Proszę o pomoc w doborze murków i kostek

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: proszę o pomoc w doborze murków i kostek

Post »

A tam brudne.. będzie miało szlachetną patynę;) Ale zielonego widuję sporo, zresztą sa tez inne kolory i materiały, np nie wiem, pieńki dębowe albo coś tak. Coś sobie dobierzesz.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BRZOSKWINKO mnie właściwie wszystkie się podobają więc chyba musisz się zdać przy wyborze na własny gust i opis danej odmiany kaprifolium :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

loeb pisze:A tam brudne.. będzie miało szlachetną patynę;)
:;230

dzięki chudziak. Muszę pogrzebać. Tylko niech mi warzywne emocje opadną. ;:224
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Ja zastanowiłbym się jeszcze raz czy na pewno winobluszcz. Za jakiś czas może się znudzić a wtedy elewacja na tej ścianie będzie nadawała się do wymiany.
Do ściany można przymocować siatkę panelową (z odpowiednim (10-15cm) odstępem od ściany) i na nią puścić rośliny (np. ognik szkarłatny który późną jesienią i zimą przyciągnie ptaki do ogrodu, clematis, różę ).
A co do kostki i murka wybrałbym może kostkę betonową płukaną. Chociaż najlepiej poszukać jakiegoś sklepu w swojej okolicy i sprawdzić co tam mają i co mogą mieć.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rayy pisze:Ja zastanowiłbym się jeszcze raz czy na pewno winobluszcz. Za jakiś czas może się znudzić a wtedy elewacja na tej ścianie będzie nadawała się do wymiany.
Czy widziałeś kiedyś elewacje z sylikatu? Tego zniszczyć się nie da. To nie tynk czy porowata cegła. :lol:

Na bluszcz jestem zdecydowana. ;:108 Montaż kratek bardziej mi naruszy elewację, no i koszty spore. A jak odnowić, zaimpregnować za 15 lat? Ściana ma powierzchnie około... 45m2 i średnio 6m wysokości.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Czy widziałeś kiedyś elewacje z sylikatu? Tego zniszczyć się nie da. To nie tynk czy porowata cegła. :lol:
Widziałem. Widziałem też taką elewację po zerwaniu z niej bluszczu. Chcieli to myć myjką ciśnieniową ale nie mogli tego zrobić ze względu na to, że razem z bluszczem zostały zerwane fugi (na ścianach były płytki silikatowe o grubości ok. 2cm a pod nimi styropian).
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rayy pisze:
razem z bluszczem zostały zerwane fugi (na ścianach były płytki silikatowe o grubości ok. 2cm a pod nimi styropian).
No to jest różnica. U mnie jest ściana trójwarstwowa, a nie naklejane płytki. Moja sylikatowa ściana ma grubość 10cm. Typowej fugi nie ma, jest beton jako spoina. Myślę, że spokojnie... nie zostanie zwojowany przez bluszcz. Nie przypuszczam bym chciała się kiedyś bluszczu pozbyć. Jest piękny! :D

Ale dzięki za ostrzeżenie. Na wszelki wypadek przegadam to z mężem.
Pozdrawiam, Joasia
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj
Przepięknie wyglądają domy otulone pnączami.
Mnie podoba się winobluszcz trójklapowy. Jego liście nie opadają po pierwszym przymrozku jak to ma miejsce u winobluszczu pięciolistkowego.
Jest nowa odmiana o żółtych liściach
to Parthenocissus tricuspidata Fenway Park

Ja w swoim ogrodzie wykonałam murki oporowe z drewna ( podkłady kolejowe).
I z potłuczonych płyt chodnikowych.
Płyty chodnikowe układałam tak by widać było poszarpany brzeg.
Drewno i surowy beton to materiały które pasują do większości elewacji.
Poniżej jest link ze zdjęciami mojego ogrodu.
Zapraszam do obejrzenia.
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 13:30

Post »

