Fasola z orzełkiem

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasola z orzełkiem

Post »

Zwykła fasola bez problemu wschodzi po 2/3 latach nie raz taką sadziłam , wszystko zależy od warunków w jakich była przetrzymywana .
Powodzenia w uprawie :uszy
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak wygląda ta fasolka.Myszy tam nie ma.Kocica robi przegląd od czasu do czasu.Mają też naszykowane granulki gdyby się pojawiły. Te strąki jeszcze nie wyłuszczone. Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nasiona fasoli- zresztą nie tylko- najlepiej przechowywać w lodówce . Spowalnia to bardzo utratę siły kiełkowania i zabezpiecza nasiona przed wylęgiem strąkowca fasolowego w przypadku, gdyby nasiona były nim zaatakowane. A tego akurat nigdy wcześniej nie wiadomo.

Pozdrawiam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Wygląda nieźle :) Też ma kreseczkę, zastanawiam się czy gdzieś sa opracowania na temat dziedziczenia wzoru u fasoli, trochę szukałam wczoraj ale bez zadowalających rezultatów. Zastanawia mnie ile pokoleń by trzeba żeby wyplenić te kreskę, w razie czego..
Podobno na długotrwałe przechowywanie nasion, warto je nawet zamrozić, tylko trzeba się upewnić że były dobrze wysuszone. I kiedy chce się je użyć, najpierw pojemnik wyjąć i nie otworzony zostawić na jakiś czas aż osiągnie temperaturę pokojową. To ma zapobiec nagłemu wykraplaniu się wody na nasionach. Nie wiedziałam że temperatury lodówkowe są wystarczające do zabicia robaków i ich larw/jaj, zawsze obstawiałam że muszą być niższe, jak w zamrażarce.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

loeb pisze:Nie wiedziałam że temperatury lodówkowe są wystarczające do zabicia robaków i ich larw/jaj, zawsze obstawiałam że muszą być niższe, jak w zamrażarce.
Nie o zabicie chodzi. Rzecz w tym, że poniżej temperatury + 12 * C ulega zatrzymaniu cykl rozwojowy strąkowca. Larwa nie ulega przepoczwarzeniu. Wiesz przecież , że uszkodzenia ziarna fasoli przez strąkowca dyskwalifikują materiał nasienny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Znalazłam u sąsiadki tą fasolkę, a dokładniej w sąsiedniej wsi u jej mamy.
Z tego co mi mówiła, chyba nie będzie mieć tej kreseczki, bowiem nazywają tą fasolkę żołnierzykami
z uwagi na plamkę w kształcie czapeczki, czyli domyślam się, że kreseczka jest przerwana.
W każdym razie będę ją mieć ;:138

Póki co dostałam od niej inną w tej samej kolorystyce, ale wzór w kropeczki,
w internecie chyba niesłusznie figuruje pod nazwą "orzełek".

Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie mieć tę kreseczkę:) Ta kreseczka wzięła się prawdopodobnie z bardzo wczesnego przekrzyżowania tej fasolki z inną, faktycznie o nazwie żołnierzyki, tylko że żołnierzyki są czarne i mają trochę inny wzór. Albo, co tez prawdopodobne, żołnierzyki wyszły ze skrzyżowanej z czymś czarnym linii orzełka, z już mocno rozmytym wzorem.
http://www.adaptiveseeds.com/sites/defa ... allen1.jpg
Na wszystkich niemieckich stronach Wachs Beste Von Alles jest czarna. Wygląda na to że Ameryka północna jest zapchana naszą fasolą, w mniej lub bardziej zdegenerowanej postaci :} Ciekawa jestem, emigranci czy Kościuszko to tak rozwlekł.. Pewnie jedno i drugie.

Ta w kropeczki bardzo urodziwa:D Choć do orzełka ma się nijak. :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

forumowicz pisze:(...) Wiesz przecież , że uszkodzenia ziarna fasoli przez strąkowca dyskwalifikują materiał nasienny.

Pozdrawiam
Parę lat temu dostałam od siostry fasolkę Saxę i każde nasionko miało dziurkę od "robaczka". Wzeszło mi co najmniej 3/4 (chyba więcej). Swoje nasiona przechowuję w zamrażarce i pięknie wschodzą.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

loeb z myślą o Tobie zrobiłam test na 5/6 letniej fasoli (dziecko kiedyś sobie zbierało takie kolorowe fasolki).
Jakoś tak pomyślałam o płucnicy islandzkiej, a mam ususzoną bo u mnie rośnie. Zrobiłam mocny napar i do pojemnika z zimnym naparem razem z zielskiem włożyłam kilka tych starych fasolek w piątek. Pudełko w worek foliowy i na kaloryfer. Dzisiaj po 3 dniach pokazują się kiełki. W osobnym pojemniku w wodzie na ligninie nic jak na razie. Może to za wcześnie na te rewelacje ale jak w wodzie nie puści to może warto spróbować. Ta płucnica to dosyć ciekawe zielsko..
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tym bym w życiu nie pomyślała.. u mnie nie rośnie, z grubsza tylko wiem jak wygląda i do czego się stosuje leczniczo. Ciekawe ..
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Moniko!
W jakim celu suszyłaś tę płucnicę islandzką?Przyznam,że nie słyszałam on niej wcale.
Pozdrawiam Maria.
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

No ,no ...to forum mnie zadziwia . Cudna ta fasolka z orzełkiem. a na dodatek płucnica islandzka. Może nowy wątek o tej roślinie, bo jak czytam możliwości ma wręcz niesamowite.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Roślinie? ja wyczytałem, że to grzyb :lol:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

roślina :D http://www.lnb.pl/osrodek_badawczo_rozw ... tratia.pdf

Swoją starą fasolę ja potraktowałam płucnicą głównie dlatego, że ona ma kwas (chociaż to nie kwas giberelinowy), ale co stoi na przeszkodzie żeby spróbować z kwasem cetrarowym :D O giberelinie i nie tylko jest trochę tu jakby kogo interesowało http://www.sciaga.pl/tekst/61783-62-hor ... ciu_roslin

A wracając do fasolek (4 w płucnicy, 4 w wodzie) - Te w płucnicy - jedna fasolka miała już taki 2cm kiełek to włożyłam do ziemi żeby zobaczyć czy będzie rosła, pozostałe mają kiełki mniejsze ale widoczne. Na ligninie w wodzie na razie cisza.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”