I ja wymarzyłam sobie ogród
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: I ja wymarzyłam sobie ogród
Zajrzałam przeglądając ogrody forumowiczów na chybił trafił i tak się zachwyciłam, że zostaję
Szczególnie interesują mnie ogrody zakładane od nowa na ugorach czy dziko porośniętych terenach, a Twój wygląda fantastycznie! Ogrom prac wykonanych wydaje się niemożliwy do ogarnięcia przez jedną rodzinę, więc tym bardziej podziwiam, że w stosunkowo krótkim czasie tak wiele udało się Wam zrobić. Bedę tu na pewno częstym gościem 
To było totalne szaleństwo, zero doświadczenia, ale tak byliśmy "napaleni" na ten pomysł, że po nocy nie spaliśmy, bo głowa była pełna pomysłów a i czasu trochę było szkoda- przecież w tym czasie można było tyle zrobi
Serdecznie zapraszam!!!!
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Witaj Lidziu, wspaniałe postępy w ciągu tak krótkiego czasu, gratuluje udanej pracy. 
Ojej Iga, moje żurawkowe guru!!
Nie wiem czy wiesz, ale jestem wielką ukrytą fanką Twojego niezwykle barwnego ogrodu! Witaj i dziękuję za pochwały!
Dzisiaj dzień pochwał, ale miło!!! To jeszcze bardziej motywuje mnie do pracy w tym roku!
A mam spore plany, oj mam...
Dzisiaj dzień pochwał, ale miło!!! To jeszcze bardziej motywuje mnie do pracy w tym roku!
A mam spore plany, oj mam...
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie ma nic przyjemniejszego, niż sobotnie popołudnie spędzone na rozmyśleniach o nadchodzącej wiośnie z kubkiem kawy w dłoniach
Główny plan na ten rok, to zwiększenie rabaty z prawego skrzydła ogrodu (wzdłuż płotu)
Postanowiłam solidnie się przyłozyć i nie zrobić nasadzeń na "wariata"
Za chwilę siadam więc do projektu..Początek już jest, to ten zakątek z liliami, bukszpanami, trytomą.. Może macie jakieś podpowiedzi: jakie rośliny wybrać, które dobrze się ze sobą komponują. Nie ukrywam, że Wasze uwagi będą bardzo cenne, bo robię taki paln pierwszy raz
Muszę jeszcze dodać, że mój roślinkowy TOP, to obecnie jeżówki, żurawki, rożnego rodzaju trawy i iglaki..a więc do dzieła!
ale będzie zabawa... 
Główny plan na ten rok, to zwiększenie rabaty z prawego skrzydła ogrodu (wzdłuż płotu)

Postanowiłam solidnie się przyłozyć i nie zrobić nasadzeń na "wariata"
Skończyłam!!! Ale miałam wenę! Oczywiście po zakupach roślin do projektu, będę musiała ogłosić bankructwo, ale co tam!!
Idę świętować urodziny, po powrocie opowiem Wam o szczegółach..jeśli ktoś w ogóle jest tym zainteresowany!
Idę świętować urodziny, po powrocie opowiem Wam o szczegółach..jeśli ktoś w ogóle jest tym zainteresowany!
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
najlepiej jak zrobisz zdjecie i wkleisz
swojego planu
- survivor26

