca się do stołu. Powodzenia w walce z wiatrakami. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
hankab
50p
50p
Od: 14 sty 2008, o 23:00

Post »

Pytanie do Tomasza: jaki kolor liści powina mieć Love Pat, kłącze kupione w tym roku.
Anka
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

hankab pisze:Pytanie do Tomasza: jaki kolor liści powina mieć Love Pat, kłącze kupione w tym roku.
Anka
Jak do Tomasza to ja nie powiem :P
hankab
50p
50p

Post »

Ale bardzo proszę odpowiedz.
Anka
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

hankab pisze:Ale bardzo proszę odpowiedz.
Anka
:wink:

Opisywanie kolorów jest zawsze nieco ryzykowne bo każdy nieco inaczej rozumie np. jasnozielony, czy zielononiebieski. Z tego co pamiętam to Love Pat od samego początku jest wyraźnie "niebieskawa". Do tego ma bardzo mocno karbowane liście. Może uda mi się znaleźć zdjęcie młodziutkiej (ale nie obiecuję).
hankab
50p
50p

Post »

Dzięki, moja jest jasno zielona, zaczynam mieć wątpliwość czy to Love Pat, ale poczekam jak wyjdą inne w doniczkach, może pomyliłam opisy.
Anka
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Bardzo młode i małe hosty mogą być całkiem zielone. Cech właściwych nabierają z wiekiem, standardowo przyjmuje się trzeci rok uprawy.
Love Pat powinna być niebieskawa z pudrowatym nalotem, liście grube, karbowane i podwinięte na brzegach do góry.
hankab
50p
50p

Post »

Dzięki za informacje, poczekam zobaczymy co będzie dalej, jak podrośnie.
Anka
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

JUDYTA te które ci wyśle to mediovariegata a druga to chyba royal standard ale nie jestem pewna. zobacz tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112
pozdrawiam
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Bingo...mniaaam..tych akurat nie mam..bardzo się cieszę Asiulo!! :D już zgłębiam wiedzę..gdzie najlepiej je zakwaterować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”