Asiu, nad winobluszczem radzę się bardzo dobrze zastanowić. Koleżanka ma taki na swojej elewacji, po 10-ciu latach wygląda fatalnie, w ubiegłym roku część zmarzła i są "łyse" badyle na ścianie. Teraz tego nie mogą zarwać, bo wrosło w elewację. W dodatku utrzymuje się większa wilgoć, wchodzą do domu pająki i inne robale. Zrobisz, jak zechcesz, ale nowy dom po kilku latach jest przez taki bluszcz zniszczony. Pień i korzenie starego winobluszczu dorastają do bardzo dużych rozmiarów, niszczą fundamenty - widziałam na własne oczy, taki budynek.
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Etna pisze:Asiu, nad winobluszczem radzę się bardzo dobrze zastanowić. Koleżanka ma taki na swojej elewacji, po 10-ciu latach wygląda fatalnie, w ubiegłym roku część zmarzła i są "łyse" badyle na ścianie. Teraz tego nie mogą zarwać, bo wrosło w elewację.
Dzięki Etna za ostrzeżenia. mam pytanie: gdzie koleżanka mieszka- rejon Polski, jaką miała elewację.
Zastanawiające jest jednak to, że stare zamki, dworki, pałacyki są porośnięte bluszczami i nic się nie dzieje choć set lat mają.
Etna pisze:W dodatku utrzymuje się większa wilgoć, wchodzą do domu pająki i inne robale.
Z tym akurat absolutnie sie nie zgodzę. co do wilgoci były robione badania i jest to bez podstaw. Pająki i robale... jaki ma to związek? Pająki to u nas po łysej ścianie zasuwaja gdy maja chęć. A i tak w oknach mam moskitiery.
Etna pisze:Pień i korzenie starego winobluszczu dorastają do bardzo dużych rozmiarów, niszczą fundamenty - widziałam na własne oczy, taki budynek.
To może być problem... ale jeśli posadzę go 1,5 metra od ściany, pociągnę górą na zbiornikiem z deszczówką i dopiero na ścianę... to powinno sprawę fundamentów załatwić?

Dzięki za wszelkie uwagi - daje do myślenia i pomaga podjąć decyzję "na zimno".
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 13:30

Post »

Aniu, koleżanka mieszka w Zaborówku - pod Warszawą. Elewacja tynk na styropianie - wiem, że inna niż Twoja, ale widząc zniszczenia, to ja nawet na takiej jak jest u Ciebie bym nie ryzykowała, dlatego o tym napisałam. Specjalistą nie jestem. Miałam winobluszcz na budynku, który jest w granicy mojej działki (chciałam go osłonić bo paskudnie wyglądał), po ośmiu latach wszedł na samą górę do sąsiada, zniszczył papę, budynek zaczął u Niego przeciekać. Wycięłam go do dołu, ale zostały korzenie, których nie mogę wyciągnąć. Po tych doświadczeniach, wiem, że przy swoim domu bym go nie posadziła. Tak tylko piszę, żeby doradzić, ale zrobisz jak uważasz, to Twój dom.
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mam temat do przemyśleń... ;:224
Pozdrawiam, Joasia
aliah
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2011, o 11:47

Post »

Witam,
dodam i ja swoje 3 grosze. Z pnączy mogę polecić wisterię (glicynię). U rodziców rośnie wielka, bezproblemowa, pięknie kwitnie co wiosnę. W googlach jest masa zdjęć - łatwo się zakochać.
Ja u nas na wiosnę też posadzę, nie odpuszczę :)

Pozdrawiam i życzę miłego urządzania :)

Aliah.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aliah pisze:Z pnączy mogę polecić wisterię (glicynię). U rodziców rośnie wielka, bezproblemowa, pięknie kwitnie co wiosnę
To prawda jest piękna ale z tą bezproblemowością to się nie zgodzę ,Wisteria to roślina wymagająca stanowiska ciepłego ,słonecznego, osłoniętego od wiatru, najlepiej na południowej wystawie ściany budynku. W mroźne zimy wymarza -tak było u mnie może w zwartej budowie domków jednorodzinnych łatwiej glicynię "utrzymać " przy życiu . Ponadto jest to roślina trująca.
aliah
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2011, o 11:47

Post »

No cóż - nasza rośnie na północnej ścianie niskiego, nieogrzewanego budyneczku, sięga na dach. Nie wymarzła nigdy, mimo, że to wschód kraju. Przyznaję, że ma zacisznie, ale klimat jej nie rozpieszcza :)
A trująca... Multum jest roślin trujących, często nawet nie wiemy, że takie są, a mimo to rosną
i jesteśmy zachwyceni.
Nawet całe ziemniaki poza bulwami są trujące, a cieszymy się z własnych na działce :)

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”