Ktoś jest zainteresowany
Chętnie obejrzę zarówno rysunki poglądowe, jak i poczytam dokładny plan tworzenia, bo ja jestem na etapie planowania w glowie, czyli w moim ogrodzie bedzie absolutnie wszystko, a rzeczywistość to zapewne znacznie skoryguje 
survivor26 nie sądzę, bym była ekspertem w dziedzinie projektowania, sama przecież się dopiero uczę! :)Ale grunt, to próbować i czerpać z tego radość!
W miejscu, z którego chcę przedłużyć rabatę rośnie: ŻÓŁTA TRYTOMA I ŻURAWKA "Palace purple", dalej planuję posadzić:
KRWAWNIK BIAŁY, JEŻÓWKĘ "Hot Lava", ŚWIERK "Inversa", KONWALNIK "Niger", ŻURAWKI "Lime Pie", PRZETACZNIK KŁOSOWY, ŻURAWKĘ "Southern Comfort", ROZCHODNIK "Raspberry Truffle", CYPRYSIK JAPOŃSKI, JEŻÓWKĘ "Green Jevel", LEN TRWAŁY, jakieś drzewko sczepione na pniu, może MODRZEW, COSMOS CZEKOLADOWY, JEŻÓWKA "Tiki Torch", TRAWA Red Baron", i BERBERYS "Aurea"..i gotowe!
Jeśli tylko zdobędę wszystkie rośliny, to może mój projekt (jutro postarał się wkleić fotkę) dojdzie do skutku
Przy okazji zastanawia mnie jedna rzecz; układałam rośliny, tak by pasowały do siebie wysokością, kolorem i kształtem..ale w sumie nie zrobiłam jednej rzeczy, dane egzemplarze się nie powtarzają..a czytałam kiedyś, że to własnie pewna powtarzalność wprowadza ład na rabacie. Co o tym sądzicie?
W miejscu, z którego chcę przedłużyć rabatę rośnie: ŻÓŁTA TRYTOMA I ŻURAWKA "Palace purple", dalej planuję posadzić:
KRWAWNIK BIAŁY, JEŻÓWKĘ "Hot Lava", ŚWIERK "Inversa", KONWALNIK "Niger", ŻURAWKI "Lime Pie", PRZETACZNIK KŁOSOWY, ŻURAWKĘ "Southern Comfort", ROZCHODNIK "Raspberry Truffle", CYPRYSIK JAPOŃSKI, JEŻÓWKĘ "Green Jevel", LEN TRWAŁY, jakieś drzewko sczepione na pniu, może MODRZEW, COSMOS CZEKOLADOWY, JEŻÓWKA "Tiki Torch", TRAWA Red Baron", i BERBERYS "Aurea"..i gotowe!
Jeśli tylko zdobędę wszystkie rośliny, to może mój projekt (jutro postarał się wkleić fotkę) dojdzie do skutku
Przy okazji zastanawia mnie jedna rzecz; układałam rośliny, tak by pasowały do siebie wysokością, kolorem i kształtem..ale w sumie nie zrobiłam jednej rzeczy, dane egzemplarze się nie powtarzają..a czytałam kiedyś, że to własnie pewna powtarzalność wprowadza ład na rabacie. Co o tym sądzicie?
- survivor26

No i teraz wyszło, jak bardzo się nie znam, bo nie rozpoznaję nawet polowy wymienionych przez Ciebie roślin
Ale poszukałam i wychodzi mi, że to raczej taka monochromatyczna, bezkwietna rabata będzie? Masz tam duże zacienienie? Ja to bym więcej kolorów dodała 
Hm,, myślisz?
Jak robiłam pierwszy rys układajać sobie fotki to wydała mi się jednak kolorowa(wybierałam nie tylko pięknie kwitnące, ale również z barwnymi liśćmi) .. bałam się, że będzie znowu "twórczy nieład" jak na rabacie z lewej
Poza tym mam bzika na punkcie jeżówek i żurawek i chciałam mieć tutaj głównie te rośliny, ale może masz rację..
Jak robiłam pierwszy rys układajać sobie fotki to wydała mi się jednak kolorowa(wybierałam nie tylko pięknie kwitnące, ale również z barwnymi liśćmi) .. bałam się, że będzie znowu "twórczy nieład" jak na rabacie z lewej mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- survivor26

Nie, nie, to moja prywatna preferencja roślin kolorowo kwitnących nad tymi z kolorowymi liśćmi 
Po pracy postaram się wkleić fotkę mojego projektu wykonanego na papierze (kredkami - ale miałam frajdę!!!
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A jeżówkisurvivor26 pisze:Ale poszukałam i wychodzi mi, że to raczej taka monochromatyczna, bezkwietna rabata będzie?
Lidka kiedyś wspomniałaś o wiązie Wredei, on taki żołciutki, byłaby plama wśród zieloności
Dla Red Barona, jednak wybierz miejsce bardziej nasłonecznione, aby nie zzieleniał
- survivor26

Żle się wyraziłam: chodziło mi o to, ze ja szczególną namiętność żywię do zestawów kolorystycznych typu "szaleństwo wiejskiego ogrodnika", czyli malwy, cynie, rudbekie i cała gama tęczy
Absolutnie natomiast nie krytykuję takiego wyboru na rabaty zacienione, bo tam siłą rzeczy 'moje' zestawy raczej nie urosną
I z ciekawością zobaczę ten plan pokolorowany kredkami, bo i w swoim ogrodzie mam parę miejsc, gdzie taki zestaw jak Twoj się sprawdzi lepiej niż moje preferencje.