Kuchenne inspiracje AGNESS
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dzisiaj robiłam pączki serowe. Rzeczywiście na tłusty czwartek trzeba robić z podwójnej porcji. W tamtym roku wyszło mi tych pączusi bardzo bardzo dużo więc pewnie to była podwójna porcja. Zdjęcie u mnie w wątku żeby nie zaśmiecać Agnes wątku gdyby ktoś chciał rzucić okiem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2787772
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2787772
Ja bez mąki piekę tort orzechowy, albo migdałowy, jest pyszny
Zamiast mąki dodaję zmielone dobrze wysuszone migdały, do tego mam specjalną maszynkę - posiada w środku tarkę, podobną, jak ta do ucierania ziemniaków.

Pozdrawiam Sylwia.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie jadłam jeszcze ciasta drożdżowego z proszkiem do pieczenia ale zawsze można dowiedzieć się nowości
Aguś ja nie wkładam aż tyle pracy w ciasto drożdżowe
Ty się pewnie mocno dołożyłaś i teraz już Ci się nie chce 

Aguś ja nie wkładam aż tyle pracy w ciasto drożdżowe

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Milenko ja bardzo lubię połączenie kawy z pomarańczami......i czekolady z pomarańczami ....i czekolady z wisniami mmmmmm
Byłam u Ciebie i widziałam pączusie....aż ślinka leci
Reniu cieszę się bardzo, ze ciasta i naleśniczki przypadły gościom do gustu....byłam u Ciebie i widziałam te pyszności, wyglądają bardzo smakowicie
Jagódko u mnie w domku też chłodnawo i ja wstawiam ciasta drożdżowe i chlebek do wyrośnięcia do lekko nagrzanego piekarnika. Wspaniały patent, wszystko rośnie szybciutko w ciepełku i bez przeciągów
Co do ilości przepisów....to faktycznie mam ich sporo....ciasta uwielbiałam piec już od podstawówki......ale to u nas rodzinne
... wychowywałam siępraktycznie na podwórku z ciastkarnią ,która należała do mojego wujka , a i moja mama zawsze bardzo dużo piekła i gotowała, prowadziła nawet kursy o tej tematyce....tak, że praktycznie wyrosłam w takich klimatach...i tak mi pozostało.....widzę, ze moja córa też lubi kucharzyć i ostatnio robimy to razem....uwielbiam te chwile .....bo przy okazji cudnie sobie gadusiamy na wszelkie tematy
Basiu dzięki za przepis....faktycznie bardzo ciekawy i ja po raz pierwszy spotykam się z łączeniem drożdży i proszku do pieczenia. Trzeba będzie wypróbować
Sylwio faktycznie takie placki migdałowe, orzechowe, czy np kokosowe bez mąki są wspaniałe od tortów i cist z kremem
Eluś pewnie tak jest, po tym intensywnym gnieceniu mam lenia na drożdżowe
....ale coraz bardziej za mną chodzą bułeczki z jagodami czy serkiem, lub rogaliki drożdżowe......i chyba w końcu się skuszę na zrobienie 

Byłam u Ciebie i widziałam pączusie....aż ślinka leci

Reniu cieszę się bardzo, ze ciasta i naleśniczki przypadły gościom do gustu....byłam u Ciebie i widziałam te pyszności, wyglądają bardzo smakowicie

Jagódko u mnie w domku też chłodnawo i ja wstawiam ciasta drożdżowe i chlebek do wyrośnięcia do lekko nagrzanego piekarnika. Wspaniały patent, wszystko rośnie szybciutko w ciepełku i bez przeciągów

Co do ilości przepisów....to faktycznie mam ich sporo....ciasta uwielbiałam piec już od podstawówki......ale to u nas rodzinne

Basiu dzięki za przepis....faktycznie bardzo ciekawy i ja po raz pierwszy spotykam się z łączeniem drożdży i proszku do pieczenia. Trzeba będzie wypróbować

Sylwio faktycznie takie placki migdałowe, orzechowe, czy np kokosowe bez mąki są wspaniałe od tortów i cist z kremem

Eluś pewnie tak jest, po tym intensywnym gnieceniu mam lenia na drożdżowe

Witaj.To ciasto jest o tle dobre że nie potrzeba nic wyrabiać ręką.Przepis sprzedałam koleżankom z pracy i im też wychodzi. Nawet mój syn spróbował i też mu wyszło. 

Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
A ja polecam Wam śmietanę 36% z Piątnicy. O wiele lepsza od wszystkich pozostałych, nie podchodzi wodą po ubiciu, ubija się bardzo szybko i nie rozłazi się jak się nie doda żelatyny,polecił mi tę śmietanę znajomy cukiernik i teraz zawsze z niej korzystam.
Ja zawsze używam do tortów śmietanę kremówkę łaciatą też 36%.Przed ubiciem mocno schładzam w zamrażarce[około pół godziny]
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Agness, fajnie musi być taki rodzinne kucharzenie. Moje dzieci są jeszcze w tym wieku, że po wspólnym pieczeniu pierniczków i ciastek na choinkę, miałam pełne ręce sprzątania, ale było miło.
Dziś zrobiłam serniko-brownies i podczas przygotowywania zwątpiłam, czy spisując nie pominęłam przypadkiem proszku do pieczenia, ale widzę, że jednak w przepisie go nie ma.
Wyszło dobre. 
Dziś zrobiłam serniko-brownies i podczas przygotowywania zwątpiłam, czy spisując nie pominęłam przypadkiem proszku do pieczenia, ale widzę, że jednak w przepisie go nie ma.

- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Dziewczyny POMOCY.
Jutro na obiad chcę zrobić cannelloni, i już mam wszystko kupione, siedzę i czytam. Jest mnóstwo przepisów ale zazwyczaj piszą "przygotowany farsz nakładamy do rurek" Ale czy mam sparzyć te rurki?? Podgotować jak muszle? Nie mam pojęcia czy w miękki makaron da się włożyć farsz. Wydaje mi się że może być to bardzo trudne.
Proszę o podpowiedź
Ale BLONDI ze mnie
Na opakowaniu mam przepis
Napisane że nie gotować.
Jutro na obiad chcę zrobić cannelloni, i już mam wszystko kupione, siedzę i czytam. Jest mnóstwo przepisów ale zazwyczaj piszą "przygotowany farsz nakładamy do rurek" Ale czy mam sparzyć te rurki?? Podgotować jak muszle? Nie mam pojęcia czy w miękki makaron da się włożyć farsz. Wydaje mi się że może być to bardzo trudne.
Proszę o podpowiedź
Ale BLONDI ze mnie

- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Chcę podpytać o drożdże w proszku.Kupiłam ostatnio takie, chciałam spróbować co to za cudo
Wczoraj robiłam drożdżówkę, rosła i rosła i jakaś taka nieciekawa.Dziś twarda, ptaki będą miały co pojeść.Jednak drożdże w kostce najlepsze chyba, a może są jakieś w proszku godne polecania?

Wczoraj robiłam drożdżówkę, rosła i rosła i jakaś taka nieciekawa.Dziś twarda, ptaki będą miały co pojeść.Jednak drożdże w kostce najlepsze chyba, a może są jakieś w proszku godne polecania?
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Piekłam na niedzielę serniko -browies bardzo smakował wyśmienity
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- ElleBelle
Ja użyywam drożdzy babuni zawsze mi się sprawdzaja i polecam 

Pozdrawiam, Ela
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też wolę drożdże świeże,niż suszone,a te świeże można zamrozić,nie tracą właściwości.,wypróbowałam 

- ElleBelle
Tak ja też mrożę i takie stosuję i jest super 

Pozdrawiam, Ela
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozmrażają się błyskawicznie