Borówka amerykańska - 2cz
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 lis 2011, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Do wiosny się wstrzymaj i tak teraz będzie zimować to w gruncie rzeczy nie potrzebna jest. Ja mam taką kwaśna glebę że wszystkie rośliny, które taką potrzebują rosną i to dość okazale 

mój ogród :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=54&t=48764" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=54&t=48764" onclick="window.open(this.href);return false;
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fotki moich borówek z wczoraj. W nocy mróz do -6 stopni, a rano taki widok:
,
a 2 tygodnie wcześniej Bluegold wyglądała tak:
Pozdrawiam

a 2 tygodnie wcześniej Bluegold wyglądała tak:

Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A jeśli ziemia nie będzie odpowiednio kwaśna to Borówka wcale nie będzie owocować?
Witam!
Na pewno bardzo słabo będzie rosła, więc z owocowaniem będzie podobnie. Gdyby można było inaczej, uprawiano by borówkę na zwykłej glebie
Na pewno bardzo słabo będzie rosła, więc z owocowaniem będzie podobnie. Gdyby można było inaczej, uprawiano by borówkę na zwykłej glebie

Witam 
Jakie dwie odmiany byście poleciliście /mam 16 krzaków -Sierra,Spartan,Chandler,Darrow Earlblue,Brigitta / na plantację przemysłową.Lokalizacja Ostrołęka woj.mazowieckie
Czekam na propozycje odmiana właściwa o dużych owocach plus niegorszy zapylacz
Pozdrawiam

Jakie dwie odmiany byście poleciliście /mam 16 krzaków -Sierra,Spartan,Chandler,Darrow Earlblue,Brigitta / na plantację przemysłową.Lokalizacja Ostrołęka woj.mazowieckie
Czekam na propozycje odmiana właściwa o dużych owocach plus niegorszy zapylacz
Pozdrawiam

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
Byłem dzisiaj na działce - mróz - 10 w dzień borówki chyba miały zwiążki na kwiaty i według mojej oceny wszystko zmarzło.zaqwas2 pisze: Ja wybrałem po jednym krzaczku odmian Toro, Duke, Chandler oraz Bluecrop.
Obrazek
Chyba praca jesienna bezużyteczna. Czy borówka wiosną ma szansę wybić jakieś nowe pędy z korzenia?
pozdrawiam Andrzej
Nie tak szybko z tym zmarznięciem. Jeżeli nie były w ub. roku przeazotowane lub zbyt późno nawożone azotem to temperatura - 10 *C - to pryszcz dla borówki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
forumowicz Trochę mnie uspokoiłeś choć nie do końca. Borówki wsadzone na przełomie sierpień-wrzesień czyli "świerzaki". Nawozu żadnego nie dawałem, ale nie mam pewności czy ogrodnik czegoś o długim działaniu w donicę nie wepchnął a ja to wsadziłem (jedna z borówek rosła jak na drożdżach i nie chciała zdrewnieć). Podałem temp. w dzień - nocą było -20*C a przy gruncie pewnie jeszcze więcej.
pozdrawiam Andrzej
Byłam na działce i zauważyłam coś dziwnego ( tam mnie się wydaje
), Na jednej gałązce widać tylko po 2 -3 pączki- czy to jest normalne ?- czy są to pączki kwiatowe? - Czy reszta pączków przemarzła?, czy może dopiero na wiosnę będzie je widać?.

Pozdrawiam. Ewa
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Wcześniej przed mrozami było widać więcej pączków

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wcale nie musiały odpaść w czasie mrozu, u siebie w ogrodzie zaobserwowałam że chętnie bażanty robiły sobie stołówkę w krzakach borówki i krzakach jagody kamczackiej. Oprócz wykładanego ziarna pszenicy i łamanej kukurydzy bardzo lubiły posilać się pąkami z tych krzaków. Może taki sam los spotkał Twoją borówkę
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
O bażantach nie pomyślałem, jutro muszę moje sprawdzić, sporo ich się kręciło przy borówkach 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Moja działka jest na wsi i z tego co wiem i widziałam na zdjęciach pokazywanych przez sąsiada , bażantów jest bardzo dużo- zwłaszcza zimą przy siatce z bluszczem( spożywają owoce ) .Nawet nie pomyślałam o bażantach
,latem widziałam paszkoty jak sobie zrobiły stołówkę , szybko zrobiłam namiot z firan ,ale w zimę myślałam że będą bezpieczne. Nie pozostaje nic innego jak zostawiać na zimę siatkę na krzakach 

Pozdrawiam. Ewa
-
- 50p
- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jestem ciekawy jak wam przezimowały borówki ?
U mnie na razie nie wygląda to źle.
U mnie na razie nie wygląda to źle.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek