Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zamiokulkas zamiolistny (Zamioculcas)
Czyli to Piotrze około 8 letni okaz, jest cudny

- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Ja dzisiaj kupiłam sobie zamiokulkasa zamiolistnego. Opatuliłam reklamówkami żeby mi nie zmarzł. I zastanawiam się czy mogę go przesadzić do odrobinę większej doniczki czy kupić taką w której będzie miał dużo luzu.
Na tego kulkaska choruję już od bardzo bardzo dawna. Bardzo chciałam go mieć.

Na tego kulkaska choruję już od bardzo bardzo dawna. Bardzo chciałam go mieć.

To już zależy od Ciebie, ja mojego zamiokulkasa najpierw przesadziłam do ciut większej bo miał bidulek bardzo ciasno, a później po jakikś czasie przesadziłam do większej, w której stoi do dnia dzisiejszego:) Gratuluje okazu:))
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
milkicja jak zaczyna deformować się doniczka, to wtedy przesadzamy i dlatego najlepiej trzymać te kwiaty w plastikowych doniczkach, ewentualnie razem z plastikową włożyć do ceramicznej.
A to oznacza że koleżanka milkicja może śmiało przesadzić już swojego zamioculcasa ale w plastik nie w ceramikę.Stokrotkania pisze:milkicja jak zaczyna deformować się doniczka, to wtedy przesadzamy i dlatego najlepiej trzymać te kwiaty w plastikowych doniczkach, ewentualnie razem z plastikową włożyć do ceramicznej.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pytanie dotyczyło też jak duża ma być doniczka (nie tylko czy przesadzić).milkicja pisze:Ja dzisiaj kupiłam sobie zamiokulkasa zamiolistnego. Opatuliłam reklamówkami żeby mi nie zmarzł. I zastanawiam się czy mogę go przesadzić do odrobinę większej doniczki czy kupić taką w której będzie miał dużo luzu.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Zamiokulkasy, nie lubią zbyt dużego luzu, ja bym przesadziła do ciut większej 
Nieprawda, zamioculcasa nie przesadza się nim nie przerośnie na tyle doniczki by ją aż wręcz deformował, przesadzić można natomiast spokojnienie do doniczki większej nawet o 10 cm w średnicy.Stokrotkania pisze:Zamiokulkasy, nie lubią zbyt dużego luzu, ja bym przesadziła do ciut większej
- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Dzięki wam Kochani za wyczerpujące odpowiedzi. Jutro kupię większą plastikową doniczkę i przesadzę go.
-
sylvi
- 1000p

- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja właśnie odkryłam nowe cudeńka na swoim. I to zaledwie miesiąc od przestawienia go bliżej okna (chymmm, a przecież nie potrzebuje zbyt wiele światła), to pierwsze nowe liści od prawie dwóch lat - tryskam radością
. Pochwalę się nim, choć jest nieco zakurzony

Tak bywa, gdy do domu wraca się wieczorem i nic nie widać

Tak bywa, gdy do domu wraca się wieczorem i nic nie widać
Re: Podłoże dla zamiokulkas
czesc! czy mozecie mi podpowiedziec czy zamiokulkas przezyje w doniczce bez dziurek pod spodem? mam na mysli ceramiczna ozdobna oslonke...
może i przeżyje ale krótko, po pierwsze w razie przelania woda nie ma odpływu i zaczynają gnić korzenie, a po drugie dużo lepsza jest doniczka plastikowa, bo jak ma za małą doniczkę do zaczyna ją deformować a w przypadku ceramicznej doniczki zacznie zamierać, bo nie będzie miał miejsca na rozrost
- Piotr=)

- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kup plastikową zrób dziury i wstaw do ceramicznej. a zamiokulasa wsadź do plastkiu ;)aggie pisze:czesc! czy mozecie mi podpowiedziec czy zamiokulkas przezyje w doniczce bez dziurek pod spodem? mam na mysli ceramiczna ozdobna oslonke...
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
dziekuje Wam bardzo za ekspresowa odpowiedz
kwiatka chcialam przesadzic do ceramicznej, gdyz ma ona nietypowy owalno-splaszczony ksztalt, i nie moge znalezc plastikowej w podobnym ksztalcie, ale wyglada na to ze musze sobie znalesc inna doniczke, zdrowie zamio najwazniejsze 
pozdrawiam!
pozdrawiam!
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Zamiokulkasa jak się kupuje to ma on doniczkę nie za szeroką i dość wysoką i myślę że do podobnej doniczki powinno się go przesadzać.